14.2.2019

ClassroomScreen - open helppo työkalu

ClassroomScreenin logo
ClassroomScreenistä kuulin helmikuussa 2019, kun TOP-keskuksessa S2-opettajien kanssa jaoimme kokemuksia parhaiksi koetuista sähköisistä työkaluista. Tein tuolloin alle upotetun esittelyvideon (6:29 min). Sovelluksen idea on entisellään, vaikka ulkoasu on videon tekemisen jälkeen hieman muuttunut ja toimintoja tullut lisää. Tämän tekstin päivitin viimeksi 17.1.2023. 

ClassroomScreen on verkkosivu, minne voi luoda digitaalisen taulun. Sitä voi hyvin käyttää sekä lähi- että etäopetuksessa. Idea on, että opettaja luo taulun ja esittää sen ryhmälle. Työkalut löytyvät taulun alaosasta. Kun kirjautumista ei edellytetä, uuden taulun luo nopeasti aina, kun sille tulee tarvetta.

Myös kirjautuminen on mahdollista. Tällöin työkaluriviin voi nostaa ylimmäksi itselle tärkeimmät työkalut 19 vaihtoehdosta. Lisäksi voi tallentaa kielivalinnan (suomikin tarjolla), kolme nimilistaa ja tehdä kysymyksiä: monivalinta, hymiöt ja oikein/väärin. Kysymyksiä voi tehdä yhden kerrallaan, mutta resetoimalla vastaukset, oppijat voivat samasta linkistä vastata seuraaviinkiin kysymyksiin. Vastaaminen onnistuu linkillä tai QR-koodilla etänä ja kosketustaulun avulla lähinä. Maksullisella Pro-lisenssillä ($30/vuosi) voi tallentaa 100 nimilistaa ja myös itse tauluja, joita voi koota kokoelmiksi.  

ClassroomScreenin on tehnyt hollantilainen opettaja Laurens Koppers. Hän loi sen omiin tarpeisiinsa, mutta päätti jakaa tuotoksensa muidenkin käyttöön. Palvelun peruskäytön luvataan pysyvän aina maksuttomana, mutta lahjoituksia otetaan vastaan. Minäkin hänelle pienen summan lahjoitin ja linkkasin mukaan tämän kirjoituksen. Niin paljon maksuttomia sovelluksia ja sisältöjä käytän ja muille opetan, että toisinaan tuntuu ihan hyvältä niitä vapaaehtoisesti tukea. Vasta myöhemminhän tarjolle myös Pro-versio.

Palvelun käyttö on niin helppoa, että ohjeita siihen et välttämättä kaipaa. Avaa vain ClassroomScreen, valitse Launch ja kokeile näytön alaosan työkaluja. Tässä vielä muutama vinkki ja poiminta uusista ominaisuuksista:
 • Tiimalasi-ajastin on kätevä kertomaan kahvitaukojen pituudesta webinaareissa. Siihen voi nykyisin lisätä useammankin ajan, niin, että saa äänimerkin vaikka vartin välein.
 • Taustakuvaksi voi valita valmiiden kuvien ja GIF-kuvien lisäksi myös omia kuvia. Kirjautumalla niitä voi tallentaa 20, Pro-lisenssillä 50. Taustakuvia voi merkitä suosikiksi.
 • Liikennevaloihin voi nyt kirjoittaa myös kunkin värin selityksen,
 • Melkein jokaisen työkalun nurkassa on rattaan kuva, mistä voi avata asetukset ja muokata mm. värimaailmaa. Esimerkiksi piirtotyökalun asetuksista voit valita pohjaksi mm. nuottiviivaston, ruudukon tai kellotauluja.
 • Jos luot useamman taulun, voit kätevästi liikkua niiden välillä oikean alakulman nuolista.
 • Yläkulman koti-kuvakkeesta pääset asetuksiin, mistä löydät mm. työkalun pienryhmien jakamiseen. Se löytyy nykyisin myös taulun työkaluriviltä.
 • Uutena voit kunkin työkalun kolmen pisteen takaa kopioida sen samalle tai muille taulullesi tai nostaa sen paremmin esille Spotlight-valinnalla.
 • Uutta on myös edellä kuvattu kysymysten tekeminen, joka onnistuu kirjautuneilta käyttäjiltä myös etänä.

9 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä vinkistä ja selkeistä ohjeista, käyttöön tulee 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Tea! Opettajien Facebook-ryhmissä on kommentoitu, että tämä sopii hyvin myös yläkouluun ja erityistä tukea tarvitseville oppijoille.

   Poista
 2. Mukavan helppokäyttöiseltä vaikuttava työkalu, joka varmaankin sopii myös yläkoulun opetukseen käytettäväksi. Harmi, että luokassani ei ole koskeutusnäytöllistä taulua, jolla tuo äänestys olisi helpompi ja nopeampi toteuttaa. Ajastinta ajattelin käyttää fysiikan ja kemian kaksoistunneilla, jossa pidämme pienen 3-5 min. tauon. Työskentelytapasymboleita, liikennevaloja ja luokan melutason mittausta aion kokeilla myös. Lisäksi voisi kokeilla satunnaisen nimen arvontaa vaikkapa läksyjen kuulustelun yhteydessä.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi23.2.19

  Kiitokset vinkistä, otin sijaiskeikalla kokeiltavaksi ja tuntui ihan mukavalta! Kaikkia ominaisuuksia en ehtinyt kokeilla, mutta monta toimivaa kyllä.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Siirry sovelluksen verkkosivulle ja lisää haluamasi toiminnot alaosan kuvakkeista. Sinne ilmestyy punainen ruksi valittujen toimintojen kohdille ja ruksista ne voi myös poistaa näkyvistä. Sisältö ei tallennu, vaan tämä on kuin liitutaulu, joka pyyhitään tyhjäksi aina oppitunnin/tapaamisen päätteeksi.

   Poista
 5. Hei Matleena! Saako tuota näyttöä jaettua opiskelijoille ja jos kyllä niin miten?
  Etäjaksoa ajatellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen voi jakaa opiskelijoille jakamalla oman näytön, siihen vinkki täällä: https://www.matleenalaakso.fi/2020/12/miten-esitan-teamsissa-dioja.html

   Linkkinä sitä ei voi jakaa eli sikäli tämä on verrattavissa liitutauluun tai fläppitauluun. Jos sitä olisit kaivannut, palvelisiko sinua monipuolinen Padlet? Ks. ohjeet ja esimerkit: https://padlet.com/matlaakso/padlet

   Poista
  2. Ok, kiitos vastauksesta. Padlet onkin koko ajan käytössä. Tuo voisi toimia sitten kun ollaan taas luokkaopetuksessa.

   Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostivyöryn vuoksi kommentit hyväksytään ennen julkaisua.