1.4.2015

Credlyn osaamismerkki ITK-posterista

Ansaitse digitaalinen osaamismerkki

Voit anoa Credlyn digitaalista osaamismerkkiä tästä linkistä huhti- ja toukokuun ajan, kun olet ensin perehtynyt ITK-konferenssin Some-aakkoset -posteriesitykseen. Huomaa, että posteri löytyy myös verkosta tästä bloggauksesta eli merkin ansaitseminen ei edellytä osallistumista konferenssiin.
  • Tutustu vähintään viiteen Some-aakkoset -posterin kirjaimeen.
  • Kirjoita tai kuvaa someen vähintään yksi viesti tunnuksilla #someaaakkoset ja #itk2015. Se voi olla esimerkiksi tviitti, Instagram-kuva tai maininta blogissa.

Tehtyäsi nämä tehtävät, voit anoa merkkiä. Kun saat sen, voit valita pidätkö sen julkisena vai rajoitatko merkin näkyvyyttä. Credlyllä myönnetyt merkit saat halutessasi siirrettyä Mozilla Backbackiin, joka lienee tunnetuin osaamismerkkien koontipaikka.

Huomaa, että monet digitaaliset osaamismerkit ovat sidottuja sähköposti-osoitteeseen. Ne siis myönnetään tietylle osoitteelle eikä se monessakaan palvelussa ole vaihdettavissa. Kirjaudu siis Credlyyn sellaisella sähköpostilla, mikä sinulle oletettavasti on käytössäsi pysyvästi.

Miksi osaamismerkkejä?

Osaamismerkit (badget) ovat muutaman vuoden olleet esillä tulevaisuuden trendinä ja Suomessakin muutamat organisaatiot ja oppimisalustat ovat niitä jo ottaneet käyttöön. Oppimisympäristöistä Mobien OnEdu ja Optima ovat tässä uraauurtajia. Viime vuonna kaikki ITK:ssa esityksen pitäneet saivat merkin, joka meistä monelle taisi olla se ihan ensimmäinen. Tuolloin bloggasin aiheesta teemaseminaarin innostamana otsikolla Mozillan osaamismerkit. Vasta Tommi Viljakaisen Pelillisyyden jäljillä: Credly - kerro se badgellä! -kirjoitus Mobiluck-hankkeen blogissa innosti minut käytännössä niitä kokeilemaan. Tässä lainaus Tommin kirjoituksesta:
"Ai niin, antavatko opettajat oppilaille badgeja vai oppilaat opettajille? Voihan näillä aloittaa, mutta ehkä olisi parasta päästä vertikaalisista suhteista kohti horisontaalisuutta: oppilaat antavat tunnustuksia vertaisilleen ja opettajat kreditoivat toisiaan. Suhteellinen tasa-arvo alkaa hahmottua..."
Ensimmäiseksi testasin Credlyä myöntämälle kaverille merkin hyvästä yhteistyöstä koskien seminaariesitystä. Sitten valitsin koeryhmäksi viimeisimmän Pedagoginen piristyruiske -koulutusryhmän. Tein koulutuksen jo päätyttyä Credlyllä osaamismerkin, jota osallistujat voivat anoa. Sen saa, kun kaikki koulutukseen kuuluvat tehtävät on tehty ja mahdolliset poissaolot korvattu. Merkin tekeminen oli erittäin helppoa. Se vaatii kirjautumisen Credlyyn, mutta ohjeeksi riittää yllämainitun Tommin bloggauksen lukeminen ja sen loppuun linkatun parin minuutin videon katsominen.

Muutama vinkki
  • Lisätietoja digitaalisista osaamismerkeistä löytyy Facebook-ryhmästä Open Badges -yhteisö.
  • Merkin suunnittelussa ja muutoinkin visuaalisen suunnittelutyön apuna voi käyttä tätä Jaa jotain -päivän löytöä, Adoben väriympyrää.
Lisäys 5.6.2015: Some-aakkoset -osaamismerkki oli tarjolla huhti-toukokuun 2015 ajan ja merkin suoritti tänä aikana kaikkiaan yhdeksän henkilöä.



Tämä bloggaus liittyy Auli Nikkasen ja Matleena Laakson
ITK-konferenssin posteriin Some-aakkoset 16.-17.4.2015.
Hashtagit ovat #someaakkoset sekä #itk2015
Lue lisää: bit.ly/someaakkoset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.