Generatiivinen tekoäly

Tekoälyllä luotu digitaalinen taidekuva, missä nuori naisopiskelija katsoo intensiivisesti tablettin loistavaa näyttöä ja ilmassa leijailee erilaisia esineitä, esim. kameroita ja nuottiviivasto..
Kuvan on luonut Matleena Laakso
tekoälyn avulla sivulla www.bing.com

Marraskuussa 2022 julkaistun ja suurta kielimallia hyödyntävän ChatGPT-sovelluksen myötä generatiivinen tekoäly tuli helposti ja maksutta kaikkien saataville. Sen jälkeen on julkaistu lukuisia muitakin vastaavia tai sitä hyödyntäviä sovelluksia. Generatiivinen tekoäly tarkoittaa, että tekoälysovellus luo ihmisen kehotteesta erilaisia tekstejä, taulukoita, kuvia, videoita, musiikkia, koodia tai diasarjoja.

Nyt on hyvä hetki aloittaa tekoälyyn tutustuminen. Kuten mm. Etla lokakuun 2023 julkaisussaan toteaa, työntekijät sitä jo kokeilevat, mutta organisaatiot joutuvat kieltämään, sillä tietosuojan puolesta käytettäväksi sopia sovelluksia on vielä kovin vähän. Oppilaitosmaailmassa käytetyimpiä lienevät seuraavat kaksi, molemmat osana jo aiemmin yleisesti käytettyjä Microsoftin ja Adoben palveluita:  
  • Microsoft Copilot. joka osaa mm. käsitellä, tuottaa ja kääntää tekstiä, luoda ja tulkita kuvia ja käyttää internettiä. Se on tietyillä lisensseillä osa M365:sta (henkilöstöllä ja korkea-asteen täysi-ikäisillä opiskelijoilla), mutta osa koulutuksen järjestäjistä on sallinut sen käytön myös alaikäisille.
  • Adobe Fireflyn työkalut mm. kuvien luomiseen ja editointiin. Ne ovat käytettävissä maksuttoman Adobe Expressin tai Adoben maksullisten sovellusten (Photoshop, Illustrator) kautta.

Mistä aloittaa tutustuminen? Olen koonnut alle runsaasti materiaalia eri lähteistä, keskeisimpänä tekoälyn opetuskäytön linkkivinkkien Padlet-muistitaulu ja bloggaukseni. Muutamiin sovelluksiin on tarjolla suosittelijan linkki. Kannattaa lukea myös Opettaja-lehden 1/2024 Matias Mannerin artikkeli Tekoäly sparraa ja eriyttää – mutta myös hallusinoi

Jos kaipaat koulutusta vaikkapa työyhteisöllenne, ota yhteyttä ja rakennetaan teillekin oma koulutus, lähinä tai etänä! Tervetuloa-blogisivulla voit tutustua jo tarjolla oleviin koulutuksiini. Siellä on vain tekoälyyn keskittyviä koulutuksia, mutta teema on esillä myös kaikissa pidemmissä OPH-rahoitteisissa koulutuksissani.

Padletissa tärkeimmät linkit tekoälyn opetuskäytöstä

Tekoäly opetuksessa -Padlet on aktiivisesti päivittyvä muistitaulu, minne olen koonnut linkkeinä parhaita paloja eri tahojen tuottamista materiaaleista ja listausta sovelluksista. Päivittelen sitä useita kertoja viikossa, kun itsekin opin uutta ja toisaalta kun asiat muuttuvat. Sivun alaosaankin upotetun muistitaulun ensimmäisellä rivillä on mm. hyviä oppaita, MOOC-kursseja, soittolistoja ja oppilaitosten tekoälyohjeistuksia, toisella rivillä suuria kielimalleja hyödyntäviä sovelluksia, kolmannella rivillä voit tutustua kuvien generointiin ja editointiin ja neljännellä videoiden generointiin. Sen jälkeen on muita sovelluksia, sitten vinkkejä oppimistehtävien luomiseen ja alimpana tekoälykoulutusteni materiaaleja. Tässä pari nostoa Padletista:


Matleenan diat, videot ja bloggaukset

Tekoälykoulutusteni diasarjat löydät Padlet-koonnin alimmalta riviltä. Joitain videoita löytyy YouTuben tekoälyn soittolistaltani. Tekoäly on näkynyt viimeisen reilun vuoden aikana myös suuressa osassa tämän blogin kirjoituksia. Tässä niistä poimintoja, uusimmat ylimpänä: 

Made with Padlet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.