27.4.2015

Some-aakkosten kirjainten sisällöt

Kuvassa vasemmalla Auli Nikkanen, turkoosien 3D-posteri-
korujen suunnittelija sekä Matleena Laakso, toinen posterin
ideoija ja toteuttaja. Kuva: Raisa Valtaoja 
Kiitos ITK-konferenssissa Some-aakkoset posteriin tutustuneille ja ideaa somessa jakaneille! Bloggauksia meiltä posterin tekijöiltä, Auli Nikkaselta ja minulta, on verkossa jo monta. Ne on kaikki koottu tähän yhteen osoitteen: bit.ly/someaakkoset. Sieltä voit lukea tarkemmin ideasta, tulostaa posterin ja tutustuttuasi ansaita osaamismerkin. Tätä kirjoittaessa osaamismerkin ovat saaneet Raisa Valtaoja, Kati Mäenpää ja Rita Keskitalo. 

Some-aakkosten sivulla on kerrottu myös, miten aakkosia voi tutkia Aurasmalla. Se on maksuton ja yksi tunnetuimpia lisätyn todellisuuden sovelluksia. Sen vahvuus on, että jo alle kouluikäiset osaavat tehdä auroja sen mobiilisovelluksella. Selaimella käytettävä Aurasma Studio tarjoaa työkaluja ammattilaisillekin, kuten Auli bloggauksessaan kertoo. Verkossa on runsaasti myös muiden Aurasmalla tekemää sisältöä sellaisenaan käytettäväksi.

Vietimme Aulin kanssa monta hauskaa hetkeä ideoiden miten aakkosten kautta esittelemme erilaisia sosiaalisen median palveluita, niin että mukana on sekä helppoja (T-kirjain) palveluita että valtaosalle kokeneita konferenssivieraita ihan uusia juttuja (E-kirjain). Esimerkiksi J-, N- ja L-kirjainten kaltaisia juttuja voi helposti tehdä mobiililaitteella. Linkkejä voi tehdä vain selaimella Aurasma Studiossa (esim. G-kirjain), Sen sijaan B- ja H-kirjainten tapaisiin nappeihin vaaditaan Studion uudempi versio ja kuvankäsittelyohjelma, jolla voi tallentaa napit png-muodossa.

Auli Nikkanen näyttää, miten kirjainten sisällöt aukevat
niitä Aurasma-sovelluksen kautta katsottaessa.
Kuva: Matleena Laakso
Alla on kerrottu kustakin kirjaimesta aukeava tämän hetkinen sisältö, sovellus, millä se on tehty sekä henkilöt, jotka ovat posterin tekijöiden ohella tuottaneet sisältöä tai toimineet inspiraation lähteenä, useimmiten tietämättään. Kiitos siitä heille!

Huomaa, että osa sisällöstä on nähtävissä vain Aurasma-sovelluksen kautta. Jotta näet meidän tekemät sisällöt, tulee sinun seurata Aurasmassa Someaakkoset-käyttäjää. Jotta voit tehdä omaa sisältöä näihin kirjaimiin, tulee sinun lopettaa Someaakkosten seuraaminen ja luoda oma kanava/käyttäjä, jota seuraamalla sinun sisällöt näkyvät.

Aurasma
Blogit
Credly
Diigo
EDpuzzle

Facebook 
Google Forms 
Jaa jotain -päivä
L-kirjaimesta avautuu kuva LinkedIn-
palveluun liittyen. Auli Nikkanen on tehnyt
kuvan Notegraphy-sovelluksella.
Kahoot
LinkedIn 
Morfo 
Office365/OneNote
Pearltrees
QR-koodit
Reddit
Selkäkanavan jumppakissa
Todaysmeet
Upeat pedagogit
 • Upeat pedagogit -video (0:50)
 • AdobeVoice (iOS)
 • U-kirjaimella alkavia sanoja ideoivat: Heidi-Tuulia Eklund, Kasper Kouvo, Raija Kämäräinen, Irmeli Lingell, Mapu Narvinen, Auli Nikkanen, Anne Patana, Pirkko Pölönen, Outi Rantala, Anne Rongas, Essi Ryymin, Ilona Sankkila, Katri Syrjälä, Toni Uusimäki, Leena Vainio, Erja Vihervaara, Tommi Viljakainen ja Eija Vuorijärvi
Webinaarit
eXvarikkolaiset 
Yammer
Zappar
 • Tekijöiden valokuva ja yhteystiedot
  • Auli Nikkanen, auli@auli.org, puh. 040 540 1118
  • Matleena Laakso, matleena.laakso@live.fi. puh. 041 525 0067
 • Zappar.com
 • Kun posterin Z-kirjainta katsoo Zappar-sovelluksella, sieltä saa saman näkymän kuin Aurasmasta, mutta se pysyy tallessa, vaikka mobiililaitteen kohdistaisi pois Z-kirjaimesta. Lisätyn todellisuuden sovellus Zappar toimii ilman käyttäjän seuraamista.


Viimeisen kolmen viikon aikana Twitterin kautta on 32 eri tahoa lähettänyt 84 tviittiä tunnuksella #someaakkoset. Niistä suosituimmaksi nousi Pauliina Mäkelän tviitti 16.4.2015 (6 retviitiä ja 12 suosikiksi merkkaamista), missä oli kuva posterista sekä teksti: "Hieno interaktiivinen posteri #someaakkoset #itk2015".

-   -   -   -   -

Tämä bloggaus liittyy Auli Nikkasen ja Matleena Laakson
ITK-konferenssin posteriin Some-aakkoset 16.-17.4.2015.
Hashtagit ovat #someaakkoset sekä #itk2015
Lue lisää: bit.ly/someaakkoset

1 kommentti:

 1. Hieno idea ja upea toteutus! Kiitos tästä ja paljosta muustakin jakamisesta! - Sharing is Caring <3

  VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.