Näistä kaikista on tarjolla maksuton versio ainakin opettajille. Jokaisella oppilaitoksella on myös valmiiksi kyselytyökaluja pilvipalveluissa ja oppimisympäristöissä. Diojen ja ohjeiden sivulta löydät ohjeita Googlen ja Microsoftin Forms-lomakkeisiin, 60 H5P-työkalun kokoelmaan sekä lukuisiin verkon sovelluksiin, joiden avulla oppija voi osoittaa osaamistaan.
Esimerkkejä koe- ja kyselysovelluksista
- Answergarden: Oppimisen parhaat sovellukset (ks. bloggaus ohjevideoineen)
- Blooket: Grazy Kingdom -peli kirjallisuudesta ja Cafe-peli USA:n osavaltioista (avoinna 1.10. klo 19 asti). Ks. Blooket-bloggaus tai interaktiivinen ohjekuva.
- DirectPoll (kyselyn tekijän ei tarvitse kirjautua)
- Google Forms (löytyy Drivestä tai sovellusvalikosta): Tutustu kysymystyypit esittelevään kyselyyn: Opetusalan konferenssit
- Interaktiivisen videon luominen onnistuu mm. H5P-työkaluilla (esimerkki, ohjevideo ja H5P-ohjeet) tai ThingLinkillä (ohjeet ja esimerkit, opettajille maksuton kokeilujakso).
- Kahoot.com: Tietovisa pesumerkeistä. Kahootin maksullinen versio on hyvä, mutta jos haluat käyttää opettajille maksutonta sovellusta, Quizizz on monipuolisempi.
- Mentimeter: www.menti.com Kyselyn tekijä: www.mentimeter.com. Ilmaisversiolla voi tehdä reaaliaikaisia kyselyitä tai avata ne max viikoksi.
- Microsoft Forms (lomake/kysely). Mitä uutta Formsissa?
- Vastaustyypit esittelevä kysely Suomesta.
- Tampere: harjoitustila ja sama automaattisella palautteella ilman harj.tilaa.
- Nearpod.com (ks. Reetta Pänkäläisen ohje)
- Quizalize: Himalajan vuoristo (valitse nimi ja kokeile)
- Quizizz.com: Suomen metsät (avoinna 26.9. asti). Tällaisten kyselyiden (Quiz) lisäksi voi tehdä myös diasarjoja, joihin liittää kysymyksiä (Lesson). Kun kirjaudut suosittelijan linkistäni ja teet yhden kyselyn, saamme molemmat kuukaudeksi Super-lisenssin.
- Padlet-muistitauluun voi nykyisin lisätä yksinkertaisia äänetyksiä (ks. ohjeet ja esimerkit)
- Quizlet
- German food adjectives (sa-en) tai Yleisurheilusanasto (su-en)
- Tarttuvat taudit ja kansantaudit (TE1, su-su)
- Musiikkisanasto
- Marjoja (S2) ja Huonekalut (S2, kuva ja sana)
- Socrative.com: Yleensä avoinna kysely CC-lisensseistä (huoneen nimi on Matleena). Uudet käyttäjät voivat luoda vain viisi yhtäaikaista kyselyä.
- Thatquiz.org: valmiina kyselyitä matematiikasta, luonnontieteistä, maantiedosta ja sanastoista
- X-breikki: bloggaus, ohje ja linkki mallipohjaan ja jouluinen X-breikki
Mitä uutta?
- Quizizz osaa luoda tekoälyn avulla kyselyitä mm. kehotteista, dokumenteista ja tekstitetyistä videoista. Lue esimerkki bloggauksesta. Uusimat pelimoodit ovat Mastery Peak sekä Stike and Shield.
- Tekoälyn saa avuksi kyselyiden luomiseen myös esim. Socrative ja Quizalize -soveluksissa. Kahootissa tekoäly on tarjolla maksullisella lisenssillä.
- Microsoft Formsissa on uusi esitystila, jonka avulla kyselyt voi upottaa PowerPoint-dioihin. Uutta on myös kyselyn keston ajoittaminen ja taustamusiikki sekä pikatuonti vaikkapa tekoälyn tekemistä kysymyksistä. Lue lisää ja katso video.
