29.10.2018

Virtuaaliretkiä Google Expeditions -sovelluksella

Google Expeditions -sovelluksen (Android, iOS) avulla voi viedä ryhmän virtuaaliretkelle eri puolille maapalloa luonto- ja kulttuurikohteisiin, museoihin, oppilaitoksiin, tiedekeskuksiin, työpaikoille, tai vaikkapa keuhkojen sisään. Kohteita on satoja ja retkiä voi luoda myös itse. Uudehkona ominaisuutena sovelluksella on tarjolla myös kolmiulotteisina tarkasteltavia lisätyn todellisuuden (AR) sisältöjä.

Johda oppaana virtuaaliretkiä


Expeditions-sovelluksen avulla voit toimia oppaana virtuaaliretkellä. Kun osallistujilla on virtuaalilasit (pahviset alle 10 €), joita käytetäään kännykän kanssa, he näkevät vierailtavat paikat 360-kuvina. Oppaana voit osoittaa kuvista kohteita katsottavaksi tai piirtää kuvan päälle sekä valita milloin siirrytään seuraavaan näkymään, joita on usein 5-10 erilaista.

Virtuaaliretket ovat tosi innostavia ja niiden suuri vahvuus on, että retki voidaan kokea yhdessä havaintoja jakaen ja toteuttaa edullisesti - ja toisinaan jo olemassa olevilla laitteilla. Olen vienyt noin 20 opettajaryhmää virtuaaliretkelle ja nyt olen valmistellut uutta retkeä kansainväliselle avaruusasemalle. Aiheeseen perehtyminen on ollut todella mielenkiintoista ja innoissaan oli myös kohteen keksinyt puolisoni, kun hän eilen osallistui koelennolle.

Usein ryhmässä on yksi tai muutama, joiden mobiililaite ei täytä minimivaatimuksia tai ilmenee muita ongelmia. Sovellus toimii kännykän ja virtuaalilasien ohella myös tabletilla, jolloin pari henkeä voi osallistua yhdessäkin. Ohjeita sovelluksen käyttöön löydät sekä alle upotetusta diasarjasta että Googlen ohjeista. Huomaa, että ladatut retket pysyvät tallessa opettajan laitteella vain kuukauden ja jos niitä ei tänä aikana käytä, täytyy ne ladata uudelleen (lisätty 2.12.18).

Luo omia retkiä 


Omia virtuaaliretkiä 360-kuvista voi luoda Googlen Tour Creatorilla, mistä retket tallentuvat Googlen Polyyn. Sieltä ne voi jakaa julkisesti tai piilotetulla linkillä. Googlen mukaan loppuvuodesta 2018 retket voi viedä Polystä Expeditions -sovellukseen, mikä onnistuu pyynnöstä jo nyt. Helppokäyttöistä Tour Creatoria esittelin elokuun blogijulkaisussa: 360-kuvista Tour Creator -matka Montenegroon.
Kommentti 24.3.19: Polyyn viedyt julkiset retket näkyvät automaattisesti Expeditions-mobiilisovelluksessa.

AR-sisällöt


Virtuaaliretkien lisäksi Expeditions-sovelluksella voidaan tutkia staattisia ja animoituja 3D-objekteja niin, että ne tuodaan tarkasteltavaksi tilaan lisätyn todellisuuden keinoin. Kun on kirjautunut sovellukseen, voi AR-sisältöjä ladata itselleen katsottavaksi. Jotta ne näkyisivät lisätyn todellisuuden tekniikkaa hyödyntäen, tarvitaan melko uudet mobiililaitteet, joissa on ARCore (Android) tai ARKit (iOS) -ominaisuus. Jos ne puuttuvat, kuvat näkyvät vain objekteina omalta näytöltä ilman lisättyä todellisuutta.

Mikäli haluat johdattaa ryhmän AR-sisältöjen maailmaan, toimi kuten virtuaaliretkillä: lataa sisällöt laitteellesi. Tulosta sitten AR-markerit mobiilisovelluksen kautta ja aseta ne tilaan vähintään kahden metrin päähän toisistaan. Tällöin voit määritellä virtuaaliretkien tapaan, milloin näytät seuraavan objektin. Voi myös zoomata niiden kokoa ja osoittaa tiettyä kohtaa valokeilalla.

Tarvittavat mobiilisovellukset (lisätty 13.9.19)


  • Google Expeditions (Android, iOS). Ohjatulla retkellä vain opettaja/opas kirjautuu. Jos käytössä ei ole reititintä tai muuten luotua vertaisverkkoa, täytyy jokaisen kirjautua ja ladata ne VR/AR-sisällöt, joita haluaa katsoa.
  • Android-laitteille tarvitaan lisäksi Google Cardboard tai Googlen VR-palvelut, jotta puhelin osaa tulkita VR-kuvia. 
  • Jos Android-laitteessasi ei ole ARCore-ominaisuutta, mikä mahdollistaa uuden AR-teknologian hyödyntämisen, sen voi monille puhelinmalleille ladata omana sovelluksenaan (Android). VR-retkillä sitä ei tarvita, mutta AR-sisältöjen katsomisessa siitä on etua. 

Kommentti 7.4.2019: Vaihdoin alle uuden ja päivittyvän version Expeditions -dioista.


Google Experitions

Diasarja esittelee maksuttoman Google Expeditions -sovelluksen käytön opetuksen näkökulmasta. Sovelluksen avulla voi viedä ryhmän virtuaaliretkelle tai tutkia 3D-objekteja. Google Tour Creator mahdollistaa vastaavien retkien tekemisen ja jakamisen itse. Tämä diasarja liittyy blogijulkaisuun: https://www.matleenalaakso.fi/2018/10/expeditions.html

Syksyn 2018 materiaaleja ja koulutuksia AR- ja VR-teemasta

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti