7.2.2013

Vuosi SlideSharessa

Vuosia olen saanut arvokkaita ajatuksia ja hyviä näkökulmia muilta opetuksen kehittämisen asiantuntijoilta ja sosiaalisen median kouluttajakollegoilta eri puolilta Suomea. Yksittäisiä ajatuksia jaetaan etenkin Facebookissa ja Twitterissa sekä blogeissa. Diojenjakopalvelu SlideShare on pitkään ollut minulle Googlen hakukoneen jälkeen tärkein paikka etsiä tietoa. On hyvä päästä näkemään, mitä näkökulmia muut ovat eri teemoihin ottaneet tai millaisia esimerkkejä ja lähteitä heillä on.

Kun vuosi sitten aloitin systemaattisesti jakamaan diojani CC-lisenssillä verkossa, oli SlideShare luonteva valinta. Uskallusta se kuitenkin vaati ja myös paljon käytännön työtä: diasarjoja oli ajantasaistettava, päivitettävä CC-lisenssin mukaisiksi ja oltava aiempaakin tarkempi lähdeviitteiden merkitsemisen kanssa. SlideSharessa jakamisen myötä koen tulevani verratuksi toisiin somen opetuskäytön asiantuntijoihin. Vuosi sitten koin, että olin siihen valmis. Että oli minun aikaa ottaa jälleen yksi askel saajasta antajaksi.Katsojamäärän perusteella 19 diasarjastani suosituimmat (yli 1000 katsojaa) liittyvät Twitteriin, wikeihin, sulautuvaan opetukseen ja oppimateriaaliin verkossa. Viimeksi mainittu sekä Kurkistus someen pitävät molemmat seitsemällä latauksella kärkisijaa palvelusta ladatuista dioistani. Ja näiden lataajien joukosta todennäköisesti löytyvät he, jotka diasarjaa omissa koulutuksissaan käyttävät ja niitä edelleen muokkaavat. Vaikka tuhat katsojaa tuntuu paljolle, heistä aika harva varmastikaan on katsonut ajatuksella koko diasarjan läpi. Netin käytöstä suuri määrä on kuitenkin pikaista selailua ja juuri itseä kiinnostavan etsimistä. On silti mielenkiintoista nähdä, mitä diasarjoja katsotaan, milloin ja miten niiden mainostaminen somessa vaikuttaa.

SlideSharelle on annettava tunnustus siitä, että sen mainokset käyttäjilleen ovat parasta antia somen palveluiden kentällä. Tuntui hienolta saada alkutaipaleella onnitteluita, kun jotain diasarjaani oli katsottu sata kertaa: "You must be doing something right!" Toisella viikolla kerrottiin, että yksi esitykseni on suosittu ja viitattiin viimeisimpään twiittiin aiheesta. Hiljattain disarjoissani meni jo 10 000 katsojan raja rikki ja sain kuvan viestin. Kehujen jälkeen minulle tarjottiin (jälleen) maksutonta kokeilukautta Pro-versioon, minkä avulla voisin nähdä kuka diojani katsoo ja lataa. Varmastikin hyvä tieto esim. yrittäjälle. Itse en syöttiin ole tarttunut.

Kopiokoneen ääressä minun ei enää tarvitse aikaa käyttää. Useimmiten jaan yhden aanelosen, missä on SlideSharen linkki sekä 2-4 keskeisintä diaa. Voin helposti päivittää diojani ja silti linkit ja upotukset toimivat entiseen tapaan. Minulla on kahdenlaisia diasarjoja: a) tiettyä koulutuspäivää varten tietylle ryhmälle rakennetut diasarjat sekä b) diasarjoja etenkin yksittäisistä somen välineistä, joita päivitän tarpeen mukaan, noin 1-3 kertaa vuodessa.

Miksi jakaisit diojasi SlideSharessa?
  • Diojen lataaminen palveluun on kopiointia kätevämpää. Se vapauttaa myös koulutusten osallistujien aikaa kopioimisesta ajatteluun, tekemiseen ja vuorovaikutukseen.
  • Opettajat usein valittavat palautteen vähäisyyttä. Jakamalla julkisesti saa palautteenkin julkisesti. Ja se tuo hyvää mieltä, eihän siitä mihinkään pääse.
  • Osaamisen ja materiaalin jakaminen (CC-lisenssillä eli kertoen millä ehdoin muuta voivat dioja hyödyntää) on hyvä tapa rakentaa omaa ammatillista verkkoidentiteettiä. Esimerkiksi oma blogi, mihin on linkitetty Twitter-syötteet ja diat on loistava apua töitä hakiessa.
  • SlideShare mahdollistaa esitysten jakamisen myös äänen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.