H5P on ollut muutaman vuoden yksi kysytyimmistä koulutusteemoistani, joten kokosin tälle sivulle ohjeita ja esimerkkejä, joita molempia päivitän usein. Alimmaksi upotin marraskuussa 2020 tekemäni H5P-ideon (11:24 min), jossa esittelen H5P:tä ja näytän, miten aukkotehtävä tehdään. Tekstitin sen, mutta tekstityksen voi myös ottaa pois päältä.
H5P-työkalut kehittyvät jatkuvasti ja uusia syntyy. Viimeisimmäksi on julkaistu Advent Calendar, Board Game, Interactive Book ja KewAr Code, joista kaikista olen tehnyt ainakin yksinkertaisen demon. Näitä uusimpia sovelluksia ei vielä löydy kaikista ympäristöistä ja usein ne julkaistaan ensiksi ns. beta-versioina, joita vielä kehitetään.
H5P on suunniteltu saavutettavaksi sokeille ja näkövammaisille ja saavutettavuuteen on muutenkin kiinnitetty huomiota. Sivulla Content Type Accessibility saavutettavuudesta kerrotaan sisältökohtaisesti.
Tutustu H5P-esimerkkeihin
Löydät H5P-esimerkkini SnellmanEDUn Moodle-kurssiltani. Voit tutustua niihin ilman kirjautumista klikkaamalla Kirjaudu vierailijana. (HUOM: Moodlen osoite muuttuu lähiviikkoina, mutta tältä sivulta löydät oikean linkin jatkossakin.) H5P: helpot -välilehdellä on työkaluja, joista harjoittelu kannattaa aloittaa. Siellä olevasta haitaritekstistä (accordion) löydät linkkejä muidenkin esimerkkeihin. Ilmianna julkiset esimerkkisi, niin linkkaan ne haitaritekstiin. Samasta Moodle-ympäristöstä löydät päivitetyn luentojen aktivoinin oppaan.
Päivittyviä H5P-ohjeita
- Jari Sarjan H5P - Interaktioita helposti –opas on perusteellisin suomenkielinen opas sekä yksittäisiin työkaluihin että sen asentamiseen omaan verkkoympäristöön.
- Matleena Laakson päivittyvät H5P-ohjediat (upotettu alle).
- H5p.org: Työkalujen englanninkieliset nettisivut, missä esimerkit sisältötyypeistä ja ohjeita omien sisältöjen luomiseen. Kirjautumalla voi kokeilla muutamaa työkalua ja tilata uutiskirjeen.
Blogijulkaisuni H5P-työkaluista
- H5P: upotukset ja Moodle-kysymyksiä (12/2019)
- Kymmeniä muutoksia suosituissa sovelluksissa (11/2019)
- H5P parantunut entisestään (3/2019)
- Joko tunnet H5P-työkalut? (3/2018)
- H5P-työkalut verkkokursseilla (5/2017)
Päivittyvät H5P-ohjediat ja johdantovideo (11 min)
H5P-työkalut
H5P-työkalut ovat saatavissa Moodle-, WordPress- ja Drupal-ympäristöön. Niiden avulla voi luoda interaktiivisia sisältöjä esimerkiksi oppimateriaaleiksi tai luoda tehtäviä, joista oppija saa välittömän palautteen. Lue lisää ja katso esimerkit ja toimivat hyperlinkit: https://www.matleenalaakso.fi/p/h5p.html
Blogista löydät lisää vinkkejä muidenkin verkon sovellusten hyödyntämiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti