19.4.2023

Opettajien webinaarikoulutukset #ITK2023

Matleena Laakson valokuva, kädessä kyltti: "Empowers others".
Kuva on kevään BETT-messujen
Canvan messuosastolta.
Tässä blogijulkaisussa kerron ITK-konferenssin esityksestäni otsikolla Opettajien webinaarikoulutukset - hyvät ideat jakoon! Siinä avasin toimivia käytäntöjä ja suosikkisovelluksiani webinaareina järjestettävien täydennyskoulutusten näkökulmasta. 

Löydät alta diat, joihin jälkikäteen lisäsin myös ChatGPT:n tiivistykset palautekyselyn avoimista vastauksista. Alta löydät myös linkkejä teemasta, ennakkowebinaarin tallenteen sekä palautekyselyn kysymykset ja muutamia ihania saamiani palautteita. 

-  -  -  -  -  

Tervetuloa ITK-konferenssin foorumiesitykseeni perjantaina 21.4. klo 12.00 (esityssali 14). Jaan kokemuksiani ja hyviä käytäntöjä opettajien täydennyskoulutuksista verkossa ja kerron osallistujilleni tekemäni kyselyn tuloksista. Alla on materiaaleja ja linkkejä esitykseeni liittyen. 

Olen perjantaina pienellä osuudella mukana myös klo 13 Areenalla puhumassa tekoälystä ja lisätystä todellisuudesta: AIXR 2023 - Tekoäly, laajennettu todellisuus ja robotiikka osana oppimista. ITK-raportoinnin aloitin jo eilisellä ITK:n työpajapäivässä näkyy tekoäly -bloggauksella. Lisäksi julkaisin koonnin suosituista tviiteistä (lisätty 2.5.2023). Muut muistiinpanoni tein julkisesti Twitteriin tunnuksella #ITK2023

Linkkejä ja lähteitä 


Palautelomakkeen kysymykset


Säännöllisen kirjallisen palautteen keräämisen sijaan pyrin pitämään opitun ja työskentelyn reflektion keskeisenä osana webinaareja. Sitä kerätessäni hyödynnän erilaisia kysymyksiä, esimerkiksi: Mikä oli tärkein oivalluksesi tänään? Mitä jäät pohtimaan? Miten ryhmä on tukenut oppimistasi? Apuna voi käyttää kuvia, jolloin ohje on: Valitse kuva, joka kertoo jotain siitä, mitä tämän koulutuksen aikana opit. Kerro ääneen tai kirjoita chattiin kuvan numero ja yhdellä lauseella selitys. (Ks. listaus kuvakorteista). Tällainen reflektio onnistuu muutamassa minuutissa, jos käytetään lähinnä chattia. Toki välillä sille on syytä varata enemmän aikaa.

Toisinaan kerään perusteellisempaakin palautetta ja alla näet kysymykset, joilla sitä olen tänä lukuvuonna tehnyt. Lihavoitu kysymys on se kaikista tärkein. Palaute on hyvä kerätä nimellisenä, joskin mahdollistin senkin, että nimen voi jättää mainitsematta. 
 • Nimi 
 • Mitä koulutusta palautteesi koskee? (monivalinta)
 • Koulutukseen kuului kahden tunnin webinaareja klo 14.30 alkaen. Jos muu kesto tai ajankohta olisi jatkossa parempi, niin mikä? (AMK-koulutuksessa klo 13 alk.)
 • Miten koit Padletin oppimisympäristönä? Mitä hyvää ja mitä kehitettävää? TAMKin koulutuksissa voisi käyttää myös Moodle tai Howspace-alustaa. Olisiko niistä toinen ollut parempi vaihtoehto?
 • Mikä koulutuksessa oli keskeisin oppi sinulle? Mikä edisti sinun oppimistasi?
 • Mikä jäi askarruttamaan? Mitä olisit kaivannut toteutukseen, että koulutus olisi edistänyt paremmin sinun oppimistasi?
 • Mitä haluat sanoa koulutuksen päättyessä itsellesi?
 • Mitä haluat sanoa koulutuksen päättyessä Matleenalle?
 • Minkä kokonaisarvosanan annat tälle koulutukselle? (0-7 tähteä; arviot olivat välillä 4-7, keskiarvo 6,4)
 • Saako edellä olevia kommenttejasi käyttää esim. tulevien koulutusten markkinoinnissa, blogipostauksissa ja ITK-esityksessä Opettajien webinaarikoulutuksista?
  (Kyllä nimellä. / Kyllä anonyymisti. / Ei.)
 • Sähköposti, jos haluat, että vastaan palautteeseesi / kysymykseesi.

