Helppo ja maksuton Halo AR on vastaus monien AR-fanien toiveisiin. |
Halo AR:n avulla määrität kuvasta avautumaan kuvan, videon, tekstiä, äänitiedoston tai 3D-mallin lisätyn todellisuuden avulla. Lisäksi voit jakaa linkin ja liittää sisällön paikkatietoon. Maksuton peruskäyttö riittää hyvin opetukseen. Sovellusta suositellaan myös mm. museoille, kustantajille ja taiteilijoille. Maksullisina lisäominaisuuksina on tarjolla mm. sisältöjen näkyminen suoraan selaimella ja analytiikkaa.
Helpoiten kokeilet sovellusta katsomalla julkisia sisältöjä kuten 1, 5 tai 20 USD-seteleitä, Jos ei taskusta löydy dollareita, toimivat myös setelien kuvat esim. Wikipedia-artikkelista United States Dollar. LightUp-yrityksellä on muutama muukin AR-sovellus, joista osa toimii ilman sovellusten lataamista suoraan vaikka läppärin näytöllä.
Halojen luominen
AR-sisältöjä sovellus kutsuu nimellä halo. Niiden luominen onnistuu helposti ihan vain itse kokeillen. Alla on pikaohje kuvana ja sen alla tarkempi ohjeistus.
- Suunnittele ensin, mitä olet tekemässä! Mikä on tavoitteesi? Mitä sisältöjä tarvitset?
- Valitse sovelluksesta CREATE ja mitä haluat luoda. Vaihtoehdot ovat kuva, video, teksti, 3D-malli tai äänitiedosto.
- Ota valokuva tai lataa kuva, jota käytät kohdistuskuvana. Se on oletuksena neliö, mutta kuvan voi rajata myös suorakaiteen muotoiseksi. Turhat sisällöt taustasta kannattaa rajata pois. Valitse lopuksi CROP.
- Lisää lisätyn todellisuuden kautta avautuva sisältö. Vaihtoehdot ovat:
- Video: kuvaa tai lataa video (max 1 min) tai tuo linkillä tai valitse YouTubesta.
- Kuva: kuvaa, lataa, tuo linkillä, valitse GIF tai piirrä kohdistuskuvan päälle.
- Teksti: Kirjoita teksti. 1-2 lausetta riittänee, mielellään tumman melko yksivärisen kohdistuskuvan päälle. Pidemmät tekstit kannattaa tuoda linkillä tai kuvana.
- 3D-malli: esimerkit, mallit, linkki tai Sketchfabin malli. Viimeksi mainittu edellyttää katsojalta kirjautumista Sketchfabiin.
- Ääni: äänitä sovelluksella tai tuo linkki (mp3).
- Yhteenveto:
- Nimeä halo eli luomasi AR-sisältö, lisää se luonnoksiin tai kokoelmaan.
- Lisää halutessasi hyperlinkki ja/tai sijainti, missä se on katsottavissa.
- Tallenna.
- Testaa toimivuus sovelluksen SCAN-kohdasta. Muutoksia voit tehdä PROFILE-kohdasta.
Halojen jakaminen ja katsominen
- Jaa kokoelma eteenpäin esim. linkillä. Tästä linkistä näet julkiset haloni, joskin ne on kaikki tarkoitettu katsottavaksi yhdessä kohdistekuviin liittyvien johdantotekstien kanssa, joita en ole jakanut. Voit myös jakaa halosi kertomalla käyttänimen, joka on minulla Matleena. Tällöin muut löytävät sinut HOME-välilehden hakukentän avulla.
- Jaa kokoelma QR-koodilla. Se on luettavissa Scan-välilehden QR-työkalulla.
- Triggers: Lataa kohdistekuvat itsellesi.
- View: Katso halot ilman kohdistekuvia. Huomaa, että läheskään kaikki sisällöt eivät toimi mielekkäästi ilman kohdistekuvan informaatiota.
- Feature: Suosittelet hyvää kokoelmaa muille käyttäjille.
![]() |
Kokemuksia ja muutama vinkki
- Voit luoda samasta kuvasta erilaiset sisällöt esimerkiksi ranskan ja espanjan opetukseen. Tee molemmille kielille oma kokoelma. Profiilisivulta kokoelmasi kohdalta löytyy kameran kuva. Siitä klikkaamalla saat nopeasti piilotettua ranskan kokoelman espanjan oppitunnin ajaksi tai päin vastoin.
- Home-välilehden Nearby-kohdasta löydät läheltäsi löytyviä haloja. Sinne saat näkyviin omatkin halosi, jos jaat paikkatiedon.
- Halo AR:n avulla voit luoda sisältöjä myös Merge-kuutioon, jonka esittelin bloggauksessa jo 2018: Lisätyn todellisuuden Merge-kuutio.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.