28.11.2024

Napkin visualisoi tekstisi

You can listen to this blog post as an AI-generated podcast: Napkin app turns your text into visuals (9 min). The podcast was created using Google NotebookLM AI. It has used the text and video below as a source material.

Muokattu viimeksi 17.4.25 sovelluksen pienten muutosten vuoksi. 

Tämän syksyn suurimmat WAU-elämykset tekoäly on tarjonnut minulle Napkin ja NotebookLM-sovellusten myötä. Notebookilla olen jo tehnyt monta englanninkielistä podcastia omista materiaaleista. Löydät ne AI-podcasts from Matleena Laakso's materials -soittolistalta. 

Napkin-sovelluksen löysin marraskuun alussa Suomen eOppimiskeskus ry:n virtuaalisilta aamukahveilta, missä Lauri Ylä-Jussila löytöään esitteli. Siitä asti olen tästä kokemusta kerännyt, tätä monissa tekoälykoulutuksissa esitellyt ja yrittänyt löytää aikaa tähän blogikirjoitukseen. Edellistä bloggausta kirjoittaessani en tätä vielä tuntenut, vaikka sen teemana oli Oppimisprosessin visualisointi.

Napkin on vielä beta-vaiheessa ja kaikille maksuton. Toistaiseksi kirjautuminen onnistuu Google-tunnuksin ja sähköpostilla. Suosittelen ottamaan Professional Plan -lisenssin, niin saat kaikki herkut käyttöösi. Kun maksullinen lisenssi aikanaan julkaistaan, voit vaihtaa maksuttomaan. Käyttöehtojen mukaan saat julkaista ja käyttää luomaasi sisältöä, myös kaupallisesti. Ehkä on paikallaan muistuttaa, että mitään salaista tai henkilötietoja ei näihin verkon maksuttomiin pilvipalveluihin ole syytä viedä. Käyttöehdot voivat vielä muuttua ja organisaatiolisenssin myötä tullee tietoturvaankin lisää suojaa.

Sovelluksella voi visualisoida tekstiä nykyisin kolmella tavalla: generoimalla tekstiä tekoälyllä, lataamalla oman tiedoston tai valitsemalla tyhjän tiedoston, johon kirjoittaa tai kopioi omaa tekstiä, jonka sitten visualisoi. Olen itse innostunut etenkin oman tekstin visualisoinnista. Kun olen jo jonkun asian miettinyt ja tiivistänyt listaukseksi, Napkin aika kivasti sen visualisoi. Näin saa hyvän pohjan, joka on toki aina vaatinut myös omaa muokkaamista etenkin tekstin osalta. Olen käyttänyt tätä toistaiseksi lähinnä paljon tekstiä sisältävien diojen visualisointiin. Luodut sisällöt saa talteen sekä tekstiä että kuvia sisältävinä tiedostoina tai tallentamalla vain yksittäiset luodut kuvat. Ne saa nyt kuvatiedostojen lisäksi talteen PowerPoint-dioina, mikä on erinaomainen uudistus ja sallii kuvien helpon muokkaamisen suoraan diapohjassa. Myös linkillä jakaminen onnistuu muille katsottavaksi, kommentoitavaksi tai muokattavaksi. 

Jo tällainen käyttö on hyödyllistä, mutta erityisesti minua kiehtoo tässä ja NotebookLM:n podcasteissa se, miten tekoäly muokkaa ja tulkitsee minun omia tekstejä tai muita materiaaleja. Parhaimmillaan tekoälyn tulkinnat ovat auttaneet minua oivaltamaan jonkun uuden näkökulman esillä olleeseen teemaan. 

Alla näytän Napkinin toimintaa videolla (7:55 min, tekstitetty). Videon alla on kolme sovelluksella tehtyä kuvaa tekoälyyn liittyen. Napkin ei tarjoa tekstivasteita, vaan ne pitäisi tehdä itse. Kuvissa on melko paljon tekstiä, noin 10 elementtiä jokaisessa, joten ihan kerralla niitä ei saa kopioitua. Nyt jätän tekstivasteet poikkeuksellisesti tekemättä, mutta pyynnöstä voin ne myöhemmin lisätä. Huhtikuussa 2025 ChatGPT on jo taitava luomaan tekstivasteita tällaisista kuvista. Myös Chrome-selaimen Google Lens varsin taitavasti poimii ja tarvittessa myös kääntää tekstit kuvista.
     




2 kommenttia:

  1. Anonyymi29.11.24

    Kiitos Matleena Laakso todella mukavasti ja käytännön läheisesti kerroit tuosta Napkin - sovelluksen käytöstä.

    Aikoinaan "kiireessä" hieman kokeilin sitä, mutta tekemäsi videon katseltuani uskon, että saan tuosta Napkin- sovelluksen käytöstä nopeammin käsityksen 😀

    VastaaPoista
  2. Anonyymi3.12.24

    Hienoa kun jaat näitä löytöjäsi.

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.