4.1.2016

Työvuosi 2015

Kuvia syksyn koulutuspaikoista
Vuosi sitten tein koonnin vuoden töistäni sanapilvien avulla. Hiljattain poimin Twitteristä talteen Mark Andersonin tviitin, missä esitellään kuusi uutta sanapilveä. Alla poimintojani kuluneesta vuodesta perinteisemmällä mallilla.


Ketkä tilasivat minulta töitä vuonna 2015?
Keitä freelancerina koulutin? 


Tein töitä yli 30 eri palkanmaksajalle. Näistä seitsemän oli yrityksiä, muutama julkishallinnon organisaatio, yhdistys tai säätiö. Muut olivat oppilaitoksia ja niiden hankkeita tai muita koulutuksen järjestäjiä. Pääosan töistä tein yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen järjestäjille ja hankkeille. Koulutuksia pidin myös vapaan sivistystyön organisaatioille sekä neljälle yliopistolle ja yhdelle amk:lle. Koulutusten kohderyhminä olivat neljästi opiskelijat, muutoin opettajat, rehtorit ja yritysten HR-henkilöstö sekä pari kertaa ihan muut.

Yksittäisten koulutusten kesto vaihteli 20 minuutin tietoiskusta neljään päivään. Lisäksi vedin Lapin kansalaisopistojen opettajille ja rehtoreille vuoden kestäneen KairaTVT-verkkokoulutuksen. Se koostui kahdeksasta webinaarista ja verkkotyöskentelystä. Koulutuksen päätteeksi järjestettiin webinaari ja kaksi lähipäivää Lapissa muillekin alueen Osaavan toimijoille.

Eniten koulutin tvt:n ja somen opetuskäytöstä, lukuisista eri näkökulmista. Usein esillä olivat mm. sähköinen arviointi, avoin jakaminen, helpot somen palvelut, mobiilirata ja syksyllä digitarinat. Toinen keskeinen teema oli Mobien OnEdu-oppimisympäristö ja Zine-julkaisut. Niitä koulutin etenkin yritysten henkilöstölle ja pääsin myös mukaan tekemään yritysten verkkokursseja. Se on ollut mukavaa vaihtelua ja tuonut uudenlaisia haasteita. OnEdusta vedin koulutukset myös Göteborgissa, Tukholmassa ja Tallinnassa. Näin pääsin ensi kertaa ulkomaille töihin, kun konferenssimatkoja ei lasketa. Lisäsin blogiin in English-sivun ja koulutin englanniksi kaikkiaan kahdeksanan päivänä,
Näihin paikkoihin matkustin vuonna 2015 työn vuoksi.
Lontoossa osallistuin BETT-messuille, muut ulkomaan
reissut liittyvät OnEdu-koulutuksiin.

Webinaareja pidin 24 eli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna. Erilaisia seminaariesityksiä oli kahdeksassa eri tapahtumassa (lue lisää).

Opetusalan täydennyskouluttajana kalenterini on tyypillisesti varsin täynnä 2-3 kuukaudeksi ja jonkin verran töitä sovitaan 6-12 kk etukäteen.


Elinikäinen oppija - oma täydennyskouluttautuminen 2015


Täydennyskoulutuksen puolella työskentelevät tietävät, että työ itsessään on jatkuvaa uuden opettelua, kun aina pitäisi olla muutamaa askelta osallistujia edellä. Kenties se suurin haaste työssä liittyykin juuri tähän: osaamiserot osallistujaryhmissä ovat usein suuria ja silti koulutuksen tulisi palvella kaikkien tarpeita.

Suuri osa uuden oppimisestani tapahtuu Facebook-ryhmistä ja muualtakin somesta saatujen vinkkien pohjalta ja sitten itse kokeillen. Webinaareihin minun tulee osallistuttua noin joka toinen viikko. Suomalaiset alan FB-ryhmät on hyvin koottu Opeverkostojen sivulle. Seuraavassa minulle tärkeimmät englanninkieliset sivustot.

  • Richard Byrnen Free Techology for Teachers -sivustolla on järisyttävän usein loistavia vinkkejä, joista vain prosenttiin ehtii perehtyä. Kannattaa seurata esim. Facebookin kautta.
  • New Media Consortiumin Horisontti-raportit opetusteknologian trendeistä, haasteista ja teknologioista. Raportteja on tehty eri kohderyhmille ja maantieteellisille alueille.
  • Jane Hartin TopTools for Learning on sivusto, mistä löytyy vuosittaisten parhaiden oppimisen työkalujen äänestyksen tulokset ja erilaisia listoja ja kirjoituksia teemaan liittyen. Hyvä paikka etsiä uusia palveluita.

Suoritin Snellman-kesäyliopiston Mobiililaitteiden hyödyntäminen erityisopetuksessa 1 op -verkkokoulutuksen ja aloitin opiskelut HAMK:n Digioo-ryhmässä. Osallistujana olin seuraavissa suuremmissa konferensseissa; BETT-opetusteknologiamessut Lontoossa, ITK-konferenssi Hämeenlinnassa ja Forum Criteriorum -seminaari Helsingissä.


Tärkeimmät some-kanavani 2015


2 kommenttia:

  1. Kiitos ahkera Sinä ja hyvää uutta vuotta :). Lahden koulutukset olivat aivan huippuja!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pauska ja oikein mahtavaa uutta vuotta sinullekin!

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.