14.2.2019

ClassroomScreen - open helppo työkalu

ClassroomScreenin logo
Teksti päivitetty viimeksi 29.2.2024. 

Kuulin ClassroomScreenistä helmikuussa 2019, kun TOP-keskuksessa S2-opettajien kanssa jaoimme kokemuksia parhaiksi koetuista sähköisistä työkaluista. Tein tuolloin alle upotetun esittelyvideon (6:29 min). Sovelluksen idea on entisellään, vaikka ulkoasu on videon tekemisen jälkeen muuttunut ja toimintoja tullut lisää.

ClassroomScreen on verkkosivu, minne voi maksutta luoda digitaalisen taulun. Se sopii hyvin sekä lähi- että etäopetukseen. Idea on, että opettaja luo taulun ja esittää sen ryhmälle. Työkalut löytyvät taulun alaosasta. Koska kirjautumista ei edellytetä, uuden taulun luo nopeasti yhdellä klikkauksella aina, kun sille tulee tarvetta.

Myös kirjautuminen on mahdollista. Tällöin työkaluriviin voi nostaa ylimmäksi itselle tärkeimmät työkalut 25 vaihtoehdosta. Lisäksi voi tallentaa kielivalinnan (suomikin tarjolla), kolme nimilistaa ja tehdä kysymyksiä: monivalinta, hymiöt ja oikein/väärin. Kysymyksiä voi tehdä yhden kerrallaan, mutta resetoimalla vastaukset, oppijat voivat samasta linkistä vastata seuraaviinkin kysymyksiin. Vastaaminen onnistuu linkillä tai QR-koodilla etänä ja kosketustaulun avulla lähinä. 

ClassroomScreenin on tehnyt hollantilainen opettaja Laurens Koppers. Hän loi sen omiin tarpeisiinsa, mutta päätti jakaa tuotoksensa muidenkin käyttöön. Palvelun peruskäytön luvataan pysyvän aina maksuttomana, mutta lahjoituksia otetaan vastaan. Minäkin hänelle pienen summan lahjoitin ja linkkasin mukaan tämän kirjoituksen. Niin paljon maksuttomia sovelluksia ja sisältöjä käytän ja muille opetan, että toisinaan tuntuu ihan hyvältä niitä vapaaehtoisesti tukea. Myöhemmin tarjolle myös Pro-lisenssi ($30/vuosi). Sen avulla voi tallentaa 100 nimilistaa, taustakuvia ja myös itse tauluja, joita voi koota kokoelmiksi.  

Palvelun käyttö on niin helppoa, että ohjeita siihen et välttämättä kaipaa. Avaa vain ClassroomScreen, valitse "Try for free" ja aloita kokeilu! 

Muutama vinkki ja poimintoja uusista ominaisuuksista

  • Yläkulman koti-kuvakkeesta pääset asetuksiin, mistä löydät mm. kielivalinnan.
  • Jos luot useamman taulun, voit kätevästi liikkua niiden välillä oikean alakulman nuolista.
  • Kuusi muokattavissa olevaa englanninkielistä mallipohjaa.
  • Valittua työkalua klikkaamalla löydät sen asetukset, roskakorin ja kolmen pisteen takaa mm. kopioinnin ja korostamisen Spotlight-toiminnolla. Asetuksista voi mm. valita piirtotyökalun pohjaksi nuottiviivaston, ruudukon tai kellotaulun. Liikennevaloihin saat lisättyä sanallisen kuvauksen.
  • Valittujen työkalujen kokoa voi muuttaa niitä nurkasta vetämällä. Samalla tekstilaatikossa fontin koko muuttuu. Tekstilaatikon asetuksissa on kätevä painike mistä laatikon koko mukautuu tekstinmäärään.
  • Työkaluja voi nyt ryhmitellä ja siten muokata kerralla useamman väritystä, sijaintia yms.
  • Brain breaks, ks. esim. Motion Mania tai Rhythm Rampage.


Vinkit ja uutuudet 21 työkalun (widget) osalta

  • Voit annotoida kaikkea taulussa näkyvää eli esimerkiksi piirtää taululle käyttäen sitä valkotauluna. Yliviivaustussilla onnistuu myös valitun tekstin korostaminen.
  • Uusimmat työkalut: 
    • Visuaalinen ajastin, mikä näyttää kellotaulusta jäljellä olevan ajan. 
    • Tapahtumalaskuri (esim. montako päivää on joululomaan tai montako prosenttia lukukaudesta on takana). 
    • Hyperlinkki opettajaa varten (osallistujille linkit jaetaan QR-koodityökalulla).
    • Noppa-työkalussa paljon uusia mahdollisuuksia.
    • Tarrat, joita voi lisätä taululle.
    • Tulostaulu, jonka avulla voi pitää kirjaa ryhmien pisteistä (3 erilaista).
    • Päivittäinen aikataulu, sisältää kuvasymboleita.
  • Tiimalasi-ajastin on kätevä kertomaan kahvitaukojen pituudesta webinaareissa ja työskentelyajasta lähiopetuksessa. Ajastimeen voi lisätä äänimerkin vaikka vartin välein.
  • Taustakuvaksi voi valita valmiiden ja GIF-kuvien lisäksi myös omia kuvia. Kirjautumalla taustakuvia voi merkitä suosikiksi ja Pro-lisenssillä omat kuvat voi tallentaa. 


9 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä vinkistä ja selkeistä ohjeista, käyttöön tulee 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta Tea! Opettajien Facebook-ryhmissä on kommentoitu, että tämä sopii hyvin myös yläkouluun ja erityistä tukea tarvitseville oppijoille.

      Poista
  2. Mukavan helppokäyttöiseltä vaikuttava työkalu, joka varmaankin sopii myös yläkoulun opetukseen käytettäväksi. Harmi, että luokassani ei ole koskeutusnäytöllistä taulua, jolla tuo äänestys olisi helpompi ja nopeampi toteuttaa. Ajastinta ajattelin käyttää fysiikan ja kemian kaksoistunneilla, jossa pidämme pienen 3-5 min. tauon. Työskentelytapasymboleita, liikennevaloja ja luokan melutason mittausta aion kokeilla myös. Lisäksi voisi kokeilla satunnaisen nimen arvontaa vaikkapa läksyjen kuulustelun yhteydessä.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi23.2.19

    Kiitokset vinkistä, otin sijaiskeikalla kokeiltavaksi ja tuntui ihan mukavalta! Kaikkia ominaisuuksia en ehtinyt kokeilla, mutta monta toimivaa kyllä.

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Siirry sovelluksen verkkosivulle ja lisää haluamasi toiminnot alaosan kuvakkeista. Sinne ilmestyy punainen ruksi valittujen toimintojen kohdille ja ruksista ne voi myös poistaa näkyvistä. Sisältö ei tallennu, vaan tämä on kuin liitutaulu, joka pyyhitään tyhjäksi aina oppitunnin/tapaamisen päätteeksi.

      Poista
  5. Hei Matleena! Saako tuota näyttöä jaettua opiskelijoille ja jos kyllä niin miten?
    Etäjaksoa ajatellen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen voi jakaa opiskelijoille jakamalla oman näytön, siihen vinkki täällä: https://www.matleenalaakso.fi/2020/12/miten-esitan-teamsissa-dioja.html

      Linkkinä sitä ei voi jakaa eli sikäli tämä on verrattavissa liitutauluun tai fläppitauluun. Jos sitä olisit kaivannut, palvelisiko sinua monipuolinen Padlet? Ks. ohjeet ja esimerkit: https://padlet.com/matlaakso/padlet

      Poista
    2. Ok, kiitos vastauksesta. Padlet onkin koko ajan käytössä. Tuo voisi toimia sitten kun ollaan taas luokkaopetuksessa.

      Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.