23.10.2018

Animaatioita Biteable-sovelluksella

Kommentti 12.2., muokattu 15.11.20: Biteable-sovellus ei juuri ole muuttunut siitä, kun tämän bloggauksen julkaisin. Se on minusta edelleen erinomainen ja helppo sovellus. Peruskäytön on luvattu pysyvän aina maksuttomana eikä animaatioiden lukumäärää enää ole rajoitettu. Tein tänään yhden uuden animaation huomiseen koulutukseen otsikolla Biteable-animaatiot luodaan valmispohjista. Lisäsin sen bloggauksen loppuun ja samalla vähän päivitin tekstiä, lähinnä sanamuotojen ja linkkien osalta. Se on alla jaettu Biteablesta upottaen, minkä etu YouTubeen verrattuna on se, että loppuun saa linkkinapin.


Julkaisin aiemmin lokakuussa bloggauksen otsikolla Powtoon - tee helposti animaatioita. Nyt esittelen Biteablen, joka on vielä yksinkertaisempi käyttää. Nappasin sen kokeiltavaksi lukion lehtori Leena Karmitsan Facebook-vinkistä. Hän on tehnyt Biteablella ja Renderforestilla animaatioita lukio-opetuksen tueksi.

Biteablessa animointia ei tehdä itse, vaan ensin valitaan valmispohja (template). Seuraavaksi muokataan sen tekstit valmiiksi animoituihin diohin (scene), joita löytyy maksuttomasta versiosta noin tuhat erilaista. Lopuksi valitaan värimaailma ja musiikki. Tarjolla olevan musiikin sijaan voi ladata myös oman äänitiedoston.

Animaation tekemisessä haastavinta on itse sisällön kirjoittaminen. Teknisesti haastavinta on, että yhteen diaan mahtuu vain 80 merkkiä ja dian näkymisen kesto on määritelty eikä sitä voi muokata muuten kuin lyhentämällä sen kolmeen sekuntiin. Näissä luvuissa on pientä vaihtelua valitun dian mukaan.

Videon tekstit on syytä tarkistaa huolella esikatselusta, sillä jos yrittää asetella tekstiä haluamilleen riveille, saattaa lauseen loppu tipahtaa näkymättömiin lopullisesta tuotoksesta. Animaation esikatselun päivittyminen kestää ensimmäisellä kerralla noin minuutin/dia, mutta pienet päivitykset latautuvat vähän nopeammin.

Valmiit animaatiot voi jakaa linkillä tai upottaen tai ladata YouTubeen. Tiedostona ne saa ladattua itselle vain maksullista versiota käyttämällä (tai YouTuben kautta kiertäen). Etuna Powtooniin verrattuna on, että Biteable toimii myös mobiililaitteiden selaimella.

Harjoittelin Biteablea tekemällä kolme erilaista animaatiota. Ensimmäisessä kerron kolme perusasiaa, mitkä kannattaa tsekata, kun tietokone ei toimi.
Viime viikolla ihmettelin, kun näppäimistöni piste-merkistä ja enteristä tuli tekstiin pilkku. Pistettä en saanut kirjoitettua mitenkään. Koneet tekevät toisinaan outoja juttuja ilman että minulla on hajuakaan miksi. Videon kakkoskohdan vinkki poisti ongelman.
Toisessa videossa kerron pari tärkeää juttuja Twitterin käyttöä aloittaville ja viimeisessä kokeilin infograafi-pohjia työelämän someverkostoista kertoessani. Nämä videot liittyvät Kohti reformia! -hankkeen loppuvuoden koulutukseen Kouluttajasta asiantuntijaksi. Uusia animaatiosovelluksia puolestaan olen opetellut useammankin tämän lukuvuoden koulutuksen tarpeisiin: tänään animoidaan Tredun opettajien kanssa.

Linkkivinkkejä video- ja animaatiosovelluksiin liittyen:

 • Tämän blogin koulutusdiojen sivulta löydät päivittyvän Animaatiot opetuksessa -diasarjan ja sen perästä bloggauksia muistakin animointisovelluksista. Diasarjassa on ohjediat Biteable-animaatioiden tekemiseen.
 • Digitarinoiden Padlet (koonti, joka esittelee eri sovelluksilla tekemiäni videoita).
 • Bloggaus Adobe Sparkista, missä esittelen Sparkin kolme erinomaista työkalua, mm. Spark Videon kuvatarinoiden tekemiseen. Bloggauksessa on mukana tallenne. (1/2020)
Biteable-animaatiot luodaan valmispohjista on Biteable.

2 kommenttia:

 1. Kiitos Matleena tästä, otin heti käyttöön.

  Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Heli! Tämä on muutaman vuoden kuulunut minunkin suosikkeihin.

   Poista