H5P-työkalut

Tekstikyltti, missä lukee H5P-ohjeita ja esimerkkejä.H5P tarkoittaa yli 50 työkalun kokoelmaa verkkokurssien ja verkkosisältöjen tekijöille. Avoimen lähdekoodin H5P-työkalut ovat asennettavissa maksutta Moodleen, WordPressiin ja Drupaliin. Ne voi myös ostaa kuukausimaksullisena palveluna (SaaS), jos käytössä ei ole ympäristöä, minne H5P:n voi asentaa. Uutta on mahdollisuus ladata Lumi-työpöytäsovellus, minkä avulla voi luoda sisältöjä maksutta. Lumi ei tarjoa sivustoa sisältöjen jakamiseen, mutta sen voi tehdä jakamalla HTML-tiedoston tai viemällä sisällöt SCORM12-pakettina.

H5P:n kehittämisen lähtökohtana on mahdollisuus avoimeen jakamiseen ja saavutettavuuteen. Sivulla Content Type Recommendations saavutettavuudesta kerrotaan työkalukohtaisesti. 


H5P-esimerkit ja ohjeet


Löydät H5P-esimerkkini SnellmanEDUn EduGo-Moodle-ympäristöstä. Voit tutustua niihin ilman kirjautumista klikkaamalla Kirjaudu vierailijana H5P: helpot -välilehdellä on työkaluja, joista harjoittelu kannattaa aloittaa. Siellä olevasta haitaritekstistä (accordion) löydät linkkejä muidenkin esimerkkeihin. Ilmianna julkiset esimerkkisi, niin linkkaan ne mukaan. Samasta Moodle-ympäristöstä löydät luentojen aktivoinnin oppaan.

Tekemäni ohjeet löydät tältä sivulta. Niistä perusteellisin on allekin upotettu päivittyvä H5P-diasarja, joissa esittelen H5P:n ja sen työkalut. Sivun alaosasta löydät myös bloggauksiani sekä kaksi ohjevideota. Lyhyitä videoita yksittäisten työkalujen käyttöön löydät Ammattiopisto Samiedun H5P-aktiviteettien Youtube-soittolistalta. Jari Sarjan H5P - Interaktioita helposti –opas on erinomainen suomenkielinen opas sekä yksittäisiin työkaluihin että sen asentamiseen omaan verkkoympäristöön. Etenkin monimutkainen Drag and drop -tehtävä kannattaa tehdä orjallisesti Jarin ohjeiden mukaan. Moni muu tehtävä onnistuu helposti itse kokeillen tai työpajassa harjoitellen.

Työkalujen englanninkieliset nettisivut löydät osoitteessa H5p.org. Siellä on esimerkit sisältötyypeistä ja ohjeita omien sisältöjen luomiseen. Kirjautumalla voi kokeilla muutamaa työkalua ja tilata uutiskirjeen. 


Mitä uutta H5P-työkaluissa?

  • Mahdollisuus luoda H5P-sisältöjä Lumi-työpöytäsovelluksella. 
  • Syyskuussa huomasin matriisikyselyn (Grid Checker), mistä on kolme eri versiota.
  • Elokuussa julkaistiin kolme uutta työkalua: sanaristikko (Crossword), kuvavalintatehtävä (Image Choice) sekä tehtävä, missä lauseet laitetaan oikeaan järjestykseen (Sort the Paragraphs). 
  • Kesäkuun 2021 uutiskirjessä julkaisiin uusi työkalu Live engagement tools (sanapilvi, emojipilvi tai äänestys) ja samalla haarautuvaan tarinaan (Branching scenario) ja Virtual Tour 360-työkaluihin tehtiin suuria parannuksia. Myös OER Hub sisältöjen avoimeen jakamiseen on avattu ja virallinen julkistus on tulossa, kunhan sinne saadaan jonkin verran sisältöjä.
  • Seuraavina sisältötyyppeinä tulossa AR Scavanger ja Improved content management.


Ohjediat, blogijulkaisut ja kaksi videota
H5P-työkalut

H5P-työkalut ovat saatavissa Moodle-, WordPress- ja Drupal-ympäristöön. Niiden avulla voi luoda interaktiivisia sisältöjä esimerkiksi oppimateriaaleiksi tai luoda tehtäviä, joista oppija saa välittömän palautteen. Lue lisää ja katso esimerkit ja toimivat hyperlinkit: https://www.matleenalaakso.fi/p/h5p.html
Blogista löydät lisää vinkkejä muidenkin verkon sovellusten hyödyntämiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, että haluat kommentoida! Suuren roskapostimäärän vuoksi kommenteissa on nyt käytössä ennakkohyväksyntä.