17.2.2013

Ajatteluhatut


Kuva: (c) Matleena Laakso
Helmikuisessa eVarikon kehittämispäivässä yhtenä teemana oli Tuunaa tuntisi -messujen arviointi. Keräsimme ensin omat kommenttimme ja katsoimme sitten osallistujapalautteita. Sen jälkeen hyppäsimme De Bonon ajatteluhattujen avulla luovaan työskentelyyn, missä roolien kautta ideoimme vuoden 2014 messuja, sitä miten ne ravistelevat jokaisen opettajan ammatti-identiteettiä ja käynnistävät osallistujien oppilaitoksissa suuren muutoksen tvt:n opetuskäytössä.

Ajatteluhattujen idea on, että eriväristen hattujen kautta keskitytään yhteen rooliin kerrallaan. Sen sijaan, että mielessä pyörivät samanaikaisesti lukuisat näkökulmat: uudet vihreät innostavat ajatukset, valkoiset faktat, keltainen postitiivisuus, musta kritiikki, sininen järjestelmällisyys ja punaiset tunteet. Yllä olevassa kuvassa jokaisella on erivärinen hattu, mutta koko ryhmä voi myös tarvittaessa ottaa hetkeksi tietynvärisen hatun, jos tuntuu, että joku näkökulma tyystin työskentelystä puuttuu.
Erityisesti kun työskentely on ryhmälle uutta, on antoisaa käyttää palautteenantajia.  Kuusi hattupäätä käy keskustelua ohjaajan määrittelemästä aiheesta ja lopuille annetaan kirjurin ja palautteenantajan tehtävä. Palautetta annetaan roolissa pysymisestä eli siitä millaisten kommenttien tai tekojen kautta kyseinen henkilö edistää hattunsa roolin mukaisen näkökulman huomioimista. On tärkeää, että palaute kuunnellaan sitä keskeyttämättä. Lopuksi jokainen hatun käyttäjä saa puheenvuoron. Tällöin voi halutessaan kommentoida palautetta, mutta etenkin kertoa siitä, miltä kyseinen rooli tuntui tai mitä siitä oppi. Tekee hyvää ajoittain kokeilla itselleen vieraampaakin roolia ja ajatteluhattujen käyttö tarjoaa siihen yhden hyvän mahdollisuuden.

Kommentti 6.8.2021
Olen tehnyt H5P-työkaluilla dialogikortit ajatteluhattujen idean opetteluun. Voit tutustua kortteihin tai ladata ne itsellesi ja viedä omaan H5P:tä tukevaan ympäristöön valitsemalla tästä linkistä kohdan kirjaudu viereilijana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.