14.2.2019

ClassroomScreen - open helppo työkalu

ClassroomScreenin logo
ClassroomScreenistä kuulin helmikuussa 2019, kun TOP-keskuksessa S2-opettajien kanssa jaoimme kokemuksia parhaiksi koetuista sähköisistä työkaluista. Tein tuolloin alle upotetun esittelyvideon (6:29 min). Tämän tekstin päivitin viimeksi 31.10.2021, sillä ClassroomScreeniin tullut uusia ominaisuuksia ja tätä bloggausta luetaan jatkuvasti. Tämä on blogini kolmanneksi luetuin kirjoitus.

ClassroomScreen on verkkosivu, minne voi luoda digitaalisen taulun. Sitä voi hyvin käyttää sekä lähi- että etäopetuksessa. Idea on, että opettaja luo taulun, ottaa esiin haluamansa työkalut ja jakaa taulun kaikkien näkyville. Kirjautumista ei tarvita ja uuden taulun luo nopeasti aina, kun sille tulee tarvetta.

Vuonna 2020 palvelu uudistui. Sinne voi nykyisin halutessaan kirjautua, mikä mahdollistaa omien asetusten (mm. kielivalinta) ja kolmen nimilistan tallentamisen. Myös äänestykset ovat kirjautumisen takana ja ne siis tarkoittavat, että oppijat käyvät antamassa äänensä opettajan näytöllä, esimerkiksi luokan edessä olevalla aktiivitaululla. Maksullisella versiolla (30 €/vuosi) voi äänestää myös etänä, tallentaa 50 nimilistaa ja myös itse tauluja, joita voi koota kokoelmiksi.  

ClassroomScreenin on tehnyt hollantilainen opettaja Laurens Koppers. Hän loi sen omiin tarpeisiinsa, mutta päätti jakaa tuotoksensa muidenkin käyttöön. Palvelun peruskäytön luvataan pysyvän aina maksuttomana, mutta lahjoituksia otetaan vastaan. Minäkin hänelle pienen summan lahjoitin ja linkkasin mukaan tämän kirjoituksen. Niin paljon maksuttomia sovelluksia ja sisältöjä käytän ja muille opetan, että toisinaan tuntuu ihan hyvältä niitä vapaaehtoisesti tukea.

Palvelun käyttö on niin helppoa, että ohjeita siihen et välttämättä kaipaa. Avaa vain ClassroomScreen, valitse Launch ja kokeile näytön alaosan kuvakkeita. Niille, jotka haluavat tarkemman perehdytyksen ominaisuuksiin, tein alla olevan videon. Palvelun perusidea on entisellään, vaikka ulkoasu on videon tekemisen jälkeen hieman muuttunut ja toimintoja tullut muutama lisää.
 • Taustakuvaksi voi nykyisin valita myös oman kuvan, nettikameran näkymän, animoituja kuvia ja vuodenaikaan liittyvää kuvitusta.
 • Melkein jokaisen työkalun nurkassa on rattaan kuva, mistä voi avata asetukset. Kun käytät piirtotaulua, rattaasta saa pohjaksi esim. nuottiviivaston, ruudukon tai kellotauluja.
 • Uusimpana työkaluna on media, mistä voi jakaa kuvan, videon, nettikameran tai upotuskoodilla muutakin sisältöä.
 • Jos luot useamman taulun, voit kätevästi liikkua niiden välillä oikean reunan nuolista.
 • Yläkulman koti-kuvakkeesta pääset asetuksiin, mistä löydät mm. työkalun pienryhmien jakamiseen.

9 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä vinkistä ja selkeistä ohjeista, käyttöön tulee 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Tea! Opettajien Facebook-ryhmissä on kommentoitu, että tämä sopii hyvin myös yläkouluun ja erityistä tukea tarvitseville oppijoille.

   Poista
 2. Mukavan helppokäyttöiseltä vaikuttava työkalu, joka varmaankin sopii myös yläkoulun opetukseen käytettäväksi. Harmi, että luokassani ei ole koskeutusnäytöllistä taulua, jolla tuo äänestys olisi helpompi ja nopeampi toteuttaa. Ajastinta ajattelin käyttää fysiikan ja kemian kaksoistunneilla, jossa pidämme pienen 3-5 min. tauon. Työskentelytapasymboleita, liikennevaloja ja luokan melutason mittausta aion kokeilla myös. Lisäksi voisi kokeilla satunnaisen nimen arvontaa vaikkapa läksyjen kuulustelun yhteydessä.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi23.2.19

  Kiitokset vinkistä, otin sijaiskeikalla kokeiltavaksi ja tuntui ihan mukavalta! Kaikkia ominaisuuksia en ehtinyt kokeilla, mutta monta toimivaa kyllä.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Siirry sovelluksen verkkosivulle ja lisää haluamasi toiminnot alaosan kuvakkeista. Sinne ilmestyy punainen ruksi valittujen toimintojen kohdille ja ruksista ne voi myös poistaa näkyvistä. Sisältö ei tallennu, vaan tämä on kuin liitutaulu, joka pyyhitään tyhjäksi aina oppitunnin/tapaamisen päätteeksi.

   Poista
 5. Hei Matleena! Saako tuota näyttöä jaettua opiskelijoille ja jos kyllä niin miten?
  Etäjaksoa ajatellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen voi jakaa opiskelijoille jakamalla oman näytön, siihen vinkki täällä: https://www.matleenalaakso.fi/2020/12/miten-esitan-teamsissa-dioja.html

   Linkkinä sitä ei voi jakaa eli sikäli tämä on verrattavissa liitutauluun tai fläppitauluun. Jos sitä olisit kaivannut, palvelisiko sinua monipuolinen Padlet? Ks. ohjeet ja esimerkit: https://padlet.com/matlaakso/padlet

   Poista
  2. Ok, kiitos vastauksesta. Padlet onkin koko ajan käytössä. Tuo voisi toimia sitten kun ollaan taas luokkaopetuksessa.

   Poista

Kiitos, että haluaisit kommentoida! Suuren roskapostimäärän vuoksi kommentointimahdollisuus on kesätauolla.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.