Päivä on aurinkoinen syyspäivä. Kuva on otettu Vesileppiksen terassilta. |
- - - - -
Soisalo-opisto järjesti lauantaina 5.10.2024 monipuolisen veso-päivän Leppävirran, Varkauden ja Pieksämäen perusopetuksen opettajille. Kolme vuotta sitten kokosin työpajojeni materiaalit blogijulkaisuun Verkon osallistavat työkalut.
Tekoälysovelluksia voi pyytää tiivistämään vastaukset tai ehdotukset esim. 200 merkin kehotteeksi laulun luomista varten. Tässä kaksi esimerkkiä, jotka tein Suno-sovelluksella. Esittelin sitä aiemmin Tekoäly loi laulun blogistani -kirjoituksessa.
Nyt työpajojeni teemana oli tekoäly opetuksessa. Parhaat lähteet teemaan ovat seuraavat kolme - ja toki tätä blogiakin kannattaa seurata 😀.
- TOT-verkosto eli Tekoäly oppimisen tukena. Facebook-ryhmä on julkinen, joten voit lukea sitä ilman kirjautumistakin. Verkosto löytyy myös Discordista.)
- Tekoälyn opetuskäytön linkkivinkkien Padlet, jota päivitän viikoittain.
- Esa Riutta - WebOpen mainiot ohjevideot mm. tekoälysovelluksista.
Nykyinen generatiivinen tekoäly on vielä kovin uutta. Suurin osa sovelluksista on julkaistu ChatGPT 3.5. version julkaisun jälkeen eli vapaan kahden vuoden sisällä. Moni sovellus on tarjolla vasta beta-versiona, osasta on tarjolla jo Premium-versio kuluttajille ja osasta yrityksillekin. Siihen on vielä matkaa, että meillä olisi laaja tarjonta EU:n tietosuojasäädöksiä noudattavia ja alaikäisillekin sopivia sovelluksia.
Työpajassa kokeilimme mm. seuraavan kaltaista työskentelyä, missä oppijoiden ei tarvitse kirjautua ja missä opettaja käyttää tekoälyä yhdessä ryhmän kanssa. Aloitimme luomalla sanapilvet siitä, mitä kaikkea ryhmä aikoo tehdä syyslomalla (aamupäivän ja iltapäivän ryhmä).
Seuraavaksi kopioin vastaukset ja pyysin tekoälyä tiivistämään ja luokittelemaan vastaukset. Tämän jälkeen kerroin, että opettajien työ on varsin vaativaa, sisältää paljon haastavia vuorovaikutustilanteita eikä ilta- ja viikonlopputöitäkään voi välttää. Kysyin millaiset aktiviteetit tukisivat parhaiten työstä palautumista ja antaisivat voimia loppusyksyyn. Näin siis saatiin tekoäly keskustelemaan ryhmän vastausten kanssa.
ChatGPT-sovelluksen luoma kuvituskuva käymästämme keskustelusta. |
Lopuksi pyysin tekoälyä kokoamaan keskustelun kuvituskuvaksi tähän kirjoitukseen. Tällainen sisällön muuntaminen ei muotoihin onnistuu helposti monilta tekoälysovelluksilta. Samoin tekstin kääntäminen tai muuttaminen selkokielisemmäksi. Uutta on Google NotebookLM:n kyky tehdä tarjotuista materiaaleista englanninkielisiä podcasteja.
Jos tekoäly on sinulle vielä ihan uutta, suosittelen kirjautumaan Microsoft Copilotiin. Ilman kirjautumistakin pääset sitä vähän kokeilemaan, mutta kirjautuen onnistuvat pidemmät keskustelut ja voit luoda mm. kuvia. Käyttö on äärimmäisen helppoa. Kirjoita tai kerro ääneen, mitä haluat ja missä muodossa. Kuvia teet samalla tavoin kuin luot tekstiäkin, kirjoittamalla tai puhumalla lauseita, esim. tee kuva opettajasta, joka rentoutuu syyslomalla kävellen aurinkoisessa lokakuisessa metsässä. Tekoälyn hyöty sinulle riippuu pitkälti taidostasi luoda kehotteita. Sitä oppii harjoittelemalla ja oppimalta muilta. Vinkkejä löydät myös alle upotetusta diasarjasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.