15.1.2024

Tekoäly loi laulun blogistani

Ruudunkaappauskuva kehotteesta, joka löytyy myös blogitekstistä.
Kehote Copilotille, kun Suno-lisäosa on käytettävissä.
Soitin alakoululaisena pianoa muutaman vuoden, kun sellainen sattui olohuoneen nurkassa olemaan. Pitihän sitä  tuolloin oman laulun tekemistäkin kokeilla. Muistan vielä sävelenkin. Siinä käytiin läpi eläimiä ja niiden ääntelyä tähän tyyliin: "Maukuvi kissa, haukkuvi koira, piipittävi lintu,..". No ei minusta muusikkoa tullut.

Nykyisin musiikin luomista voi helposti ja maksutta kokeilla tekoälyn avulla esim. Suno-sovelluksella. Microsoftin Copilotiin on hiljattain tullut tarjolle lisäosia (PlugIn), mutta ne eivät ole käytössä organisaatiolisenssillä kirjauduttaessa. Lisäosat löytyvät selaimella yläkulmasta ja sieltä saa Sunonkin käyttöön. Sillä loin alla olevan laulun - ihan vain tekstikehotteella samaan tapaan kuin tekstiä tai kuvia generoitaessa. Ilmaisversion musiikkia saa käyttää Suno mainiten ei-kaupallisesti. 

Vinkin sovelluksesta löysin Esa Riutan eli Web-open mainiolta videolta: Näin teet musiikkia Microsoftin ilmaisella Copilotilla (4:33 min). Hän on tehnyt myös videon Näin muutat oman laulun tunnetun artistin laulamaksi tekoälyllä! (7:26 min) ja monta muutakin ohjevideota tekoälyyn ja digitaitoihin liittyen.

Ainoa haaste oli saada laulu talteen tiedostona, ei vain linkkinä. Esan videolla se onnistuu helposti, mutta itsellä vasta viides kokeilemani selain suostui antamaan laulun tiedostona hiiren vasemmalla klikaten. Se onnistui Vivaldi-selaimella, jota Anne Rongas kehui tuoreessa Selaimesta toiseen – Chromen huonontumisesta bloggauksessaan. 

Tämän laulun kehotteena oli: "Luo laulu Matleenan blogista, joka löytyy Bloggerista. Kerro, miten se auttaa opettajia kehittämään digipedagogiikan taitojaan." Näin sain siis laulun sanat ja laulun laulettuna ja soitettuna. Tein siihen pikaisesti vielä Adobe Expressillä musiikkivideon - nopeasti ja kieli poskella ja itselleni ääneen hekotellen. Olipa hauskaa! 

Lisätty 14.4.2024
  • Suno tarjoaa nykyisin maksutta 50 päivittäistä krediittiä (10 laulua päivässä).
  • Uusi Udio-sovellus on yhtä helppo käyttää. Se on Beta-vaiheessa maksuton ja sallii 1200 laulua/kk.


1 kommentti:

  1. Anonyymi27.1.24

    Tämä Suno on todella mukava ja helppo. Minulla meni myös heti tiedostoon Edgellä. Sitten menee myös suoraan sähköpostiin sanoineen. Sieltä otan Whatsappiin ja koristelen emojeilla, kun lähetän tutuille onnittelulaulun. Sinulla on vielä hieno video!
    Terveisin Marja Sarja 82 v

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.