30.3.2020

Erkat ja etäopetus

Boardmaker-kuvia kommunikaation avuksi erityisopetuksen luokan laatikoissa.
Microsoftin syventävä lukuohjelma hyödyntää Boardmaker-
kuvia. Lukuohjelma on käytössä mm. useissa Microsoftin
 online-sovelluksissa ja yhteistyökumppani ThingLinkissä.
Se on nyt avattu myös Googlen käyttäjille. 
Lue myös päivittyvä bloggaukseni Vinkkejä etäopetukseen!

- - - - -

Kokoan kevään ajan tähän bloggaukseen linkkejä liittyen erityistä tukea tarvitsevien etäopetukseen, mutta kannattaa katsoa myös sivun yläosan linkkivinkit, sillä en juuri toista niitä tässä. Tämä bloggaus on tehty ensi sijassa Ammattiopisto Spesian kevään webinaareja varten, mutta tästä lienee hyötyä muillekin. 

Viime viikolla kuulin Kiipulan ammatillisen erityisoppilaitoksen kollegoilta, miten yksi opiskelija oli keksinyt miten osallistua etäopetukseen pleikkarin kautta, kun hänellä ei ole läppäriä. Eräs toinen Kiipulan ryhmä oli ainakin ensimmäisen viikon jälkeen niin innoissaan, että pyysi lupaa saada syksylläkin jatkaa osin etäopetuksessa. 

Parhaimmillaan etäopetus on siis jo tuottanut onnistumisen elämyksiä, mutta on selvää, että joka ryhmässä tällaisia onnistumisia ei ole koettu. Kevään aikana on vielä paljon tehtävää, että kaikki erityisopiskelijatkin saadaan etäoppimaan ja tarvittava tuki tuotua opiskelijoille verkon kautta. Kun arki saadaan jotenkin rullaamaan, voidaan työskentelytapoja monipuolistaa, jotta opiskeluvire saadaan ylläpidettyä kesälomaan asti.

Etäopetushaasteiden ratkomiseen tarvitaan nyt yhteistyötä opetus- ja ohjaushenkilöstön kesken, myös yli oppilaitosrajojen. Yksi hyvä esimerkki tästä on yhteisöllisesti tuotettu opas
Etäopetuksen näytön paikka. Kokemuksia on hyvä jakaa työyhteisön kesken virtuaalikahveilla ja laajemmissakin verkkotapaamisissa. Tervetuloa myös Kiipulan kolmeosaiseen Erkat etänä -työpajasarjaan, joka järjestetään suuren kysynnän vuoksi uudestaan 30.3.-6.4.2020. Tämä jälkimmäinen toteutus myös tallennetaan omalle YouTube-soittolistalleen. Lisää eri järjestäjien verkkotyöpajoja ja webinaareja löydät tämän blogin webinaarikoonnista.


Hyviä lähteitä erityisopetuksesta etänä



Ammattiopisto Spesian webinaareissa eli alla olevissa dioissa mainittuja sovelluksia




Digityökalujen mahdollisuudet etäopetuksessa

Webinaarisarja Ammattiopisto Spesialle digityökalujen mahdollisuuksista etäopetuksessa. Näkökulmana on ammatillinen erityisopetus, TELMA- ja VALMA-koulutus. Sovellukset sopivat sekä lähi- että etäopetukseen, suurin osa sekä opettajan että opiskelijan työkaluksi. Dioihin liittyvä bloggaus linkkeineen, ohjeineen ja esimerkkeineen: https://www.matleenalaakso.fi/2020/03/erkat-ja-etaopetus.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.