16.9.2020

Virtuaaliretkeilyä kotisohvalta


Valokuva Opettaja-lehden Retkiopaasta
Opettaja-lehti julkaisi syyskuussa perinteisen peruskoulun ja lukion opettajille jaettavan Retkioppaan. Kun teemoja oppaaseen ideoitiin, vapaa toimittaja Ulla Ojala keksi kirjoittaa virtuaalisista luokkaretkistä ja löysi bloggaukseni aiheesta. Virtuaaliretket sopivat oppaaseen hyvin sikälikin, että oppaan teemana on esteettömyys.

Toukokuinen bloggaukseni Virtuaalinen luokkaretki: luo oma tai käytä valmista jakaa sekä esimerkkejä että ohjeita virtuaalisen luokkaretken löytämiseen tai tekemiseen käyttäen esimerkiksi ThingLinkiä tai Google Tour Creatoria, jotka molemmat ovat erinomaisia ja varsin helppoja työkaluja.

Kommentti 4.8.22: Google Tour Creator on lakkautettu, mutta toimintaa jatkaa toinen yritys. Lue lisää bloggauksesta: Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä

Nyt Retkiopas on jaettu tilaajille, mutta toisin kuin erheellisesti somessa kerroin, se löytyy maksutta myös verkosta. Retkelle vaikka kansainväliselle avaruusasemalle -jutussa haastatelleen minua ja seuraavan aukeaman Luokkaretkelle virtuaalisesti -jutussa kokemuksistaan kertovat biologian ja maantiedon opettaja Mari Hakala, luokanopettaja Riikka Toivo ja Tiina Pouhakka, joka opettaa Kiipulan TELMA-opiskelijoita.


Kuka tarjoaisi virtuaalimatkoja korvaamaan ulkomaan lomamatkoja?

Näiden työhön liittyvien virtuaaliretki-ideoiden ohella olen kovasti odotellut, että tarjolle tulisi hienoja virtuaalimatkoja maksaville asiakkaille korvaamaan edes pieneltä osin sitä, ettei ulkomaanmatkailu onnistu. Esimerkiksi matkanjärjestäjien matkaoppailla on valtavat määrät hienoja tarinoita - ne yhdistettynä kuviin, videoihin ja 360-sisältöihin tarjoaisi vaikka mitä mahdollisuuksia. Ja miksei mukaan voisi liittää eväspakettia tai reseptiä, millä voi itse kokata reissueväät!

Huomasin hiljattain Facebookin mainoksesta, että Girl Travel Tours järjestää englanninkielisiä virtuaalimatkoja eri puolille maailmaa. Ne ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, mutta tippejä arvostetaan. Jos osallistuu livenä, täytyy ilmoittautua ennalta saadakseen Zoom-linkin, mutta hyvin voi katsoa myös tallenteita

Kuva on Irlannin konferenssimatkalta vuodelta
2005. Esittelin siellä Tampereen 
yliopiston
järjestämän Ongelmaperustaisen oppimisen 

PD-opintojen kokemuksia ja tuloksia.
Eilen lounasaikaan keräsin kasaan eväät ja olin lähdössä Girl Travel Toursin mukana Madridiin, mutta töpeksin aikavyöhykkeiden kanssa. Reissukuume oli jo korkealla, joten kävin sitten katsomassa Irlannin matkan tallenteen. Kokemus oli ihan kiva, vaikka toteutus oli lähinnä matkaoppaan tarinoinnin ja kuvien varassa. Lyhyet videoklipit ja irkkumusa olisivat tuoneet hyvän lisän. Esiintyjä yritti kyllä jakaa musiikkia, muttei tainnut sitä teknisesti osata eikä myöskään ihan ymmärtää tekijänoikeuksien päälle.

Tunti kului hyvin kuvia katsellen, mutta hienointa oli kuunnella tarinoita maasta, jossa olen kerran käynyt ja uudelleen tekisi mieli. Virtuaalikokemus toimi kivasti myös johdantona oikealle matkalle, mitä puolet osallistujista suunnitteli. Reaaliaikainen osallistuminen olisi mahdollistanut chatin ja kysymysten tekemisen, mitkä tuovat läsnäolon tunnetta etätapaamisiin. Erityisen kiva olikin loppuosa, missä retkiopas vastasi kysymyksiin. Ilmeisesti nykyisin amerikkalaisella oppaalla on juuret Irlannissa, joten hän tunsi maan laajasti. Yrityksen virtuaalimatkatarjonta on laaja ja minun kokemus on siis vain yksittäiseltä matkalta eli kannattaa kokeilla itsekin, jos kiinnostaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.