23.11.2020

Lempisovelluksistani osa poistuu ja osa kehittyy

Google Expeditions & Tour Creator lakkautetaan. Quizizz sen kun paranee monen muun sovelluksen tavoin.
Alla on koontia muutamien hyvien sovellusten muutoksista. Normaalin kehittämistyön ohella muutosten taustalla ovat lisääntynyt etäopetus ja etätyö ja toisaalta saavutettavuus.

Päivitän tietoja muutoksista jatkuvasti mm. tämän blogin koulutusdiojen sivulta löytyviin diasarjoihin. Sieltä löydät alla mainittujen sovellusten ohjeet ja bloggauksia niistä (pl. Mentimeter) joko sovelluksen nimellä tai animaatioiden tai sähköisten kokeiden materiaaleista. 

Nostan usein blogissa esiin eri sovellusten muutoksia. Bloggaus 10 suosittua sovellusta muuttuu tai lakkautetaan (2018) on edelleen blogini luetuin julkaisu. 


Googlen Tour Creator ja Expeditions lakkautetaan


Google on ilmoittaunut lakkauttavansa Tour Creatorin ja minun suosikkini Expeditions-sovelluksen, mikä on VALTAVA PETTYMYS! Kun kerron alaani tuntemattomille ihmisille työstäni, usein kerron, että hauskinta työssäni on toimia matkaoppaana, kun vien opettajaryhmiä virtuaalilaseilla kansainväliselle avaruusasemalle (ks. Opettajalehden retkioppaan artikkeli) tai tutustumaan modernin maailman ihmeisiin. Se on mahdollista enää 30.6.2021 asti ja kun sovellus ei opettajan opastamana toimi etäopetuksessa, voi olla, että retket ovat nyt taakse jäänyttä elämää. Google on luvannut myöhemmin kertoa, miten tehdyt virtuaalimatkat saa talteen. 

En tiedä mitään muuta Google Expeditions kaltaista sovellusta, mutta Tour Creatorille on useita vaihtoehtoja. Niistä ehdottomasti paras on Suomesta lähtöisin olevaa ThingLink, joka mahdollistaa samat asiat ja paljon muutakin. 

Kommentti 4.8.22: Toinen yritys jatkaa Googlen virtuaaliretkien palveluita lähes sellaiseen. Lue lisää bloggauksesta Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä


ThingLinkin käyttöliittymä on uudistumassa ja tarjolla suomeksi


ThingLinkin uusi Saimaaksi nimetty käyttöliittymä on jo saatavissa pyynnöstä käyttöön ja olen sen ohjeita päivittänyt tähän ThingLink-ohjekuvaan ja sen sen linkkeihin. Saimaan myötä ThingLink tulee saataville kokonaan suomenkielisenä. Saimaa-käyttöliittymän rakentaminen on vielä vähän kesken, mutta helppokäyttöinen sisältöjen luomisen editori pysyy ennallaan, joten muutos ei käyttäjille ole suuri.

Uusia ominaisuuksia ovat ulkoasun lisäksi ainakin jako-ominaisuuksista löytyvä QR-koodi ja Tour Creator -tagin valinta Conditional transition. Siitä voi määritellä, että seuraavaan kuvaan tai videoon pääsee vain antamalla tietyn vastauksen. Hyvä toiminto esim. virtuaalisten pakopelien tekijöille! 


Quizizz kehittynyt ohi Kahootin ilmaisversion 


Quizizz oli hämmästyttävän pitkään maksuton aivan kaikille. Nyt ilmaisversiolla voi tehdä vain kolme kyselyä, mutta opettajat voivat edelleen nauttia maksuttomasta sovelluksesta, joskin lisäominaisuuksia voi myös ostaa. Quizizz on jo aiemmin mennyt selkeästi ja korkealta Kahootin ilmaisversion ohi.

Quizizz-kyselyssä on viisi kysymystyyppiä, lisäksi sillä voi luoda dioja tai tuoda ne kyselyyn PDF-muodossa. Tällöin käytetään kyselyn sijaan termiä Quizizz Lesson beta. Loin sillä diasarjan sähköisistä kyselytyökaluista kolmeen marraskuun koulutukseen (linkki avoinna 7.12.20 asti). Tulen käyttämään tätä niin, että diojen lomassa kokeillaan eri sovelluksia ja osaa kysymyksistä pohditaan suullisesti, osaan Quizizz antaa oikean vastauksen.

 

Kahootin ilmaisversio supistuu supistumistaan


Kahoot tarjosi alkusyksyyn asti Premium-version maksutta opettajille, joiden koulu oli koronan vuoksi suljettu. Aiemmasta tiedosta poiketen Premium-versiolla tehdyt kyselyt eivät enää ole käytettävissä ilmaisversiolla. Siihen kuuluu nykyisin vain monivalinta (valittavissa yksi oikea vastaus) sekä oikein/väärin-kysymys. Kysymykseen voi tuoda kuvan tai YouTube-linkin. Vastausvaihtoehto voi olla teksti tai kuva. 

