8.10.2018

Figment huikeiden portaalien luomiseen

Latasin lisätyn todellisuuden (AR, Augmented Reality) Figment-sovelluksen (Android, iOS), kun alkusyksystä tutustuin Mark Andersonin (Twitterissä @ICTEvangelist) jakamaan AR- ja VR-sovellusten jaksolliseen järjestelmään. Pikaisesti sitä tuolloin kokeilin ja SETT-tapahtumassa näin lisää. Sovellus tarjoaa jänniä mahdollisuuksia, mutta uusien AR-sovellusten tavoin se edellyttää melko uutta mobiililaitetta, koska se hyödyntää laitteen ARCore (Android) tai ARKIT (iOS) -ominaisuuksia.

Figmentin avulla voi tuoda reaalimaailmaan erilaisia hahmoja ja efektejä, jotka näkyvät näytön läpi katsottaessa. Vastaavaa löytyy monesta muustakin sovelluksesta, joten Figmentin erikoisuudeksi jäävät portaalit, joita voi luoda joko sovelluksen sisällöistä tai omista kuvista. Niitä ensi kertaa kokeillessani kiljahtelin innostuksesta ja hämmästyksestä: yhtäkkiä työpöydälläni oli portaali, mistä pääsin mökille ystävien kanssa mustikkametsään ja toisesta portaalista Välimeren rannalle!

Sovellus on epäilemättä hauska ja aiheuttaa WAU-efektin, mutta miten sitä voisi opetuksessa käyttää? Anderson nostaa blogikirjoituksessaan Figment AR For Story Telling And Re-Living Field Trips In IOS esiin mahdollisuuden esimerkiksi siihen, että oppijat voivat mennä portaalin kautta Minecraft-ympäristöön ja esitellä muillekin, mitä ovat siellä rakentaneet.

Mr. Parkinsonin bloggauksesta Figment AR to Inspire Writing löysin aivan huikean esimerkin. Hän on käyttänyt Figmentia tarinankerronnan harjoittelussa. Lapset kuvasivat ensin lyhyen videon siitä, miten he löysivät koulusta portaalin avaruuteen. Sen jälkeen jokainen kirjoitti löydöstään harjoitellen samalla sitä, miten kirjoitetaan mielenkiintoisia tarinoita. Lopuksi jokainen äänitti oman tarinansa videon päälle. Kun katsoin niitä, kirjaimellisesti haukoin henkeäni - ne olivat UPEITA!!! Katso ainakin niistä ensimmäinen, se löytyy em. bloggauksesta kouluvihkoista otetun valokuvan jälkeen.

Tein omankin videon, mutta en sitä paljoa etukäteen suunnitellut, vaan lähdin heti kuvaamaan ja tarina muuttui koko ajan. Olisin kaivannut Mr. Parkinsonin oppeja, sillä nyt tuli tehtyä paljon ylimääräistä työtä (ja siinä ohessa opittua monenlaista). Videollani näytän tarinallisuutta hyödyntäen Figmentin perustoimintoja ja sitten tutkin työhuoneestani löytyviä portaaleja. Lopuksi kerron, miten sovellus toimii. Se on varsin yksinkertainen ja siinä toimitaan vain kolmen valikon kautta. Videoni on tehty näyttötallenteena, joten näet aina, mikä valikko minulla milloinkin on auki.



Muita tämän syksyn materiaalejani lisätystä todellisuudesta:

2 kommenttia:

  1. Hei Matleena! Löysin sattumalta sinun blogisi, kun työstin blogipostaustani. Mainitsin sinut postauksessani: https://suunnitteluteknologisemmin.blog/2018/10/19/suurella-todennakoisyydella-tiimimme-on-tassa-kuvassa/
    Sinulla on paljon upeaa materiaaliaalia teknologiaopetuksen tueksi - kiitos ideoista ja vinkeistä! :)
    Terveisin, Emmi Harjuniemi, Suunnitteluteknologian yliopisto-opettaja, Lapin yliopisto

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistä ja palautteesta Emmi! Minäkin tutkin blogiasi. Ainakin tuo GoSoapBox menee kokeiluun. Siitä en aiemmin ole kuullutkaan.

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.