13.2.2016

X-breikki liikuttaa koululaisia

Eräs opettaja pyysi minulta hiljattain apua x-breikin tekemiseen. Idea avautui nopeasti ja eilen tein ensimmäisen x-breikkini, joka löytyy bloggauksen lopusta. Sen tekeminen oli helppoa verkosta ladattujen valmiiden pohjien päälle. Vaikeampaa ja lahjontaa vaativaa oli lasten ja puolison saaminen koekaniiniksi lauantai-iltana.

X-breikki on yksi Liikkuvan koulun ideoista ja se on vapaasti oppilaitosten hyödynnettävissä ja jatkojalostettavissa. Liikkuvan koulun sivulla sitä kuvataan seuraavasti:
"Jatkuva istuminen puuduttaa. Silti tuntuu, että teini ja taukojumppa ovat yhtä helppo pari kuin juhannus ja avantouinti. x-breikki on 5.–9.-luokkalaisille tarkoitettu parin minuutin ilmainen peli, jonka ope avaa netistä. Kuka tahansa voi luoda kätevästi uusia breikkejä ja jakaa ne muiden käytettäväksi. Matikkapeli, bilsapeli, tietokilpailu – sisällön voit päättää itse!"
Valmiita x-breikkäjä löytyy runsaasti LinkedInin omistamasta tiedostojenjakopalvelu SlideSharesta hakusanalla x-breikki. Liikkuvan koulun sivulta löydät ohjeet ja valmiit mallipohjat dioihin ja niiden kuviin. Vinkkejä jaetaan myös x-breikin Facebook-ryhmässä, mistä löysin kätevän breikkiautomaatin. Se tarkoittaa, että haluamansa kysymykset ja liikkeet voi viedä Exceliin ja näin saa automaattisesti tehdyn oman x-breikki-diasarjan. Tämä säästää aikaa eikä tarvitse kirjautua uusiin palveluihin ja x-breikin voi tehdä helposti ilman diojen muokkaamista. Jos kompastut ongelmiin, x-breikki tarjoaa apuaan ja korjaa Excelisi toimivaksi eli osaamisen puutteeseen tämä helppo systeemi ei kaadu.

Kommentti 11.10.2017: SlideSharesta ei enää voi ladata tiedostoja PowerPoint -muodossa, joten x-breikkipohjan voi ladata Dropboxista.
Comment 20.1.2022: You can download X-break slide presentation in English here and read more about Finnish Schools on the Move.

X-breikkejä voivat tehdä myös oppijat, joille opettaja voi ladata diapo. Heidän ei tarvitse kirjautua minnekään, sillä opettaja voi ladata diapohjat SlideSharen tai Facebookin kautta - tai saada ne kollegaltaan. Koska sama x-breikki ei montaa kertaa jaksa ryhmää innostaa, kannattaa suosia jakamisen kulttuuria ja jakaa oma tuotos SlideShareen muidenkin hyödynnettäväksi. Maaliskuun alussa vietetään jälleen Jaa jotain -päivää, jonka tavoitteena on, että mahdollisimman moni opettaja jakaa omia materiaalejaan muidenkin hyödynnettäväksi. Jaatko sinä x-breikin?

X-breikki nostaa oppijat (opettajat) tuolilta ylös ja tuo tunnille pelillisen elementin, minkä avulla vaikka kerrataan opittua. Vaihtoehdot voivat olla myös sellaisia, että oikeaa vastausta ei ole. Idea on suunnattu peruskouluun, joten jos teet sisältöjä muille ryhmille, on hyvä mainita kohderyhmä kyselyn nimessä.

Suomessa tehdään valtavasti hyvää työtä erilaisissa hankkeissa ja verkostoissa. Itsekin niissä pitkään työskennelleenä opin hyödyntämään muiden tuotoksia ja jakamaan omiamme. Hyvä idea ei riitä, jos siitä ei kukaan tiedä. Näen sekä hankkeiden että täydennyskouluttajien rooliksi viedä eteenpäin tällaisia hyviä ideoita, hankekielellä hyviä käytäntöjä. Ne voivat olla omia tai muiden tuottamia, pääasia, että niitä käytetään ja ideaa levitetään. Pääasia, että noustaan tuolilta ylös, opitaan myös liikkuen ja voidaan hyvin.

Lue myös bloggaus Jouluinen X-breikki (2020; lisätty 20.1.2022).

3 kommenttia:

 1. Anonyymi18.4.17

  Täytyykö x-breikkiä klikata, jotta pääsee eteenpäin vai saako ssen jotenkin pyöritään itsestään eteenpäin?

  VastaaPoista
 2. Ideana on esittää x-breikki kuten mikä tahansa powerpoint-esitys, missä ope klikkaa aina seuraavaan diaan. Itse tykkään käyttää kädessäni langatonta työkalua, jolla vaihdan aina seuraavaan diaan, niin en ole tässä enkä muutoinkaan sidottu koneen viereen. Niitä saa noin 20-40 eurolla ja löytyy mm. hakusanoilla presentaatiotyökalu tai laserosoitin.
  Mutta ei tietenkään mikään estä myöskään ajastamasta diaesitykstä.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi19.4.17

  Kiitos vastauksesta!

  VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.