Lämmin kiitos ihanista palautteista minulle  - kirjaan muutaman tähänkin muistiin mieltä lämmittämään :)

 • "Olet innostava ja inspiroiva, todella helposti lähestyttävä ja lämmin ihminen. Jopa näin verkon välityksellä välittyi luonnollisuus, lempeä lämpö ja aito innostus omaan erikoisalaasi. Olet digi-ihminen, joka ymmärtää meitä vasta sinne matkalla olevia." - Helmi Koukka
 • "Kiitos hyvästä oppimisilmapiiristä. Se on ollut parasta tässä. Olen osallistunut moniin digiohjauksiin ja opastuksiin työn puolesta. Usein niistä jää kiireen tuntu päällimmäiseksi - ei ehdi sulattelemaan oppimaansa. nyt on ehtinyt. Ja parasta on ollut myös nuo sun blogisivut missä voi käydä kertailemassa eri asioita. Hyvä oppimiskokonaisuus!"
 • "Kiitos supermukavasta kurssista... hyvin jaksoi kuunnella, vaikka olikin aina iltapäivä. Väsytti kun aloitettiin, mutta oli virkeä olo kun lopetettiin :)" - Inka Weijo
 • "Suuret kiitokset Matleena. Sinä olet innostanut ja inspiroinut minua digitaalisuuden tiellä. Toivottavasti jatkossakin saan seurata sinua eri kanavista, blogiasi sekä osallistua koulutuksiisi." - Miia Korhonen
 • "Hienoa, että kaikki webinaarit olivat tallenteina. En olisi pystynyt osallistumaan koulutukseen ilman niitä. Olin ensimmäisen kerran koulutuksessasi muutamia vuosia sitten Hanasaaressa, ja sen jälkeen olen seurannut nettisivujasi säännöllisesti. Kiitos, että jaat kaikki vinkit avoimesti. Hyvää joulua!"
 • "Ihailen sinun asiantuntijuuttasi! Sinun ääni on rauhoittava ja turvallinen. Äänelläsi luot oppimisympäristöön psykologista turvallisuutta. Ihailen rauhallisuuttasi ja ohjaustapaasi. Olet kannustava ja innostava kouluttaja. Merkittävää oli, että kyselit ja tiedustelit osallistumista opintoihin. Yhteydenotto antoi voimaa ja uskoa, että selviä näistä opinnoista, vaikka työ meinasi viedä mennessään. Haluan osallistua uudelleen sinun koulutuksiin. Kaunis kiitos opetuksesta ja ohjauksesta. Voi hyvin ja loistavaa vuotta 2023 sinulle!" - Saija Reijonen
 • "Todella suuri kiitos työstäsi. Olen huomannut, että kaikki opetetut meille materiaalit ovat hyvin testattu aikaisemmin monien vuosien aikana. Se on arvokasta, kun joku on valmis jakamaan tiedot ja materiaalit muille."
 • "Matleena on erittäin pätevä kouluttaja, hyvin opiskelijalähtöinen ja, kuten opettajalle sopii, aina on plan B-F takataskussa ;)" - Minna Markela
 • "Kiitos, olet aina niin positiivinen, kannustava ja asiantunteva kouluttaja. Nautin tästä kurssista todella!" - Anu Lehtimäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.