18.3.2020

Monipuolinen Padlet-muistitaulu

Lue myös päivittyvä bloggaukseni
Vinkkejä etäopetukseen!

- - - - -

Padlet-muistitaulu on ollut ainakin vuosikymmenen ajan yksi opettajien suosikkeja. Maksuttomia muistitauluja saa nykyisin kolme yhtäaikaista - tai neljä, jos liittyy mukaan suosittelijan linkillä. Uusia saa, kun poistaa vanhoja ja ne voi arkistoida tai ottaa talteen eri tiedostomuodoissa.

Padletin maksullisesta versiosta saa kuukauden ilmaisen kokeilujakson, sen jälkeen hinta on esimerkiksi yksittäiselle opettajalle $ 12 kuukaudessa. Päivitin jo syksyllä Padlet-dioihini ohjeet myös koululisenssin käyttäjille, koska Suomessakin muutamat oppilaitokset ovat opettajien toiveesta sen hankkineet. Tällöin Padletteja voi luoda haluamansa määrän ja jakamisen voi tehdä myös organisaation sisäisesti.

Seuraavista ohjeista löydät monta vinkkiä etäopetukseen. Padlet on monen muun sovelluksen tavoin viime päivinä vähän takkuillut yhtäkkisen koronan aiheuttaman globaalin kuormituksen kanssa, mutta siltä varmaan harva palvelu lähiviikkoina välttyy. Siksi on aina hyvä sopia myös vaihtoehtoisista yhteydenpidon välineistä. Tein alla olevaan esimerkkiini aamulla äänitiedoston, mutta videotallennusta se ei nyt jaksanut tehdä.

Padletin vahvuuksiin kuuluu helppous, peruskäytön maksuttomuus, jakamisen monipuoliset vaihtoehdot sekä kahdeksan erilaista formaattia, joista voi valita haluamansa ulkoasun. Voit vapaasti kokeilla eri formaatteja alle upotetun Padletin kolmannesta sarakkeesta. Jaa-kohdasta voit määritellä, ketkä luomasi Padletin näkevät ja mitä he voivat siellä tehdä, esim. vain katsoa tai myös muokata.

Vaihtoehtona Padletille voit kokeilla kotimaista Flingaa, mikä mahdollistaa viisi yhtäaikaista seinää. (Ks. Flinga-bloggaus, lisätty 8.10.20). Se on Padletia paljon yksinkertaisempi, mutta sopii tilanteisiin, missä oppijat kirjaavat ylös kommenttejaan ja voivat myös äänestää niistä. Lino-muistitaulu toimii samalla idealla kuin Padlet ja Flinga eli riittää, että vain opettaja tai yksi ryhmästä kirjautuu. 


Padletin hyödyntäminen etäopetuksessa


Käytän Padlettia paljon kevyenä sähköisenä oppimisympäristönä lyhyissä koulutuksissa. Tällöin käytän hylly-mallia, missä saan omat sarakkeet esim. tutustumiselle, ennakkotehtäville, kullekin lähipäivälle, oppimistehtäville jne. 

Tein aamulla esimerkin ryhmän aikajanasta. Esimerkin idea on, että aikajanalle tuodaan kunkin päivän (viikon, ryhmän) työskentely omana Padlettinaan. Aikajanalta näet esimerkin yksittäisen päivän ohjelmasta. Voit käyttää Padlettia myös tiettyihin teemoihin, joita työstetään yhdessä. Voit vapaasti kopioida nämä mallit Luo uudestaan -kohdasta tai luoda idean pohjalta oman.

Olen julkaissut useita julkisia Padletteja. Tutustu ja täydennä tätä oppimispelien koontia tai etsi hyviä sovelluksia videoiden ja animaatioiden tekemiseen. Ks. myös muut julkiset Padlettini.


Ohjeet Padletissa, videolla ja dioina 


 • Padlet-ohjeet ja esimerkit on upotettu alle. Jos katsot sitä kirjautuneena, saat sen suosikkeihisi sydäntä klikkaamalla.
 • Padlet muistitaulut -ohjevideo (14:55 min: tai alla olevan Padletin toinen sarake). Video on tehty tammikuussa Oulun yliopiston Täydentävien opintojen keskukselle. Eilisessä bloggauksessa jaoin tuolloin tehdyt sanapilviin liittyvät videot. (Kommentti 7.2.2021: Uudempia videoita löydät alle upotetusta Padletista.)
 • Padlet opetuksesssa -päivittyvä diasarja (tai alla olevan Padletin toinen sarake). 
 • Kiipulan kollegat: Digi työtavaksi -hankkeen Padlet- ja ThingLink-webinaarit pidetään perjantaina 20.3. klo 12 alkaen, mutta jo klo 11 olen langoilla ainakin Tommi-digi-innostajan kanssa kyselytunnin merkeissä. Myös webinaarien jälkeen päivystän niin kauan kuin kysymyksiä riittää.
 • Kaipaatko apua Padletin kanssa? Kommentoi tätä blogia tai tägää minut somessa. Seuraan etenkin Twitteriä ja Facebookia hyvin aktiivisesti ja autan opettajia palkkatöiden ohella talkoillen sen minkä suinkin ehdin. Ota myös tämä blogi seurantaan. Jo tällä viikolla tulee vielä lisää vinkkejä etäopetukseen ja koulutusdiojen sivulta löydät 10 vuoden aikana luotuja ja jatkuvasti päivittyviä dioja ja niihin liittyviä bloggauksia.

Tehty Padletilla

7 kommenttia:

 1. Sofia Heininen16.6.21

  Hei, voiko Padletissa estää muilta käyttäjiltä Padlet-tauluun lisättyjen kuvien (tai muiden tiedostojen) lataamisen? Eli jos esim. minä olisin lisännyt valokuvan, muut eivät voisi sitä ladata laitteelleen.

  VastaaPoista
 2. Et voi sitä estää muuten kuin sanallisesti kieltämällä tai estämällä pääsyn koko Padletiin. Käytännössä kaikki verkkoon ladatut kuvat ovat ladattavissa, vähintään niistä saa ruudunkaappauskuvan. Tekijänoikeuslakikaan ei kiellä tallentamista yksityiskäyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sofia Heininen17.6.21

   Kiitos nopeasta vastauksesta! Näin arvelinkin. Täytyy kirjoittaa selkeät ohjeet.

   Poista
 3. Hei! Voiko Padletin tehtäviä tai sarakkeita ns. ajastaa muistuttamaan lähestyvää deadlinea? Esimerkiksi jos Padlet-seinää käyttäisi kuukausikalenteri-idealla ja seinällä on tehtäviä, joiden deadline lähestyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pilvi! Ajastaminen ei onnistu, mutta tässä muutama muu kikka. Kuukausikalenteriin voi luoda kaikki päivät valmiiksi tai lisätä joka päivälle yhden sarakkeen aina kyseisenä päivänä. Voit siirtää ne viestit/sarakkeet alkuun, missä on tekemättömiä tehtäviä tai ehkä vielä paremmin toimii, kun ne merkitsee huomiovärillä, kunnes kaikki ovat tehtävät tehneet.

   Toinen vaihtoehto on, että luot kaksi Padlettia tai käytät toisena viime vuoden ryhmäsi Padlettia. Näin sinulla on omassa Padletissa valmiiksi mietitty kokonaisuus ja siitä voit kopioida yksittäisiä viestejä tämän syksyn ryhmälle sitä mukaa, kun heille haluat uusia ohjeita tai tehtäviä antaa. Vaikka kopioisi viestin toisesta Padletista, sitä voi helposti muokata uudelle ryhmälle.

   Poista
  2. Hei, huomasin juuri, että Padletiin on tullut mahdollisuus luoda luonnosviestejä (draft). Näin ope voi helposti luoda viestin, jonka julkaisee myöhemmin, tosin ajastusta mukana ei ole.

   Poista
  3. Ja vielä uusi huomio, luonnokset ovat tallessa vain sen ajan, kun Padlet on avoinna. Kun Padletin sulkee, ne poistuvat eli ei siitä tähän ole apua.

   Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.