4.8.2022

Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä

Editori, minkä avulla omiin virtuaaliretkiin lisätään kuvia ja niihin sisällöiksi tekstiä, kuvia tai ääntä.
Ruudunkaappauskuva virtuaaliretken luomisesta.
Tekstiin tehty pientä päivitystä ja pari linkkiä lisätty 10.12.2023. 

Google Expeditions oli yksi lempisovelluksistani ja ehdin viedä monet teistä blogin lukijoistakin virtuaaliretkelle ennen koronaa. Useimmiten matkakohteeksi valikoitui kansainvälinen avaruusasema tai modernin maailman seitsemän ihmettä.

Google lakkautti sovelluksensa (Google Expeditions, Tour Creator ja Poly) kesällä 2021. Nyt toimintaa jatkava uusi yritys on päässyt yli beta-vaiheen ja kehittänyt mobiilisovellukset Androidille ja iOSille. Uusi nimi on Expeditions Pro. Sovellukset ovat lähes samanlaiset kuin aiemmin. Peruskäyttö on maksutonta, mutta Premium-sisältöjäkin luvataan. AR-sisältöjä ei enää ole tarjolla, vaan toiminta näyttää nyt keskittyvän virtuaaliretkiin. Tavoitteena on saada sisällöt toimimaan mobiilisovellusten lisäksi yhä useammille virtuaalilaseille.

Expedition Pro -sovelluksen idea on, että sen avulla voi luoda omia tai käyttää satoja valmiita virtuaaliretkiä. Parasta on, että retkiä voi lähiopetuksessa näyttää ryhmälle niin, että opettaja toimii matkaoppaana. Se edellyttää vertaisverkkoa ja oman mobiilisovelluksen jokaiselle, mutta riittää, että vain opettaja kirjautuu. Näin opettaja voi ohjata retkeä omalta laitteeltaan, esimerkiksi osoittaa kuvasta tiettyä kohtaa ja vaihtaa kaikille uuden 360-kuvan katsottavaksi. Osallistuminen onnistuu pelkän kännykän tai tabletin avulla, mutta parhaan kokemuksen saa, kun käyttää kännykkää ja sen kanssa edullisia virtuaalilaseja. 

Omia retkiä voi helposti luoda omista 180- tai 360-kuvista - tai antaa retken luomisen ja opastamisen tehtäväksi oppijoille. Jos otit virtuaaliretkesi Googlen palvelusta aikanaan talteen, voit tuoda ne suoraan uuteen Expeditions Pro -sovellukseen. Virtuaaliretkiä 360-kuvista voi helposti luoda myös ThingLinkillä (ks. ohje) tai H5P:n Virtual Tour 360 -työkalulla (ks. ohjevideo). Ne toimivat erinomaisesti retkillä, joita kukin katsoo itsenäisesti. Ne ovat monilla oppilaitoksilla jo valmiiksi käytössä, jolloin oppijoiden turvallinen kirjautuminenkin on sitä kautta varmistettu.

Keskeiset linkit ja lisälukemistoa teemaan liittyen


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.