7.3.2022

Luo kuvia ja digijulkaisuja

Kuva auringonkukasta Ukrainan sinikeltaisissa väreissä ja tekstit: Rauha Ukrainaan! Moni verkon palvelu on tuonut tarjolle mallipohjia Ukrainan väreissä.
Hyvää Jaa jotain -viikkoa! Tällä viikolla 7.-11.3.2022 vietetään Suomessa 10. kertaa avoimen oppimisen teemaviikkoa. Lue lisää teemaviikon blogista, seuraa hashtagia #JaaJotain ja tämän blogin viikkoa. 

-  -  -  -  -

Verkossa on lukemattomia hyviä ja maksuttomia sovelluksia erilaisten kuvien ja verkkojulkaisujen tekemiseen. Käytän niitä somen kuvittamiseen, oppimateriaaleina, interaktiivisten kuvien pohjina ja silloin, kun tarvitsen juuri tietyn kokoisen kuvan esimerkiksi Instagram-tarinaan tai Moodlen otsakekuvaksi. 

Päivitin JaaJotain-viikkoa varten alle upotetun digijulkaisujen ja kuvien diasarjan. Siihen olen listannut hyviä työkaluja ja niiden lyhyitä esittelyitä. Diojen ja ohjeiden blogisivulta löydät moneen tarkempaa ohjeistusta, mutta kirjautumalla ja itse kokeilemallakin pääsee pitkälle. 

Omia suosikkejani ovat Adobe Creative Cloud Express ja Canva. Ne ovat molemmat monipuolisia, niissä jopa maksuttomia versioita saa hyödyntää kaupallisesti ja molemmista K12-oppilaitokset saavat maksutta Premium-version. Etenkin Adobe CC Expressiä on laajasti otettu oppilaitoksissa käyttöön ja sitä lämpimästi suosittelen. Vaikka opettaja voi usein käyttää omien materiaalien tekemiseen mitä työkaluja haluaa, tärkeää on saada hyvät sisällön tuottamisen työkalut myös oppijoiden käyttöön. Ilmaiset kuluttajaversiot harvemmin ovat GDPR-turvallisia, mutta maksuton käyttöönotto oppilaitostasolla nostaa näiden tietosuojan yleisesti vaaditulle tasolle. 

Adobe Expressin etuna on myös monipuolisuus. Se sisältää yhden parhaista työkaluista helppoon ja nopeaan videoiden tekemiseen. Sen verkkosivu/-julkaisu työkalulla olen tehnyt Express-ohjeet. Lisäksi Expressissä on hyvät työkalut erilaisten kuvien tekemiseen. Kuvia voi optimoida monenlaisiin käyttötapoihin ja luoda infograafeja, ajatuskarttoja, julisteita, kutsuja, diasarjoja ja ties mitä muuta. Sillä teen myös pääosan Instagram-tarinoistani, joita näet profiilistani huippukohdiksi tallennettuna (ympyrä-kuvakkeista).

Hyvä videotyökalu tekee Expressistä piirun Canvaa paremman, samoin parempi maksuttomien sisältöjen tarjonta. Lisäksi monissa isommissa organisaatioissa Adoben maksulliset työkalut ovat usein ainakin tiedotus- ja markkinointityötä tekevien käytössä, joten käytön laajentaminen maksutta kaikille ei edellytä tietohallinnolta perehtymistä johonkin täysin uuteen. Canva on erityisen kätevä ThingLinkin kautta käytettynä, kun haluaa vuorotellen muokata pohjakuvaa ja interaktiivista sisältöä. Toki se onnistuu Adobellakin, mutta silloin päivitetty kuva tulee joka kerta ladata palveluun uudestaan.

Edellä kuvituskuvana käytetty kuva on tehty Canvalla. Sieltä löytyy tänään jo 311 mallipohjaa hakusanalla Ukraina. Maan tilanne muistuttaa meitä monen muun asian ohella siitä, miten tärkeää oppimateriaalien avoin jakaminen on. Globaalisti on paljon lapsia ja nuoria ja myös aikuisia, joilla ei ole mahdollista käydä koulua. Tällöin verkossa avoimesti jaossa olevat materiaalit tarjoavat edes jonkinlaiset mahdollisuudet jatkaa opintiellä. Siksi mm. UNESCO on antanut velvoittavan suosituksen oppimateriaalien avoimesta jakamisesta (2019). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.