H5P-työkalut

Tekstikyltti, missä lukee H5P-ohjeita ja esimerkkejä.H5P tarkoittaa yli 50 työkalun kokoelmaa verkkokurssien ja verkkosisältöjen tekijöille. Avoimen lähdekoodin H5P-työkalut ovat asennettavissa maksutta Moodleen, WordPressiin ja Drupaliin. Ne voi myös ostaa kuukausimaksullisena palveluna (SaaS), jos käytössä ei ole ympäristöä, minne H5P:n voi asentaa. 

Aivan uutta on mahdollisuus ladata Lumi-työpöytäsovellus, mikä mahdollistaa yli 40 H5P-sisällön luomisen maksutta. Lumi ei tarjoa sivustoa sisältöjen jakamiseen, minkä voi tehdä jakamalla HTML-tiedoston tai viemällä sisällöt SCORM12-pakettina. 

H5P on suunniteltu saavutettavaksi sokeille ja näkövammaisille ja saavutettavuuteen on muutenkin kiinnitetty huomiota. Sivulla Content Type Recommendations saavutettavuudesta kerrotaan työkalukohtaisesti. 


Tutustu H5P-esimerkkeihin


Löydät H5P-esimerkkini SnellmanEDUn EduGo-ympäristön Moodle-kurssiltani. Voit tutustua niihin ilman kirjautumista klikkaamalla Kirjaudu vierailijana.  H5P: helpot -välilehdellä on työkaluja, joista harjoittelu kannattaa aloittaa. Siellä olevasta haitaritekstistä (accordion) löydät linkkejä muidenkin esimerkkeihin. Ilmianna julkiset esimerkkisi, niin linkkaan ne mukaan. Samasta Moodle-ympäristöstä löydät syksyllä 2020 päivitetyn luentojen aktivoinnin oppaan.


Mitä uutta H5P-työkaluissa?

  • Mahdollisuus luoda H5P-sisältöjä Lumi-työpöytäsovelluksella. 
  • Syyskuussa huomasin matriisikyselyn (Grid Checker), mistä on kolme eri versiota.
  • Elokuussa julkaistiin kolme uutta työkalua: sanaristikko (Crossword), kuvavalintatehtävä (Image Choice) sekä tehtävä, missä lauseet laitetaan oikeaan järjestykseen (Sort the Paragraphs). 
  • Kesäkuun 2021 uutiskirjessä julkaisiin uusi työkalu Live engagement tools (sanapilvi, emojipilvi tai äänestys) ja samalla haarautuvaan tarinaan (Branching scenario) ja Virtual Tour 360-työkaluihin tehtiin suuria parannuksia. Myös OER Hub sisältöjen avoimeen jakamiseen on avattu ja virallinen julkistus on tulossa, kunhan sinne saadaan jonkin verran sisältöjä.


Päivittyviä H5P-ohjeita


Blogijulkaisut, ohjediat ja johdantovideo (11 min)H5P-työkalut

H5P-työkalut ovat saatavissa Moodle-, WordPress- ja Drupal-ympäristöön. Niiden avulla voi luoda interaktiivisia sisältöjä esimerkiksi oppimateriaaleiksi tai luoda tehtäviä, joista oppija saa välittömän palautteen. Lue lisää ja katso esimerkit ja toimivat hyperlinkit: https://www.matleenalaakso.fi/p/h5p.html
Blogista löydät lisää vinkkejä muidenkin verkon sovellusten hyödyntämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti