10.3.2022

Ajatuskartat - käyttötapoja ja sovelluksia

Sovellusten ohjekuva ja pari yksityiskohtaa tekstistä päivitetty 15.9.2024. 

Hyvää Jaa jotain -viikkoa! Lue tapahtumasta avoimen oppimisen teemaviikon blogista ja seuraa hashtagia #JaaJotain. Aiemmat teemaviikon bloggaukseni kertovat kuvien ja digijulkaisuden luomisesta sekä ilman kirjautumista toimivista sovelluksista. Katso myös kevään avoimet koulutukseni, joissa erilaisia sovelluksia konkreettisesti opetellaan!

- - - - - 

Ajatuskarttoja voi käyttää apuna esimerkiksi tiedon jäsentämisessä tai muistiinpanojen tekemisessä. Lisää käyttötapoja on koottu alla olevaan kuvaan. Oppilaitoksissa ajatuskartat mielletään usein oppijoiden työkaluksi, mutta ne sopivat myös opettajille esimerkiksi verkkomateriaalien suunnittelun avuksi. Itse käytin ajatuskarttaa viimeksi ThingLink-skenaariota suunnitellessani (ks. skenaario-bloggaus).

Kuvaan on koottu ajatuskarttojen hyödyntämisen tapoja: tiedon jäsentäminen, esityksen suunnittelu, ideointi, havainnollistaminen, mieleen palauttaminen, verkkomateriaalin suunnittelu, rakenteen selkeyttäminen, muistiinpanot ja tiivistäminen.




















Ajatuskartoissa avainsana kirjoitetaan yleensä keskelle ja siitä lähdetään haarautuen lisäämään alakohtia. Värejä voi käyttää erottamaan eri haaroja tai sitä, monennenko tason alakohdasta on kyse. Visuaalisuus auttaa myös havainnollistamisessa ja tukee muistamista. Oheiset olevat kuvat eivät ole visuaalisesti kovin monipuolisia ajatuskarttoja, mutta alempi havainnollistaa sähköisten työkalujen mahdollisuuksia siinä, miten niihin voi lisätä esimerkiksi hyperlinkkejä tai erilaisia mediaelementtejä. Se onnistuu osalla esitellyistä työkaluista. Alempi kuva on luotu Canvalla ja tagit lisätty ThingLinkillä.

Ajatuskartan voi piirtää paperille tai tehdä sähköisesti. Niiden tekemiseen on olemassa useita varta vasten ajatuskarttojen suunnitteluun luotuja sovelluksia, mutta varsin moni hyödyntää tekemisessä tuttuja ja yhteisen muokkaamisen mahdollistavia diapohjia, muistitauluja tai monipuolisia esitysgrafiikkatyökaluja kuten Canvaa tai Adobe Expressiä. Kun haet niistä mallipohjia, kirjoita hakusanaksi mind map (erikseen kirjoitettuna!). Alla olevan kuvan tageistä voit tutustua tarkemmin eri sovelluksiin. Niistä kaikista on tarjolla maksuton versio, suurimmasta osasta myös maksullinen.



Klikkaa tästä tutustuaksesi interaktiiviseen kuvaan saavutettavassa muodossa.

Tämä koonti ajatuskartoista on samalla esimakua myöhemmin keväällä julkaistavasta Otavian Mestariharjoitusten työkalupakin sivustolta.

Ks. myös TUNIn Vinkkipankki: Käsite- ja miellekarttoja eri työkaluilla (lisätty 2023).

3 kommenttia:

  1. Anonyymi8.6.23

    Kiitos Matleena, tästä oli apua!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi10.11.23

    Tosi hyvä blogi kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos molemmille kommentoijille palautteesta!

      Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.