Koronan myötä keksin ThingLink-koulutusten näkökulmaksi virtuaalisten luokkaretkien idean. Kevään aikana esillä on myös ollut opiston virtuaalisen näyttelyn rakentaminen ThingLinkillä sekä kulttuurituottajien kanssa virtuaalisisältöjen luominen Google Tour Creatorilla. Jälkimmäisen Creathon-hankkeen verkkotyöpajan materiaalit löydät Padletista.
Tiina Alanko aloitti 17.4.2020 Alakoulun aarreaitta -Facebook-ryhmässä keskustelun virtuaalisista luokkaretkistä. Poimin keskusteluketjusta muutaman hyvän linkin talteen omaan virtuaaliretkeeni. Monesti jo päätin, että retkeni on valmis, ja sitten taas keksin jotain lisää ja saatan hyvin sitä muokata jatkossakin, sillä netti vilisee hyviä ideoita ja lisää syntyy omien korvien välissä. Retken sisältöjen katsominen onnistuu selaimella, mutta 360-kuvia ja -videoita voi katsoa myös mobiililaitteiden VR-näkymällä, jos omistaa muutaman euron pahvilasit. Huomaa, että osassa sovelluksia (mm. Tour Creator) mahdollinen selostus tai taustamusiikki täytyy erikseen laittaa päälle.
Alta löydät siis ThingLinkillä tehdyn esimerkin virtuaalisesta luokkaretkestä. Mukana on paljon muillakin sovelluksilla tehtyjä sisältöjä. Retkestäni tuli kompromissi kahden tavoitteeni välille: tehdä demo virtuaalisesta luokkaretkestä ja toisaalta etsiä ja keksiä opettajille ideoita virtuaalisen luokkaretken tekemiseen. Retkeni painottut enemmän tuohon jälkimmäiseen, sillä siitä tuli enemmän vaihtoehtoja esittelevä koonti kuin pariin teemaan syvemmälle keskittyvä yhtenäinen tarina.
Kommentti 30.9.20: Lue myös tähän bloggaukseen liittyvä syyskuun 2020 blogijulkaisu Virtuaaliretkeilyä kotisohvalta, missä on mukana Opettaja-lehden Retkioppaan juttu virtuaalisista luokkaretkistä.
Kommentti 4.8.22: Mainitut Googlen palvelut on lakkautettu, mutta niitä jatkaa toinen yritys. Lue lisää bloggauksesta: Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä.
Virtuaaliretkiä voi tehdä ThingLinkillä ja Googlen Tour Creatorilla
Luokkaretken tekemiseen sopivat hyvin juuri 10-vuotta täyttänyt suomalais-amerikkalainen ThingLink, joka synttäreiden kunniaksi käänsi editorinsa suomeksi. Toinen vaihtoehto on Google Tour Creator. Ne ovat molemmat erinomaisia ja helppokäyttöisiä palveluita, joilla on molemmilla omat vahvuutensa. Päivittyvät ohjediat, esimerkkejä ja bloggauksia niistä löydät tämän blogin koulutusdiojen sivulta. Niiden lisäksi olen kokeillut RoundMe-sovellusta (bloggaus 10.12.2018), jonka kokeilu jäi yhteen kertaan, kun kaksi muuta ovat mielestäni parempia. Tosin valmiita sisältöjä etsivälle sekin on hyvä sovellus.
Vertailua ThingLinkin ja Google Tour Creatorin välillä. HUOM 2022: Googlen palvelu on lakkautettu ja ThingLink muuttanut hinnoittelua. |
Mainio esimerkki Thinglinkin mahdollisuuksista.
VastaaPoista