![]() |
Kuva: Matleena Laakso/ Copilotin DALL.E-tekoäly |
Huhtikuussa 2025 minulla tuli täyteen sata tekoälykoulutusta. Lisäksi olen julkaissut kymmeniä blogikirjoituksia ja videoita ja lähes viikottain päivittänyt tekoälyn linkkivinkkejäni. Tästä tekoälymatkasta olen kertonut Heygen-avattaren avulla.
Tavanomaisten tekstin ja kuvien generoinnin ohella suosikkeihini kuuluu Napkin. Ei sellaista tekoälykoulutusta ole, missä siitä ei moni haltioituisi. Lue lisää ja katso esimerkkejä Napkin visualisoi tekstisi -bloggauksesta
Oppilaitosmaailmassa käytetyimpiä sovelluksia lienevät Copilot ja ChatGPT. Näiden lisäksi tekoäly on integroitunut moniin jo aiemminkin käytettyihin sovelluksiin kuten Adobe Expressiin ja ThingLinkiin. Esim. Copilot sopii hyvin kaveriksi myös esim. H5P-sisältöjen ideoimiseen ja osin luomiseenkin tai muistitaulujen ja sanapilvien kommenttien tiivistämiseen ja luokitteluun.
- Microsoft Copilot. joka osaa mm. tuottaa, käsitellä ja kääntää tekstiä, luoda ja tulkita kuvia, tehdä taulukoita ja diasarjoja sekä käyttää internettiä. Se on tietyillä lisensseillä osa M365:sta (henkilöstöllä ja täysi-ikäisillä opiskelijoilla). Tulossa on ikärajojen puolesta yläkoululaisillekin sopiva lisenssi. Google Gemini on vaihtoehto Copilotille Google Workspace for Education -palvelua käyttäville oppilaitoksille. Sitä kautta Gemini voi olla tarjolla jo 13-vuotiaasta alkaen.
- ChatGPTstäkin on tarjolla oppilaitoslisenssi, joten sitäkin jonkin verran käytetään.
- Adobe Firefly mm. kuvien luomiseen ja editointiin lienee yleisin lapsille ja nuorillekin sallittu tekoälysovellus. Firefly on käytettävissä oppilaitosten maksuttoman Adobe Expressin (ks. ohje) sekä Adoben maksullisten sovellusten (Photoshop, Illustrator) kautta.
- Generatiivinen tekoäly on vielä niin uutta, että turvallisia ja alaikäisillekin sopivia sovelluksia on kovin vähän. Hyvä vaihtoehto on aloittaa aiheeseen tutustuminen Generation AI-hankkeen Opetettavalla koneella, mikä johdattaa koneoppimisen saloihin sekä Instagram-tyylisellä Somekoneella, joka paljastaaa, mitä kaikkea koneet oppivat meidän ihmisten toiminnasta. Molemmat ovat tietoturvallisia ja saavutettavia, toimivat myös kännykällä eivätkä edellytä kirjautumista.
Mistä aloittaa tutustuminen? Olen koonnut alle runsaasti materiaalia eri lähteistä, keskeisimpänä tekoälyn opetuskäytön linkkivinkkien Padlet-muistitaulu ja kymmenet bloggaukseni. Moniin sovelluksiin on tarjolla suosittelijan linkki, josta hyödymme molemmat. Voit lukea myös Opettaja-lehden 1/2024 Matias Mannerin artikkelin Tekoäly sparraa ja eriyttää – mutta myös hallusinoi.
Jos kaipaat koulutusta vaikkapa työyhteisöllenne, ota yhteyttä ja rakennetaan teillekin oma koulutus, lähinä tai etänä! Tervetuloa-blogisivulla voit tutustua jo tarjolla oleviin koulutuksiini. Tekoäly alkaa olla osa kaikkea digiin ja digipedagogiikkaan liittyvää koulutusta ja on jostain näkökulmasta mukana kaikissa pidemmissä koulutuksissani.
Padletissa tärkeimmät linkit tekoälyn opetuskäytöstä
Tekoäly opetuksessa -Padlet on aktiivisesti päivittyvä muistitaulu, minne olen koonnut linkkeinä parhaita paloja eri tahojen tuottamista materiaaleista ja listausta sovelluksista. Päivittelen sitä useita kertoja viikossa, kun itsekin opin uutta ja toisaalta kun asiat muuttuvat. Sivun alaosaankin upotetun muistitaulun ensimmäisellä rivillä on mm. hyviä oppaita, MOOC-kursseja, soittolistoja ja tekoälyohjeistuksia. Toiselta riviltä löytyvät keskustelevat sovellukset, kolmannelta kuvien ja neljänneltä videoiden generointi ja editointi. Sen jälkeen on muita sovelluksia (esim. tekstittäminen ja kääntäminen), sitten vinkkejä oppimistehtävien luomiseen ja yleisemminkin eri oppiaineisiin. Alimpana on pitämieni tekoälykoulutusteni materiaaleja. Tässä pari keskeistä nostoa Padletista:- TOT Tekoäly oppimisen tukena -Facebookissa.
- Faktabaarin tekoälyoppaat (su, ru, en)
- OPH & OKM: Tekoälysuositukset (julkaistu 31.3.2025)
- Esa Riutta - Webopettajan Tekoäly-soittolista YouTubessa.
- Opetusalan webinaarilistauksesta löydät paljon tarjontaa myös tekoälystä.
- ITK-konferenssi 9.-11.4.2025, julkaisu ja tallenteet.
Matleenan diat, videot ja bloggaukset
Tekoälykoulutusteni diasarjat löydät Padlet-koonnin alimmalta riviltä. Videoni löydät YouTuben soittolistoilta Tekoäly opetuksessa ja AI-generated podcasts. Tekoäly on näkynyt pari vuotta myös suuressa osassa tämän blogin kirjoituksia. Tässä niistä poimintoja, uusimmat ylimpänä: - Padlet TA: Uusi opettajan tekoälyapuri
- Bett2025: puheenvuoroja tekoälystä
- Bett2025-opetusteknologiamessut - suomalaisten matkaraportit
- NotebookLM luo podcasteja omista materiaaleista
- Napkin visualisoi tekstisi
- ITK2024: Tervetuloa osallistumaan ja kuuntelemaan
- Viisi vinkkiä: tekoäly ja suullisen kielitaidon opetus
- Jaa jotain -teemaviikon poimintoja
- Bett2024: Muistiinpanoja tekoälyesityksistä
- Tekoälysovelluksia oppimateriaalien tekijöille
- BETT2024 - suomalaisten matkakertomukset
- Tekoäly loi laulun blogistani
- Kertovatko kielimalleja hyödyntävät sovellukset henkilötietoja?
- Tekoälyn vuosi. Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston vierasbloggaus
- Sanapilvistä tietovisoja tekoälyn avulla
- Miten tutut sovellukset ovat muuttuneet?
- Kieltenopettajan tukiäly
- Tekoäly integroituu opetuksen sovelluksiin
- Diasarjan luominen tekoälyn avulla
- Tekoäly opetuksessa
- Tekoäly opetuksessa ja kirjoittamisen apuna
- ITK:n työpajapäivässä näkyy tekoäly
- BETT2023: Kaksi messupäivää ja Ilonan seminaari
- Tekoälyteema mukaan täydennyskoulutuksiin
- Jako pareihin tai pienryhmiin
- ChatGPT - keskustelua tekoälyn kanssa digipedasta
- Joulukuun 2022 tekoäly-oppeja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.