19.2.2013

CC-lisenssien ja avointen materiaalien huumassa

Pirkanmaan opettajien Tuunaa tuntisi -messuilla yksi kolmesta työpajastani keskittyi Creative Commons -lisensseihin. CC on maailman käytetyin avoin lisenssijärjestelmä ja sitä voi suositella kaikkeen sisältöön, poislukien avointen ohjelmistojen julkaisemiseen. Periatteessa tuotoksissaan voi myös itse määritellä käyttöluvat, mutta tällainen lisenssijärjestelmä, mitä ymmärtävät niin tavalliset kansalaiset, lakimiehet kuin tietokoneetkin, on monessa suhteessa suositeltavampi.

Alla olevien CC-lisenssin diojen lähdeviitteistä näkee, että suuri osa esityksestä pohjautuu Opettajan tekijänoikeusoppaan kirjoittajien ja KOTEK-hankkeen asiantuntijoiden Tarmo Toikkasen ja Ville Oksasen materiaaleihin. Eli tässä elän kuten opetan: hyödynnän muiden CC-materiaalia ja jaan omani samalla lisenssillä. Omaa ovat mm. tietyt ohjeet ja painotus PAOK-verkoston käyttämään CC BY-SA -lisenssiin. Ja valinta siitä, mitä otin mukaan ja mitä jätin pois.

Ilman edellä mainittujen herrojen CC-lisensoituja materiaaleja tuskin olisin näin perusteellista diasarjaa aiheesta tehnyt. Kyse ei ole vain siitä, että minä kopioin ja muokkaan toisten materiaaleja päästäkseni helpommalla,  vaan me kaikki hyödyimme tästä. KOTEK "tiedottaa ja kouluttaa tekijänoikeusasioita opetushenkilöstölle" ja PAOK "lisää tvt-pedagosista osaamista ja tiivistää oppilaitosten verkostomaista kehittämistoimintaa". Näin ollen molemmat hankkeet omalla toiminnallaan edistävät toistensa tavoitteiden saavuttamista.

Alle on upotettu myös messuja varten päivittämäni Oppimateriaalia verkosta -diasarja. Suuri osa verkon avoimesta oppimateriaalista on CC-lisensoitua. Löytääkseen tällaista materiaalia, on hyvä tuntea CC-lisenssijärjestelmän pääpiirteet.

Kaikkien Tuunaa tuntisi -messujen kouluttajien materiaalit kootaan materiaalisivulle.


Avoimet Creative Commons -lisenssit from Matleena Laakso


Oppimateriaalia verkosta! from Matleena Laakso

-  -  -
Tämä blogikirjoitus on julkaistu samanaikaisesti myös PAOK-verkoston blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.