19.5.2020

Jitsi, WhiteBoard ja muita kirjautumatta toimivia

Lue myös päivittyvä bloggaukseni Vinkkejä etäopetukseen!
- - - - -

Verkossa on runsaasti sovelluksia, jotka toimivat täysin ilman kirjautumista. Päivitin juuri niistä kertovan diasarjani, jonka upotin myös alle. Nyt esittelen sieltä kaksi itselleni uutta sovellusta, joista minulla on vielä kovin vähän kokemusta. Nostan esiin myös yhden suositun, joka on muuttumassa ja toisen hyvän, joka ei ole kovin tunnettu. Diasarjassa on mukana useita suosikkejani, joista olen blogannut aiemmin, linkit löytyvät alta.

Jitsi-videoneuvottelu


Avoimella lähdekoodilla tehdystä Jitsi-videoneuvottelusta löytyy ilman kirjautumista selaimella toimiva maksuton versio. Se mahdollistaa videokuvan, chatin, työpöydän jakamisen ja videoiden esittämisen. Jitsi on erittäin helppo käyttää ja tapaamisen voi suojata salasanalla ja tallentaa Dropboxiin. Jitsiä voi käyttää monen eri sivuston kautta - kannattaa suosia suomalaisyhdistysten ympäristöjä.
  • Suomalaisen palvelimen kautta Jitsin tarjoaa käyttöön kaksi yhdistystä. Niiden nimien linkeistä pääset suoraan heidän tarjoamiin Jitseihin: Electric Frontier Finland Effi ry ja Open Knowledge Finland ry. Jälkimmäisen tarjoaa Jitsin käyttöön 200 yhtäaikaiselle osallistujalle. OKF:n blogista löytyy reilun kuukauden takainen kirjoitus OKFI tarjoaa: Maksuton ja turvallinen videoneuvottelu. Se esittelee hyvin Jitsin, mutta tarjoaa jo osin vanhentunutta tietoa Zoomista. Palvelimesta, lisenssistä, pääkäyttäjän, koolle kutsujan ja osallistujan valinnoista riippuen Zoom voi olla organisaatioissa joko kielletty tai sitten se suositeltu tietoturvallinen vaihtoehto. Jälkimmäinen se on ainakin Suomen korkea-asteella. Myös jokainen käyttäjä voi vaikuttaa tietoturva-asetuksiin käyttämällä uusinta sovellusta.
  • Jitsin omalta sivulta käynnistetyn etätapaamisen käyttäjien määrä riippuu koolle kutsujan koneesta ja nettiyhteydestä, mutta on yleensä noin 10-15. Jos tehot eivät riitä, kuvan laatu heikkenee tai videokuva poistuu kokonaan, jotta ääni toimisi. Olen tehnyt sillä muutaman pienen kokeilun ja ystäväporukan useamman tunnin tapaamisen. Se toimi ihan kohtuullisen hyvin, lähinnä harmia oli ajoittain kuvan heikosta laadusta, mikä vaihteli paljon tapaamisen aikana.

WhiteBoard


Erilaisia valkotaulusovelluksia verkossa on paljon. Whiteboard.fi toimii ilman kirjautumista ja sen idea on, että ryhmän oppijat voivat kirjoittaa tai piirtää omille valkotauluilleen ja ne näkyvät reaaliaikaisesti opettajalle. Teksti tulee opettajalle näkyviin vasta, kun se on valmis.

Opettaja voi antaa tehtävät ja ohjeet suullisesti. Jos hän tekee sen omalla valkotaulullaan, se pyyhkii oppijoiden taulut puhtaaksi ja tällöin jokainen oppija voi täydentää opettajan jakamaa pohjaa. Esimerkiksi opettaja voi antaa pohjaksi Suomen kartan tai koordinaatiston ja sitten suullisesti kertoa, miten kuvaa tulee täydentää.

ClassroomScreen


Classroomscreen-sivun suosio on yllättänyt minut. Bloggasin siitä reilu vuosi sitten otsikolla
ClassroomScreen - open helppo työkalu. Bloggaus on 302 bloggauksestani viidenneksi luetuin. Olen käynyt sitä pari kertaa kommentoimassa uusien ominaisuuksien näkökulmasta.

Palvelu on uudistumassa keväällä 2020 ja tarjolle on tule kolme vaihteohtoa hieman erilaisin ominaisuuksin. Sitä voi käyttää maksutta joko kirjautumatta tai kirjautumalla, mikä mahdollistaa kielivalinnan, kolmen nimilistan ja valittujen työkalujen tallentamisen. Pian on tulossa tarjolle myös maksullinen versio, mikä mahdollistaa mm. 15 nimilistan ja itse taulujen tallentamisen.

Tricider


Tricider on kätevä ja kovin vähän käytetty työkalu. Se sopii käytettäväksi esimerkiksi ideointiin. Ensin sinne tuotetaan ideoita, sitten niitä voidaan kommentoida. Kommenttiin täytyy valita, onko se asiaa puoltava vai vastustava. Kolmannessa vaiheessa ideoista voidaan äänestää. Kirjautuminen palveluun on vapaaehtoista. Jos et kirjaudu, voit luoda kaksi viikkoa avoinna olevan kyselyn.

Aiempia blogijulkaisuja kirjautumatta toimivista palveluista


Lisää ohjeita ja esimerkkejä löydät tämän blogin koulutusdiojen sivun päivittyvistä diasarjoista.

Ilman kirjautumista toimivia sovelluksia

Päivittyvään diasarjaan on koottu niin opettajille kuin monille muillekin hyödyllisiä pääosin yksinkertaisia sovelluksia, jotka toimivat ilman kirjautumista. Osaan kirjautuminen on vapaaehtoista, muutamiin tulee antaa tunnistetiedoksi sähköposti tai salasana esimerkiksi jotta sisältöä voi myöhemmin muokata tai sen voi jakaa. Koonnin tällaisista päivittyvistä diasarjoista löydät blogistani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.