17.3.2020

Sanapilvet opetuksessa

Sanapilvessä on puhekuplan muodossa sanoja hallituksen koronan torjuntatoimista.
Bloggausta päivitetty viimeksi 31.10.2023.
Lue myös korona-ajan Vinkkejä etäopetukseen!


- - - - -

Sanapilvet ovat yksinkertaisia työkaluja, joiden avulla voidaan ryhmän kanssa yhdessä tai jokainen oppija yksin luoda sanapilven. Ideana on useimmiten kerätä sanoja niin, että mitä useammin tietty sana on mainittu, sen suuremmalla se kuvassa näkyy.

Hyödynnä AnswerGardenia esimerkiksi niin, että kysyt etäoppitunnin päätteeksi palautetta etäopiskelusta tai itse sisällöstä. Tai anna läksyksi sanapilven tekeminen opiskellun kappaleen keskeisimmistä käsitteistä tai tällä viikolla opituista englannin sanoista.

Kuvassa on WordArtilla tehty sanapilvi hallituksen eilen julkaisemasta 19 kohdan listasta korona-viruksen torjumiseksi. Siitä on poistettu täytesanoja (ja, sekä, kuten,..). Jotta kuvan voisi jakaa niin, että pienelläkin fontilla kirjoitetut sanat saa klikkaamalla näkyviin, täytyisi kuva tallentaa palveluun, mikä onnistuu vain kirjautumalla. Kirjautumatta sen voi tallentaa kuvana tai jakaa linkillä.

Alle on linkattu kaksi ohjevideota, jotka tein tammikuussa Oulun yliopiston hankkeelle. Videoilla esittelen minusta parhaat sanapilvisovellukset (AnswerGarden ja WordArt), jotka toimivat kaikilla laitteilla ilman kirjautumista. Jälkikäteen olen alle lisännyt seuraavat sovellukset: Mentimeter, Teamsin Forms, Poll Everywhere ja PowerPoint. Lisää ideoita sanapilvien hyödyntämiseen ja tarkempia ohjeita löydät alla olevassa päivittyvästä diasarjasta. Lue myös syksyn 2023 bloggaus siitä, miten sanapilvistä voi luoda tekoälyn avulla kyselyitä.


Yhteiset sanapilvet AnswerGardenilla

WordArt: jokainen tekee oman sanapilven

Mentimeter

  • Mentimeterillä voi luoda diasarjoja, joihin voi lisätä kysymyksiä. Yhtenä kysymystyyppinä on sanapilvi. Jos et kaipaa dioihin lisättäviin kysymyksiin juuri sanapilveä ja olet opettaja, jolloin saat Quizizz-sovelluksen käyttöön maksutta, suosittelen ensisijassa sen Lesson-työkalua (esittelen molempia sähköisten kokeiden blogisivulla). 

Teams-kokousten Forms

  • Teams-kokouksiin voi lisätä Forms-lisäosan, mikä mahdollistaa yhteiset sanapilvet.

Poll Everywhere

PowerPoint
Sanapilvet opetuksessa

Diasarja esittelee maksuttomia ja kirjautumatta toimivia sanapilvisovelluksia, mm. WordArt ja AnswerGarden. Niitä voi hyödyntää mm. opetuksessa, luennoilla, konferenssiesityksissä ja kehittämistyössä. Lisää diasarjoja ja bloggauksia verkon sovelluksista ja digipedagogiikasta: https://www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html

1 kommentti:

  1. Kiitos kommentista ja uusista linkkivinkeistä! Tekstimassaa käytettäessä WordArt toimii hyvin. Ylänurkan import-kohdasta voi tuoda tekstiä tai linkin. Tekstin voin ensin käsitellä niin, että sanat ovat perusmuodossa, niin toimii sanapilvessä vielä paremmin. Sitä varten bloggaukseen linkattu ns. tekstin perusmuotoistaja.

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.