Sivukartta
- Etusivu
- Kuka, yhteystiedot & some (sis. artikkelit, podcast-vierailut, haastattelut yms.)
- Blogista (tämä sivu)
- Ohjeet ja diasarjat
- Mobien oppimisympäristöt
- Sovelluksia (linkkejä koulutuksiin osallistuville)
- Suosittelut (suosittelijan linkkejä sovelluksiin kirjautumiseen)
- XR-teemat (pääpaino mobiili-AR:ssä ja 360-sisällöissä)
- Generatiivinen tekoäly
- H5P-työkalut
- Sähköiset kokeet ja kyselyt
- Tervetuloa (tulevia koulutuksiani)
- Opetusalan webinaareja (jatkuvasti päivittyvä lista maksuttomista webinaareista)
- Aiemmat koulutukset ja hankkeet
- In English
Blogin sivupalkista löytyy lyhyt esittely, sivujen listaus, hakukenttä, sivunäyttöjen määrä, blogiarkisto, CC BY-SA -lisenssi, suosituimmat tekstit, lukijat, tilausvaihtoehtoja ja tunnisteet.
Saavutettavuus
Saavutettavuuslainsäädännön myötä olen viime vuosina lisännyt tämän blogin saavutettavuutta uusien julkaisujen myötä, mutta vanhoja julkaisuja en ole muokannut kuin poikkeuksellisesti. Vaikka laki ei yksityishenkilöitä saavutettavuuteen velvoita, olen halunnut opetella saavutettavuusasioita ja tarjota sisältöjä myös heille, joilla on erilaisia haasteita verkkosivujen kanssa.
- Yleisin toimenpiteeni on kuvien tekstivaste.
- Upotuskoodit teen saavutettavina tai tarjoan suoraan linkin sisältöihin.
- Linkit pyrin lisäämään informatiivisen tekstin kera ja kertomaan, jos linkki vie esim. PDF:ään tai vieraskieliselle sivulle.
- Olen lisännyt alaotsikoita ja pyrkinyt hieman lyhempiin lauseisiin ja sitä kautta selkeämpään kieleen.
- Tänne linkatuista tai upotetuista videoista suurin osa on nykyisin tekstitetty.
- Diasarjoissani ei ole tekstivasteita enkä tiedä, näkyisivätkö ne dioja SlideSharen ja SpeakerDeckin kautta jaettaessa.
- Se minkä tietoisesti teen vanhalla tavalla on linkin avautuminen uuteen välilehteen, ainakin silloin, jos linkki vie pois tästä blogista.
Hiilijalanjälki
Keväällä 2024 törmäsin sovelluksiin, joiden avulla voi tarkastella verkkosivujen energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Tällä tiellä olen aivan alkutaipaleella. Websitecarbon mukaan tämän blogin hiilijalanjälki on vähän parempi kuin kansainvälinen keskiarvo. Elokuussa 2024 tuloksena oli E (asteikolla A-F, ks. tulos). Sivustolta saisi omalle sivulle merkin, mistä lukijakin näkee verkkosivun hiilijalanjäljen.
Aalto-yliopiston Green Page Analyzer -työkalu antaa yksityiskohtaisempaa dataa ja ohjeita sivun datamäärän pienentämiseen. Sen mukaan parhaat tavat datansäästöön blogissani ovat:
- Käyttämätön JavaScript - en vielä tiedä, mitä tälle voisin tehdä. Tämä on Googlen Blogger enkä ole koodannut tänne mitään, mutta HTLM-koodia toisinaan muokkaan.
--> Tässä vinkki itselle muistiin ja toinenkin, kun vain ehdin tähän perehtyä. - Välimuistiin tallennettava data.
- Modernit kuvaformaatit tietokoneella käytettävisseä, mobiililaitteita käytettäessä ei ongelmaa: Kuvien kokoa olen usein pienentänyt käyttämällä ruudunkaappauskuvia tai kirjautumatta toimivaa Squoosh.app-sovellusta. Sen enempää en tähän vielä ole perehtynyt, mutta yli 10-vuotiaan blogin kaikki kuvat eivät varmastikaan ole "modernilla kuvaformaatilla" luotuja. Joitain suurimpia kuvia Aallon analyysin perusteella pienensin, mutta ei täällä juuri kovin suurikokoisia kuvia ole. Tärkeintä olisi seuraavaksi vaihtaa taustakuva pienempään.
Ja kai tänne voi loppuun todeta, että omistan sen verran metsää Jyväskylässä, että se kyllä kompensoi tämän blogin hiilijalanjäljen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.