18.11.2020

SharePoint Spaces eli tilat

MIEE-verkoston marraskuun tapaamisessa O365:n moniosaaja ja Microsoft Office365 opetuksessa ja oppimisessa -Facebook-ryhmän kantava voima Petri Jämsen Sulava Oy:stä näytti meille alla mainitun ohjevideon SharePoint Spaces -työkalusta, joka on suomennettu tilaksi. Sen avulla voi luoda Teamsiin ikään kuin näyttelypaviljonkeja, joihin voi tuoda esille mm. tavallisia ja 360-kuvia ja -videoita, 3D-malleja ja tiedostoja. Idea innosti ja sitä piti heti päästä kokeilemaan. Upotin alle esittelyvideon (2:25 min) ensimmäisistä demoistani.

Miten saat SharePoint Spaces-työkalun käyttöön?

  • Petri Jämsenin ohjevideo (7:56 min), missä opastus englanninkielisille valikoille.
  • Suomenkielinen käyttöjärjestelmä: Avaa Teamsin kanavan asetukset (ratas) > Avaa Sharepointissa > Asetukset (ratas) > Sivustotiedot > Näytä kaikki sivuston asetukset > Sivuston ominaisuuksien hallinta > Spaces (esikatselu) ja aktivoi > SharePointin Aloitussivu > Uusi > Tila (esikatselu) > Nimeä ja valitse rakenne.
  • Tällainen työkalun käyttöönotto tulee tehdä kerran kussakin tiimissä. Sen jälkeen tiloja voi luoda suoraan tiimin SharePointin aloitussivulta.

Kun olet näin luonut tilan, sen muokkaaminen ja sisällön tuominen on helppoa. Ohessa on ruudunkaappauskuva muokkausvalikosta. Plus-merkistä lisätään sisältöjä ja oikealla näkyvät tilan taustaan liittyvät ominaisuudet. Kun lisäät sisältöjä, myös niiden tarkemmat asetukset avautuvat muokattavaksi oikealla olevaan valikkoon. 

Ennen julkaisemista tila näkyy kaikille, joilla on muokkausoikeus kyseisen tiimin sivustolle. Muille tiimin jäsenille tila jaetaan julkaisun jälkeen kanavan yläosan plus-merkistä valitsemalla Sharepoint-sivut. 

Käsittääkseni jakaminen tiimin ulkopuolisille ei onnistu, joskin se riippuu ainakin osin SharePointin pääkäyttäjän tekemisestä asetuksista, Toisesta O365-ympäristöstäni en saanut lainkaan jaettua ulkopuolisille. Toisesta sain jaettua kutsulla pelkän taustakuvan ja tekstit sekä organisaation ulkopuolisille että saman organisaation jäsenille, jotka eivät ole tiimissä jäseninä. Tämä rajoitettu jakaminen on minulle työkalun merkittävin miinus. 

Tilassa voi vierailla selaimella tai VR-laseilla, tuki mobiililaiteille on tulossa. Luomiini tiloihin voivat Teamsin kautta tutustua ne, joilla on pääsy joko Kiipulan KAO - Digi työtavaksi -Teamsiin (ks. Webinaarit-kanava) tai TAMKin koordinoiman Oppija ikä kaikki -hankkeen projektitoimijat (ks. Keskustelu digiosaamisesta -kanava).

Muita linkkejä teemaan liittyen:Huomaathaan, että tästä ja monista muista YouTube-videoista voi valita tekstityksen päälle tai pois. Valinta tehdään oikean alakulman valikosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.