9.3.2023

Avoimesta jakamisesta ja sen koulutuksista

Kaksi ruudunkaappauskuvaa käsienpesuvideolta. Ensimmäisessä ohjeet: tarvitset vettä, saippuaa ja pippuria. Toisessa kuvassa pöpöt lähtevät karkuun, mutta miksi?
Kuvat ovat Arja SDO:n käsienpesuun
motivoivalta Pöpövideolta (CC BY)
Tässä #JaaJotain-teemaviikon kolmannessa bloggauksessa jaan TAMKin järjestämän OPH-rahoitteisen Avointen oppimateriaalien koulutuksen osallistujien tuotoksia. Lisäksi kerron, miten kävi, kun yritin tekoälyn avulla luoda markkinointivideota koulutuksen tämän kevään toteutukselle. Vinkiksi myös kolme loppukevään koulutusta, joista osa alkaa jo ensi viikolla.

Teemaviikon tavoitteena on, että mahdollisimman moni opettaja jakaisi materiaalejaan ja ideoitaan avuksi muillekin: julkisesti, Creative Commons -lisensoidusti ja someen #JaaJotain-tunnisteella merkiten. Tänä vuonna kannustetaan jakamaan etenkin tekoälyn opetuskäytön toteutuskuvauksia ja opastusta aiheesta. Tässä minun viime aikoina jakamaani:

Tule oppimaan verkkokoulutuksiini


Avoin jakaminen on opittavissa oleva asia ja parhaimmillaan se vie mennessään ja tarjoaa monenlaista hyvää, mitä ei edes osannut toivoa. Em. TUNIn bloggauksessa kerron, miksi siitä itse aikanaan innostuin ja sen 2011 aloitin eikä uskoni avoimeen jakamiseen ole horjunut. Ensi viikolla alkavassa koulutuksessa jaan osaamistani ja kokemuksiani avoimesta jakamisesta ja silloin opetellaan myös työkaluja, joilla jaettavaa materiaalia voi tehdä. Tähän ja loppukevään muihin OPH-rahoitteisiin verkkokursseihin ehtii vielä. Lue lisää, katso koulutusten kohderyhmät (ei korkea-aste) ja ilmoittaudu mukaan jo tänään! (Vanhat ilmoittautumislinkit poistettu 6.8.23.)
  • TAMK: Avointen oppimateriaalien hyödyntäminen ja jakaminen 3 op -verkkokoulutus: alkaa 15.3.2023 Uusinta syksyllä 2023
  • Oulun yliopisto: Lähellä tai langoilla - Digi opetuksen apuna 6 op: aloitus 20.3.2023. Uusinta syksyllä 2023.
  • Lapin yliopisto: Vastuullisesti ja turvallisesti verkossa 2 op (alkaa 11.4.2023).
  • Kaikki tulevat ja avoimet koulutukseni löydät Tervetuloa-blogisivulta. Laita viestä, jos toivot tietoa esim. kun tietyn syksyn koulutuksen ilmoittautuminen avautuu tai jos sinua kiinnostaa jonkun koulutuksen räätälöinti oman organisaatiosi tarpeisiin.

Avointen oppimateriaalien koulutuksen osallistujien tuotoksia

Edellä mainostettu Avointen oppimateriaalien hyödyntäminen ja jakaminen 3 op -verkkokoulutus on järjestetty kahdesti aiemminkin. Kevään 2022 ryhmän tuotoksia kokosin bloggaukseen Kiinnostavatko avoimet oppimateriaalit?. Alla on poimintoja avoimesti jaetuista tuotoksista viime syksyn koulutuksesta. Koulutuksessa on vahva suositus jakaa ainakin paras tuotos Avointen oppimateriaalien kirjastoon. Lisäksi jaettiin monenlaista someen omille verkostoille tai julkisemminkin #JaaJotain-tunnisteella. Sitähän saa käyttää muutenkin kuin nyt teemaviikolla!  

Markkinointivideo tekoälyn avulla vai sittenkin perinteisesti?

Välillä on tarpeen jakaa sitäkin, mikä ei onnistunut. Tässä bloggauksessa minun oli tarkoitus jakaa kokemuksia siitä, miten Powtoon-animaation voi käsikirjoittaa tekoälyn avulla, ChatGPT-kielimallia hyödyntäen. Powtoonilta saa yhteystietoja vastaan oppaan: 52 ChatGPT Prompts for Uniquely Tailored Video Scripts. Yritin sen avulla luoda hauskan ja ytimekkään käsikirjoituksen koulutuksen markkinointivideoksi, jonka olisin voinut sellaisenaan tai vähän muokattuna viedä animaatiopohjaan. Taustaksi annoin ilmoittautumislomakkeen tiedot mm. koulutuksen sisällöstä ja kohderyhmästä sekä aiemman bloggauksen kyseisestä koulutuksesta: Kiinnostavatko avoimet oppimateriaalit? (2022).

Vaikka tekstiä ChatGPT:n kanssa aikani veivasin, se toisti vai keskeisiä faktoja kuten sisältöjä ja kirjoitti varsin kliseistä mainostekstiä, mutta en onnistunut sen avulla löytämään yhtään sopivaa uutta näkökulmaa tai hauskuutta tekstiin. ChatGPT:n toimisi paremmin englanniksi, mutta tässä käytin vain suomea.

Ehkä ideani ei vain taipunut tekoälyn tuottamaksi videoksi tai en osannut ohjata ChatGPT:tä oikeaan suuntaan. Idea varmasti toimii jossain toisessa yhteydessä. Vasta nyt tätä kirjoittaessa huomasin, että olisin voinut antaa sille aineistoksi myös edellisen ryhmän sanalliset palautteet. Niistä varmaan saisi hyvän videon, mutta ehkä teen sen sitten ensi syksyn toteutukseen. 

Edelleen ajattelen ChatGPT:tä tukiälynä, en tekoälynä. Se auttaa tuottamaan sisältöjä asiasta, mistä itsekin tietää jo paljon. Nyt se sekoitti järjestäjän ja rahoittajan sekä sen, kuka valitsee harjoiteltavat sovellukset. Tärkeistä asioita, jotka toki on helppo korjata. Tein sitten Powtoonin ihan perinteisesti, valitsemalla sopivan pohjan ja lisäämällä omat tekstit. Tällainen siitä tuli - ehkä tähän jo somekanavillani törmäsit.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.