16.1.2016

Periscope-esittely Movenoten avulla

Olen tällä viikolla harjoitellut kahta helppoa ja maksutonta sovellusta, jotka liittyvät videoihin. Toinen niistä on Twitterin viime keväänä julkaisema Periscope (iOS, Android) ja toinen vanhempi suomalainen palvelu Movenote, jota voi käyttää sekä mobiilisovelluksella (iOS, Android) että tietokoneella.

Kommentti 15.1.2017:
Movenote on muuttunut maksullisesti ja jossain vaiheessa myös sillä tehdyt videot katoavat.


Periscopella voi katsella ja kommentoida, mitä ihmiset eri puolilla maailmaa puuhaavat tai lähettää omaa videostriimiä. Palveluna se sinänsä sopisi opetukseenkin, mutta valitettavasti asiaton kommentointi tekee siitä varsin kyseenalaisen palvelun ainakin lapsille ja nuorille. Aikuisten täydennyskoulutuksessa voisin sitä hyvinkin kokeilla, jos osallistujilla innostusta riittää. Myös hanketoiminnassa voisi olla tietoiskuja tai tapahtumien striimausta tämän avulla. Vaikka sovellusta pääosin käytetään mobiilisti, voi striimiä katsoa tietokonellakin esimerkiksi etsimällä Twitteristä striimejä hashtagillä #Periscope.

Periscopesta on paljon kohistu somessa viime kuukausina. Se on helppo ottaa käyttööni: latasin sovelluksen, kirjauduin Twitterillä, seurasin parina iltana muiden toimintaa ja tänään lähetin omaa höpinää. Muutaman asian olisin livelähetyksessäni tehnyt toisin, jos olisin etukäteen lukenut esimerkiksi tämän Peetu Heikkisen Pikaopas Periscopeen -bloggauksen, missä on hyviä käytännön vinkkejä.

Alla olevassa tarinassa kerron ensikokemuksistani Periscopen käyttäjänä. Tarina on tehty Movenotella. jolla voi näyttää haluamiaan kuvia ja samalla kertoa niihin liittyvän tarinan. Omassa tuotoksessani on vain puhuva pää, mutta videokuvassa voisin myös näyttää esineitä ja asioita tai siinä voisi olla viittomakielinen tulkkaus. Videota ei ole pakko lähettää eli sovelluksen avulla voi myös näyttää vain haluamaansa sisältöä ja puhua siihen päälle selostuksen.

6 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä bloggauksesta! Periscopeen tutustuin jo joskus viime syys-lokakuulla, uudemman kerran marraskuulla katsastin ja nyt mietin juuri opetuksen kannalta, että tuleeko Periscopen kautta jotain lisäarvoa opetus-/ohjauspuoleen, mikä ei esim. Skypellä toimisi? Itseäni tuo Periscope, kuten ei Snapchatkään ole vienyt mennessään. Olen ehkä liian perinteinen ja tykkään tekstistä. Siitä on nopeampi löytää pointit. :D Mutta pakko on perehtyä kaikenlaisiin videopalveluihin, kun teksti tuntuu olevan pikkuhiljaa kuoleva taiteenlaji tässä somemaailmassa...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenista Satunen! Itsekin tykkään tekstistä kovasti, enkä usko sen katoavan, vaikka videot ja erilaiset digitarinat vauhdilla rinnalle tulevatkin. Kyllä minut Periscopessa yllätti asiaton käytös ja ne kommentit, mitä nykynuoret netissä saavat, kun niitä alapään juttuja tuli minullekin monta. Mutta tutustuminen kyllä kannatti ja tekisi hyvää muillekin ennen nettiä nuoruuttaan viettäneille.

    Odotan innolla ensiviikon BETT-messuja, missä on 35 000 opetusteknologian ammattalaista. Löytyiosiköhän tuolloin kotisohvalta Periscopen kautta seurattuna oikeasti ammatillisesti antoisaa sisältöä Lontoosta?

    VastaaPoista
  3. Jos vain Matleena viitsit, niin tee lyhyitä Periscopepläjäyksiä Betistä. Minusta sellaiset muutaman minutin pätkät ovat ihan kivoja. Blogista on parempi lukea perusteluja ja asioihin paneutunutta tekstiä, mutta lyhyet 'tietoiskut' ovat myös kivoja.

    VastaaPoista
  4. Sanna, osallistun tänä vuonna BETT-messuille vain virtuaalisesti eli somen kautta. Aion etsiä lähetyksiä Periscopen kartan avulla ja pyysin Suomalaiset BETT-messuilla FB-ryhmässä jakamaan tiedon lähetyksistä Twitterissä myös #finnbett-häsällä. @karvosana ja @Rilimam jo ilmoittivat lähetyksiä suunnittelevansa, jos vain nettiyhteydet toimivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytnee näköjään minun treenata lisää tuota luetun ymmärtämistä :D mutta kiitos vinkeistä. Tuota #finnbettiä seuraankin, mutta aina uudet twiittaajatkin kiinnostavat.

      Poista
    2. @ilonaitoy kertoi juuri lähettävänsä periscopella tarinaa BETT-messuita ke-la. Kuulolla ollaan :)

      Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.