26.2.2020

Valintataulut opetuksessa

Tämä bloggaus syntyi vastauksena yhden opettajan kysymykseen. Hän oli löytänyt Reetta Bizetin lokakuisen bloggauksen Valintataulu eriyttää ja antaa valinnanvaraa ja kaipasi ohjetta, miten valintatauluja voi tehdä itse. Reetan jakama malli on tehty Google Slides -työkalulla, mutta tällä opettajalla on käytössä Microsoftin 365 eli PowerPoint. Viesti oli niin innostunut, että tein oman esimerkin samalta istumalta.

Valintataulun idea on, että opettaja jakaa oppijoille diasarjan linkin. Sieltä oppija valitsee ohjeiden mukaan haluamansa tehtävän tai tehtävät. Klikkaamalla diasarjan ensimmäisestä diasta mieluista tehtävää hän siirtyy diasarjassa suoraan ohjedioihin. Reetta kuvaa bloggauksessaan ideaa laajemminkin. Hänen esimerkissä on pieniä oppitunnilla tehtäviä harjoituksia kielten opetukseen. Alla on tekemäni esimerkki opettajien täydennyskoulukseen, mutta tärkeämpää siinä on mallipohja, jota voit vapaasti muokata. Ensin kuitenkin muutama PowerPoint-vinkki, jos haluat luoda vastaavia alusta asti itse.


Miten PowerPointiin luodaan kuvia tai laatikoita, mistä klikkaamalla siirrytään tiettyyn diaan?


  • Diaan voi lisätä tekstiä, kuvia tai lisää-välilehdeltä löytyviä kuvioita (kohdasta SmartArt). Näistä kaikista voi tehdä linkin, joka vie nettisivun sijaan diasarjan tiettyyn diaan. Alla olevassa esimerkissä on käytetty SmartArtilla tehtyjä laatikoita (dia 4.). Innostuin niitä vähän animoimaankin, kun tulin sitä aiemmin tällä viikolla opetelleeksi. Animointeja voi lisätä ja poistaa Animaatiot-välilehdeltä. 
  • Ruudunkaappauskuva PowerPointin hyperlinkkien lisäämisen vaihtoehdoista.
    Linkki voi olla myös linkki toiseen diaan. Tämän näkymän löydät,
    kun valitset sisällön ja sitten Lisää-välilehdeltä kohdan linkki,

  • Kun diasarja on muuten valmis, valitse teksti, kuva tai SmartArt-ohjekti, mihin haluat lisätä linkin. Tee linkki LISÄÄ-välilehdeltä kohdasta LISÄÄ LINKKI ja valitse sitten kuvassa sinisellä näkyvä Kohta tässä tiedostossa ja haluamasi dia.


Lataa PowerPointilla tehty valintataulun mallipohja


Lataa mallipohja tästä linkistä. Malli on tehty PowerPointin tarjoamaan malliin ja voit muokata siitä vapaasti oman versiosi ja poistaa alun ohjediat. Jaa diat oppijoille linkillä. Itse tein dioista PDF-version (vie-kohdasta) ja jaoin sen.   

Ruudunkaappauskuva valintataulu-mallini aloitusdiasta.
Ruudunkaappauskuva mallipohjan aloitusdiasta. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.