Sähköiset kokeet

Sähköinen arviointi on lisääntynyt Suomessa eri kouluasteilla mm. sähköistyneiden  ylioppilaskokeiden innoittamana ja verkko-opiskelun lisäännyttyä. Nyt monelle uutena on tullut kysymys, miten arviointi toteutetaan, kun valvottuja tenttejä ei voi järjestää. Siihen olen etsinyt vastauksia Miten arvioida etänä? -bloggauksessa etenkin korkea-asteen näkökulmasta.

Alla on linkkejä arvioinnissa ja osallistujien aktivoinnissa hyödynnettäviin työkaluihin. Niistä suurinta osaa voit kokeilla linkeistä oppijan näkökulmasta. Sivun alaosan laajasta ja päivittyvästä diasarjasta löydät ohjeita kyselyiden tekijöille.

Näiden ainakin peruskäytön osalta opettajille maksuttomien verkon työkalujen ohella kannattaa hyödyntää pilvipalveluita ja oppimisympäristöjä. Koulutusdiojeni sivulta löydät ohjeet myös Googlen ja Microsoftin Forms-lomakkeisiin sekä H5P-työkaluihin. Siellä on vinkkejä myös digityökaluihin, minkä avulla oppija voi osoittaa osaamistaaan muullakin tavalla kuin erilaisin tentein.


Esimerkkejä ja linkkejä sähköisiin arviointityökaluihin
Sähköisen arvioinnin diasarjoja


Alle on upotettu viimeisin versio laajasta diasarjasta sekä listattu muutama lähde. Jätin diasarjasta pois Googlen, Microsoftin, Mobien oppimisympäristöt sekä H5P-työkalut. Niiden ohjediat löydät tämän blogin koulutusdiojen sivuilta

Sähköiset kokeet ja arviointi

Diaesitys esittelee parisenkymmentä maksutonta sovellusta, joiden avulla voi tehdä kokeita ja erilaisia kyselyitä. Niitä voi hyödyntää oppijoiden arvioinnissa ja/tai erilaisissa koulutus- ja ryhmätilanteissa yleisön osallistamiseen.

7 kommenttia:

 1. Nimetön10.9.16

  Quizletissä German food adjectives (sa-en) oli kyllä virheitä, joten laatisin oman.

  VastaaPoista
 2. Kiitos huomiosta! Quizletiin voi kuka tahansa tehdä kyselyitä, joten valitettavasti mukana on virheitäkin. Oma kielitaitoni ei kerro, mikä siinä on väärin, mutta kopioin kyselyn itselleni, vaihdoin kieliksi suomi-saksa ja avasin se viikoksi kaikille kirjautuneille käyttäjille muokattavaksi salasanalla: herkku. Kysely löytyy osoitteesta: https://quizlet.com/150168198/

  Quizlet-kysely on siis todella helppo tarkistaa ennen kuin sen linkkaa oppijoilleen. Yhdellä klikkauksella sen voi myös kopioida ja korjata virheet. Opettajien kannattaa asetuksissa kertoa olevansa opettajia. Tämä tieto näkyy aina kyselyn yhteydessä ja tuo siten luotettavuutta näihin kyselyihin. Quizlettejä tekevät paljon myös lapset ja nuoret itselleen ja toisilleen. Pienistä virheistä huolimatta se tukee heidän oppimista.

  VastaaPoista
 3. Miten saan koodin kahoot premium versioon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahootin etusivun yläosassa keltaisessa palkissa on kohta, mistä klikkaamalla se onnistuu opettajilta riippumatta siitä, oletko uusi vai vanha käyttäjä: https://kahoot.com/

   Poista
  2. Tässä vielä suora linkki, mistä opettaja saa koronan ajaksi Kahoot Premiumin maksutta käyttöönsä: https://kahoot.com/access-kahoot-premium-for-free/

   Poista
 4. Nimetön6.4.20

  Hei, onko niin, että ilmaisella versiolla Mentimeterissä voi luoda vain kahden dian mittaisia kokonaisuuksia? Vai enkö vaan tajua..? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kyllä sillä vähän pidempiä kyselyitä voi luoda, mutta tiettyjä kysymystyyppejä saa vain kaksi ja toisenlaisia kysymyksiä viisi. Lisäksi esitysdiat.

   Poista