- Blooketiin saa monivalintojen lisäksi avoimia kysymyksiä, joihin vaaditaan lyhyt täsmällisen oikea vastaus.
- Kahoot tarjolla maksutta enää 40 oppijan ryhmän opettajalle. Korkea-asteella ryhmäkoko on vain 10.
Sähköisen arvioinnin diasarja
Sähköiset kokeet ja arviointi
Diaesitys esittelee parisenkymmentä maksutonta sovellusta, joiden avulla voi tehdä kokeita ja erilaisia kyselyitä. Niitä voi hyödyntää oppijoiden arvioinnissa ja/tai erilaisissa koulutus- ja ryhmätilanteissa yleisön osallistamiseen.
Quizletissä German food adjectives (sa-en) oli kyllä virheitä, joten laatisin oman.
VastaaPoistaKiitos huomiosta! Quizletiin voi kuka tahansa tehdä kyselyitä, joten valitettavasti mukana on virheitäkin. Oma kielitaitoni ei kerro, mikä siinä on väärin, mutta kopioin kyselyn itselleni, vaihdoin kieliksi suomi-saksa ja avasin se viikoksi kaikille kirjautuneille käyttäjille muokattavaksi salasanalla: herkku. Kysely löytyy osoitteesta: https://quizlet.com/150168198/
VastaaPoistaQuizlet-kysely on siis todella helppo tarkistaa ennen kuin sen linkkaa oppijoilleen. Yhdellä klikkauksella sen voi myös kopioida ja korjata virheet. Opettajien kannattaa asetuksissa kertoa olevansa opettajia. Tämä tieto näkyy aina kyselyn yhteydessä ja tuo siten luotettavuutta näihin kyselyihin. Quizlettejä tekevät paljon myös lapset ja nuoret itselleen ja toisilleen. Pienistä virheistä huolimatta se tukee heidän oppimista.
Miten saan koodin kahoot premium versioon :)
VastaaPoistaKahootin etusivun yläosassa keltaisessa palkissa on kohta, mistä klikkaamalla se onnistuu opettajilta riippumatta siitä, oletko uusi vai vanha käyttäjä: https://kahoot.com/
PoistaTässä vielä suora linkki, mistä opettaja saa koronan ajaksi Kahoot Premiumin maksutta käyttöönsä: https://kahoot.com/access-kahoot-premium-for-free/
PoistaHei, onko niin, että ilmaisella versiolla Mentimeterissä voi luoda vain kahden dian mittaisia kokonaisuuksia? Vai enkö vaan tajua..? :)
VastaaPoistaHei, kyllä sillä vähän pidempiä kyselyitä voi luoda, mutta tiettyjä kysymystyyppejä saa vain kaksi ja toisenlaisia kysymyksiä viisi. Lisäksi esitysdiat.
PoistaQuizizziin löytyy tällä hetkellä niin tehokkaita hac-ohjelmia, ettei sitä kannata käyttää kokeeseen. Valitettavasti.
VastaaPoistaTämä on ongelma monen sovelluksen kohdalla. Jotkut opettajat käyttävät sellaista taktiikkaa, että eivät määrittele kysymyksiin oikeita vastauksia. Silloin joutuu tekemään tarkastuksen käsin, jolloin osa sähköisen kyselyn eduista menetetään.
PoistaAinakaan minun käyttämässäni versiossa Quizzizista ei voi tallentaa ilman, että laittaa oikeaa vastausta. Hack-ohjelmat siis tekivät tästä sovelluksesta käyttökelvottoman.
PoistaOpettajille maksuttomiin Draw- ja Poll-kysymyksiin ei tarvitse lisätä oikeaa vastausta. Jälkimmäistä voi käyttää mielipiteiden että kokemusten kartoittamiseen sekä silloin, kun hack-ohjelmia käytetään. Quizizzia käytetään kokeenakin, mutta paremmin se minusta kuitenkin soveltuu mm. aktivointiin, osallistamiseen, harjoitteluun, pelaamiseen ja tietovisoihin, missä opittavaa vielä harjoitellaan.
VastaaPoista