Kahoot on jo pitkään panostanut lähinnä maksulliseen versioon, joka onkin hieno. Uusia yhteistyökuvioita on avattu tekemällä Kahooteja Disneyn kanssa ja mahdollistamalla Bitmojit kyselyihin.


Biteable-animaatioita voi luoda rajattomasti


Biteable on suosikkini sovelluksista, joissa valmiita mallipohja muokaten luodaan omia animaatioita. Nyt Biteable on poistanut rajoitteet ja maksuttomia animaatioita saa tehdä rajattoman määrän. Olen pariinkin otteeseen päivittänyt bloggausta Animaatioita Biteable-sovelluksella (2018). Sieltä löydät myös neljä esimerkkiä.


Mentimeterin voi jakaa pariksi päiväksi


Mentimeterin käyttö tuntuu lisääntyneen etäkokousten myötä. Sen ilmaisversio on kovin suppea, mutta toisin kuin usein väitetään, se mahdollistaa enemmänkin kuin vain pari kysymystä ("Maximum two questions and five Quiz questions per presentation"). Riippuu siis kysymystyypistä, montako niitä saa olla. Sen lisäksi voi lisätä dioja, joihin reagoidaan esimerkiksi peukuttamalla.

Aiemmin ilmaisversiolla voi tehdä vain reaaliaikaisia kyselyitä, nyt kyselyt voi avata kahdeksi päiväksi. Uutena on tullut myös mahdollisuus lisätä kuville tekstivaste. 


H5P jatkaa vaikuttavaa kehitystyötä


H5P-työkalut, jotka oppilaitoksissa löytyvät useimmiten Moodlesta (kohdasta lisää aineisto tai aktiviteetti) tai WordPressistä, kehittyvät vauhdilla hyvään suuntaan. Jos niitä ei oppilaitoksesi Moodlessa ole, niitä kannattaa pyytää, sillä usein ne ovat tarjolla maksutta. 

H5P muutoksineen olisi oman bloggauksen aihe, joten nyt linkkaan H5P-blogisivulleni, mistä löydät hyvät ohjeet ja runsaasti esimerkkejä. Ohjedioja olen päivittänyt syksyn aikana useasti, joten poimi sieltä, mikä sinulle on uutta. Pysyäksesi hyvin informoituna voit myös tilata uutiskirjeen (englanniksi). Uusia ominaisuuksia on tällä lukuvuodelle luvattu runsain mitoin ja pian tarjolle tulee myös H5P OER Hub materiaalien ja tehtävien avoimeen jakamiseen.

Tein viikonloppuna H5P:stä ohjevideon (11:24 min), kun oli myös tarve harjoitella videon automaattista tekstitystä puheesta. - Siinä tulevan bloggaukseni teema.

Tässä muutama havainto viime kuukausilta

 • Interactive Book uutena työkaluna.
 • Essee: voi näyttää vastaajille mallivastauksen.
 • Dictation: vaihtoehtoiset vastaukset mahdollisia, samoin pienten virheiden ohittaminen.
 • (Quiz) Question Set: Voit luoda suuren joukon kysymyksiä, joista arvotaan vastattavaksi tietty määrä kysymyksiä. En tiedä onko tämä uusi ominaisuus, mutta itse tämän hiljattain löysin.
 • Saavutettavuus parantunut (ks. sisältötyyppikohtainen listaus englanniksi).

2 kommenttia:

 1. Itse olen käyttänyt Kahoot -sovellusta opiskeluissa ja se kyllä antaa mukavan lisämausteen oppimiseen, harmi jos ilmaisversio supistuu, toivottavasti sitä voi käyttää edelleen. Quizizz -kysely on taatusti myös todella käyttökelpoinen työkalu, en nyt muista onko sitä tullut itselleni vielä vastaan. Itse tarvitsen aina välillä toimivaa PDF-muokkausohjelmaa.

  VastaaPoista
 2. Tämä bloggaus on jo muutaman vuoden takaa, mutta Kahoot on jatkanut maksuttomien toimintojen supistamista ja vastaavasti maksullisen version herkkuja on lisätty. Nykyisin Kahoot on maksutta tarjolla 40 oppijan ryhmän opettajalle. Korkea-asteella ryhmäkoko on vain 10. Tämän blogin sähköisten kokeiden sivulta löytyy lisätietoja. Siellä voit myös kokeilla vastaamista erilaisiin kyselyihin: https://www.matleenalaakso.fi/p/sahkoiset-kokeet.html

  VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.