23.10.2018

Animaatioita Biteable-sovelluksella

Julkaisin aiemmin lokakuussa bloggauksen otsikolla Powtoon - tee helposti animaatioita. Nyt esittelen Biteablen, joka on vielä yksinkertaisempi käyttää. Nappasin sen kokeiltavaksi lukion lehtori Leena Karmitsan Facebook-vinkistä. Hän on tehnyt Biteablella ja Renderforestilla animaatioita lukio-opetuksen tueksi.

Biteablessa animointia ei ainakaan ilmaisversiossa tehdä itse, vaan tekstit ja musiikki lisätään valmiiksi animoituihin kohtauksiin (scene), joita löytyy noin tuhat erilaista. Animaation tekeminen on niin helppoa, että vaikeinta on itse sisällön miettiminen. Teknisesti haastavinta on, että yhteen kohtaukseen mahtuu vain 80 merkkiä ja dian näkymisen kesto on määritelty eikä sitä voi muokata muuten kuin lyhentämällä sen kolmeen sekuntiin. Näissä luvuissa on pientä vaihtelua valitun kohtauksen mukaan.

Videon tekstit on syytä tarkistaa huolella esikatselusta, sillä jos yrittää asetella tekstiä haluamilleen riveille, saattaa lauseen loppu tipahtaa näkymättömiin lopullisesta tuotoksesta. Animaation esikatselun päivittyminen kestää ensimmäisellä kerralla peräti noin minuutin/kohtaus, mutta pienet päivitykset latautuvat hieman nopeammin.

Biteablella voi tehdä maksutta kymmenen animaatiota (lukumäärä päivitetty 27.8.19) ja ne ovat julkisia. Animaatiot voi jakaa linkillä tai upottaen tai ladata YouTubeen. Etuna Powtooniin verrattuna on, että Biteable toimii myös mobiililaitteiden selaimella.

Harjoittelin Biteablea tekemällä kolme erilaista animaatiota. Ensimmäisessä kerron kolme perusasiaa, mitkä kannattaa tsekata, kun tietokone ei toimi.
Viime viikolla ihmettelin, kun näppäimistöni piste-merkistä ja enteristä tuli tekstiin pilkku. Pistettä en saanut kirjoitettua mitenkään. Koneet tekevät toisinaan outoja juttuja ilman että minulla on hajuakaan miksi. Videon kakkoskohdan vinkki poisti ongelman.
Toisessa videossa kerron pari tärkeää juttuja Twitterin käyttöä aloittaville ja viimeisessä kokeilin infograafi-pohjia työelämän someverkostoista kertoessani. Nämä videot liittyvät Kohti reformia! -hankkeen loppuvuoden koulutukseen Kouluttajasta asiantuntijaksi. Uusia animaatiosovelluksia puolestaan olen opetellut useammankin tämän lukuvuoden koulutuksen tarpeisiin: tänään animoidaan Tredun opettajien kanssa.

Pari linkkivinkkiä video- ja animaatiosovelluksiin liittyen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti