24.4.2015

Office 365 käyttöön

Microsoftin Office 365 eli O365 on pilvipalvelu, minkä moni koulutuksen järjestäjä on viime aikoina ottanut käyttöönsä. Pilvipalvelulla tarkoitetaan internetissä olevia palveluita. Niitä ei siis tarvitse ladata omalle koneelle, vaan ne ovat käytettävissä, missä vain netti on tarjolla. Toiminnoiltaan Office 365 on hyvin lähellä Googlen vastaavaa palvelua GAFEa. Kun niistä jompi kumpi otetaan käyttöön koulutuksen järjestäjän toimesta, voidaan käyttäjätunnuksia hallinnoida itse ja osin valita myös käyttöön otettavat palvelut. Molemmista on saatavilla myös maksuton kuluttajaversio, tosin hieman eri ominaisuuksilla.

Office 365 on laaja kokonaisuus erilaisia sovelluksia. Sieltä löytyvät tutut Word, PowerPoint ja Excel. Ne ovat käytettävissä Online-versioina, mitkä ovat hieman karsittuja ja mobiililaitteissakin toimivia. Dokumentit voi halutessaan avata myös tutussa muodossa, jos ne on koneelle asennettu. Lisenssit asentamiseen saa maksutta Office 365:n mukana. Suurin etu entiseen verrattuna on, että nyt dokumentit voi halutessaan jakaa muille katsottavaksi tai muokattavaksi. Enää ei tarvitse lähettää liitteitä, pelkkä linkki riittää. Näin jo lähetettyä dokumenttia voi tarvittaessa itsekin päivittää. Jos jaettavaa on paljon, kannattaa ryhmälle tehdä oma työtila esim. Sivustojen tai OneNote Class Notebookin avulla.

Olen vetänyt toistaiseksi kolme Office 365 -koulutusta ja ne kaikki aivan aloittelijolle, sillä itsellänkin on tässä vielä monta asiaa opittavana, vaikka olenkin kuluttajaversio Office Onlineä toista vuotta päivittäin käyttänyt. Jaoin alla olevat diat ensin Microsoft Office365 opetuksessa ja oppimisessa -Facebook-ryhmässä ja sitten saamani palautteet pohjalta niitä vielä muokkasin. Tuosta Facebook-ryhmästä, samoin kuin Tampereen seudun tvt-portaalissa (oikeanpuoleinen palsta) löytyy lisää hyviä ohjeita O365:n käyttöön.Microsoft Office 365 opettajille from Matleena Laakso


Kuten muutkin diani, joissa ei mainita koulutuspaikkaa ja päiväys on kuukauden tarkkuudella, näitäkin ajoittain päivitän oman osaamisen ja O365:n kehittymisen sekä minulta pyydettyjen koulutusten teemojen mukaan. Muut tällaiset ajoittain päivittyvät diasarjani löydät tältä blogisivulta. Tämä diasarja on vielä varhainen versio, mutta nostan nämä omaan blogijulkaisuunsa, sillä aihe on monelle ajankohtainen ja uskon tästä diasarjasta olevan hyötyä muillekin. Näitä dioja saa hyödyntää tällaisenaan tai muokata Creative Commons -lisenssin (CC BY-SA) ehtojen mukaisesti.

Tässä vielä muutama pirkanmaalaisilta opettajilta kuulemani esimerkki O365:n käytöstä:
  • Luokka kerää valokuvia kevään merkeistä
  • Opiskelijat tallentavat tehtävänsä OneDriveen ja jakavat opettajalle linkin
  • Koulun turvallisuuskansion säilytys- ja muokkauspaikka
  • Opettajankokousten asiat kuten muistiot 
  • Kevätjuhlaryhmän yhteinen kansio
  • Ryhmänohjaus
  • Lehden tekeminen Word Onlinellä
  • Äänitiedostojen tekeminen ja jakaminen OneNotella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.