Kuka, yhteystiedot & some

Matleena Laakson profiilikuva: vähän yli 50-vuotias hymyilevä silmälasipäinen nainen.

Matleena Laakso


Puhelin: 041 525 0067
Sähköposti: etunimi.sukunimi@outlook.com 
TAMK/TAU: etunimi.sukunimi@tuni.fi (profiilisivu)
Some: LinkedIn, X (ent. Twitter), Facebook, Instagram

Olen digipedagoginen asiantuntija, freelancer-kouluttaja ja aktiivinen bloggaaja sekä avoimen oppimisen vaikuttaja. 

Freelancer-keikkojen ohella työskentelen sivutoimisesti TAMKin Pedagogiset ratkaisut ja kulttuuri -yksikössä, lähinnä opetustoimen täydennyskoulutushankkeissa, sekä koulutan Tampereen korkeakouluyhteisön Tree - jatkuvan oppimisen palvelut -brändin alla. Tulevia avoimia koulutuksiani löydät kootusti Tervetuloa-sivulta. Lisäksi koordinoin Osakkeen lukioiden ainetiimitoimintaa. Ota yhteyttä, kun tarvitset hyvää kouluttajaa!

Koulutukseltani olen KM, pääaineena aikuiskasvatus, ja ammatillinen opettaja AmO. Olen työskennellyt pitkään täydennyskoulutuksen parissa. Vuodesta 2009 alkaen pääasialliset koulutusteemani ovat liittyneet digipedagogiikkaan laajasti, mm. somen ja lukuisien sovellusten hyödyntämiseen oppimisen tukena, opetuksessa, verkkosisältöjen luomisessa ja ammatillisessa verkostoitumisessa. 

Syksyllä 2023 kysytyimmäksi koulutusteemaksi on noussut tekoäly opetuksessa, kun se vielä viime keväänä oli H5P-verkkosisältöjen luominen. Minut hyväksyttiin kesällä juuri perustettuun H5P Ambassador -verkostoon. Kuulun myös MIEE-verkostoon (Microsoft Innovative Educator Expert). Aiemmin toimin myös Digabi-kouluttajana tukien lukio-opettajia sähköisiin ylioppilaskokeisiin liittyen. Korona-ajan suosituimmat teemat olivat osallistujien aktivointi verkossa (tallenteita löytyy aiempien koulutusten sivulta) sekä verkkosisältöjen luominen (esim. videot, animaatiot, interaktiiviset kuvat ja videot, H5P-työkalut ja verkkokurssit). Voit tutustua bloggauksiini vuoden 2023 ja 2022 töistäni.

Työskentelen pääasiassa oppilaitosten (perusasteelta korkea-asteelle ja vapaaseen sivistystyöhön) ja niiden hankkeiden kanssa, mutta koulutan myös muiden koulutusorganisaatioiden, kirjastojen, julkishallinnon ja yritysten henkilöstöä. Yrityksiä ja julkisyhteisöjä olen tukenut mm. verkon palveluiden, H5P:n ja Mobien koulutusympäristöjen hyödyntämisessä. Olen luonut tilauksesta useita verkkokursseja Mobien ja Moodlen avulla sekä rakentanut H5P-tehtäväpaketteja tilaajien materiaaleista.

Freelancerina olen kouluttanut vuodesta 2008 alkaen. Sen ohella minulla on ollut useita sivutoimisia ja pääosin oppilaitosten hankkeisiin liittyviä työsuhteita, joissa kaikissa keskeisintä on ollut digipeda-teemojen kouluttaminen tai verkkomateriaalien luominen. Tampereen yliopistolla olen pitkään vetänyt erilaisia koulutuksia mm. henkilöstölle. Vuonna 2021 olin asiantuntijana mm. hybridiopetuksen kehittämisessä Johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Vuoden 2020 olin asiantuntijana Jatkuvan oppimisen strategisen kehityshankkeen digipilottien parissa kouluttaen ja tukien kuuden laajan verkkokurssikokonaisuuden tekijöitä. 2018-2020 työskentelin digipedagogisena asiantuntijana Kiipulan ammattiopiston Digi työtavaksi -digistrategiahankkeessa. 2019 työskentelin OAMKin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa Digierko-koulutuksen verkko-ohjaajana, 2016-2017 työskentelin kouluttajana ja koordinaattorina Turun yliopiston lukio-opettajille suunnatussa Scholae Futurum -hankkeessa. 

Vuosina 2009-2014 työskentelin päätoimisesti Tampereen kaupungin opetusteknologiakeskus eVarikolla Pirkanmaan II asteen oppilaitosten PAOK-hankkeissa. Niissä tehtäväni oli edistää tieto- ja viestintätekniikan pedagogisesti mielekästä hyödyntämistä mm. kouluttamalla opetushenkilöstöä ja vastaamalla maakunnallisesta kollegavalmennuksesta eli digitutoreiden toiminnasta. Sitä ennen työskentelin Tampereen yliopistolla opetuksen kehittämisen projekteissa ja koulutin opetushenkilöä perusasteelta korkea-asteelle etenkin yhteistoiminnalliseen ja ongelmaperustaiseen oppimiseen liittyen.

Olen joustava ja sitoudun työhöni. Kaikki seitsemän jo päättynyttä ESR-hanketta ja kymmenet OPH-hankkeet olen hoitanut loppuun asti. Peräti kolmesti on entinen esihenkilöni työpaikkaa vaihdettuaan rekrytoinut minut uudelleen. Työyhteisössä ja verkostoissa tapahtuva kehittäminen ja osaamisen jakaminen ovat minulle tärkeitä. Tampereen kaupungilla työskennellessäni innostin esimerkilläni kollegoita Twitteriin (nyk. X) ja jakamaan materiaalejaan verkossa avoimella CC-lisenssillä. Reilut 10 vuotta myöhemmin minut palkittiin Avoimen oppimisen vaikuttaja 2023 -palkinnolla.

Olen hyvä räätälöimään koulutuksia kunkin ryhmän tarpeisiin ja käytän vaihtelevia ja monipuolisia opetusmenetelmiä - digityökalujen kera ja ilman. Viestipalvelu X:ssä saamiani palautteita löydät suosikeistani. Ne kertovat taidoistani auttaa ja innostaa toisia sekä myös erinomaisista materiaaleistani, joita on yksistään diojenjakopalveluista (SlideShare ja SpeakerDeck) katsottu puolitoista miljoonaa kertaa. Elokuussa 2023 ylittyi tämän blogin miljoonan yksittäisen vierailijan raja.

Asun Tampereella ja teen töitä kotoa käsin. Koulutuksia pidän pääosin tilaajan tiloissa eri puolilla Suomea sekä paljon myös verkossa. Mobie eSmartia olen käynyt kouluttamassa myös Ruotsissa ja Virossa ja tulevia opettajia TAMKin kautta Kiinan Chongqingissä.

Puolisoni työskentelee IT-ihmisen nimikkeellä ja kolmen lapsemme kautta näen filosofian ylioppilaan ja kahden tekniikan kandin elämää. 


Sosiaalisen median sivuja ja profiileita


Artikkelit, podcast-vierailut, haastatteluita yms.Aiemmat koulutukset -sivulta löydät mm. seminaaripuheenvuorojani, kysytyimpiä koulutusteemoja, hankkeita ja organisaatioita, joille olen tehnyt koulutuksia.

Tästä pääset blogini etusivulle.

Ei kommentteja: