9.10.2019

Dikata-koulutukset ja Twitter-tallenne

Piirroskuva, missä oksalla istuu Twitterin logoa muistuttava sininen lintu ja laulaa.
Twitterin logo sinilinnusta löytyy paljon versioita.
Kuva: OpenClipart-Vectors, CC0, pixabay.com
Tiesitkö, että DiKATA-hanke tarjoaa runsaasti maksuttomia ja kaikille avoimia digikoulutuksia? Suomen kesäyliopistojen yhteisen hankkeen motto on: "Digiosaaminen on uusi kansalaistaito".

Hankkeen koulutukset järjestetään pääosin verkossa ja ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen tallenteina. Kun osallistut verkkokoulutuksiin reaaliaikaisesti, onnistuu myös kysymysten tekeminen chatissa (ks. tulevat koulutukset). Sisältöinä löytyy mm. Office365 kotona ja koulussa, tietoturva, medialukutaito, somen palvelut, helppokäyttötominnot ja ajanhallinta.

Kommentti 28.5.21: Toimimattomat linkit hankesivuille poistettu ja yksi uusi linkki lisätty.


Tallenne ja päivitetyt ohjediat Twitterin käytöstä


Bloggasin kesällä otsikolla 10 vuotta Twitterissä. Se on ollut minulle yksi tärkeimmistä somen palveluista koko tämän ajan. Löysin tällä viikolla Harto Pönkän tviitistä tuoreen laajan Audience Projectin raportin, missä kerrotaan somen käytöstä myös suomalaisten osalta: INSIGHTS 2019 App & social media usage. Sen mukaan suomalaisista 18 % käyttää Twitteriä ja heistä 43 %:lle se on pävittäinen työkalu, joskin vain 24 % jakaa sisältöä edes viikottain. Moni siis vain seurailee muita, mikä on toki ihan sallittua sekin. Raportin mukaan suomalaisten tärkeimmät syyt Twitterin käyttöön ovat uutiset (48 %), viihde (48 %), yritysten/brändien seuraaminen (35 %) ja ammatilliset verkostot (20 %) ja yhteydenpito ystäviin (13 %).

DiKATAn tallenteista löydät tällä viikolta tekemäni tunnin Twitter-ohjeistuksen (mobiilaitteilla tarvitset kuuntelemiseen Puffin-selaimen). Alla ovat aiheeseen liittyvät diat ja YouTubesta voit katsoa aiemmin tekemäni minuutin animaation Vinkkejä uudelle tviittaajalle (ks. myös animaation uudempi versio (2021). Aloitan tallenteen Twitterin esittelyllä ja perusohjeilla. Jos kuuntelet koko tunnin tallenteen, pääset tutustumaan myös mm. moniin uudehkoihin ominaisuuksiin sekä Twitterin käyttäjille suunniteltuihin sovelluksiin. Tallenteesta puuttuvat dioista löytyvät esimerkit opetuskäytöstä.


Mitä uutta Twitterissä?


Listasin alle Twitteriä jo jonkin verran käyttäneille tiiviisti muutaman vinkin lähinnä uudehkoista ominaisuuksista. Näistä kerron tarkemmin diossa ja tallenteella.
  • Twitter on päättänyt kieltää ehdokkaiden vaalimainonnan ja mainonnan mielipiteisiin vaikuttamiseksi liittyen kansallisesti tärkeisiin lainsäädäntöhankkeisiin liittyen mm. ilmastonmuutokseen, terveydenhuoltoon, maahanmuuttoon ja verotukseen. Twitterin pääjohtajan Jack Dorseyn mukaan "päätöksen taustalla on kasvava huoli, joka liittyy koneoppimiseen perustuvaan viestien kohdentamiseen ja valeuutisiin". (Ks. esim. YLE uutiset /HaukkaLisätty 2.11.2019.
  • Voit valita, näetkö viestivirrassa ensin uusimmat vai suosituimmat sisällöt (se tähtimerkki viestivirran yläosassa).
  • Voit lisätä kuviin teksti- tai äänivasteen, jolloin viestisi ovat saavutettavia ja kuvien sisältö on ymmärrettävissä esim. ruudunlukuohjelmilla. Mahdollisuus lisätä tekstivaste täytyy ottaa erikseen käyttöön jokaisella laitteella Twitterin asetuksista. Se ei siis ole käyttäjäkohtainen ominaisuus.
  • Nykyisin saat Twitteriin helposti useamman käyttäjätilin, esim. oman ja organisaation tilin (plus-merkistä).
  • Pitkistä tviiteistä voi muodostaa viestiketjuja.
  • Tykkäykset ovat julkisia, kirjanmerkit näkyvät vain sinulle.
  • Hyvistä tviiteistä "palkitaan" ensisijassa uudelleentviittaamalla ne. Tällöin niihin voi halutessaan lisätä oman kommentin tai hashtageja.
  • Walls.io-palveluun voit luoda tapahtuman Twitter-seinän, ks esim. hashtagilla #dikatahanke merkityt tviitit. Tällaisia seiniä saa maksutta yhden kerrallaan, joten em. linkki toimii sen aikaa, kunnes tarvitsen palvelun toiselle hashtagille. 
  • Voit koota omia tai muiden tviittejä yhteen ns. hetket-ominaisuuden avulla. Nimestään huolimattta hetket jäävät pysyvästi näkyviin, ellet niitä poista. Hetkiin tuodaan kansikuva, otsikko ja johdantoteksti. Alta näet esimerkin aiheesta Diasarjoa digistä ja opetuksesta. Vastaavia, mutta monipuolisempia koonteja voit tehdä Wakelet-palvelulla (ks. koonti ITK2019-konferensista), mikä muistuttaa lakkautettua Storify-palvelua.


Twitter vuorovaikutuksen välineenä

Twitter on maksuton yhteisöpalvelu, jossa viestitään 280 merkin pituisten viestien eli tviittien (engl. tweet) avulla. Viesteissä on usein kuvia tai linkkejä. Perusajatuksena on julkinen keskustelu, vaikka tilin suojaaminenkin on mahdollista. Twitterin käyttöliittymä uudistui kesällä 2019 ja diasarja esittelee myös sen uusia ominaisuuksia. Diasarjasta löydät myös esimerkkejä Twitterin hyödyntämisestä opetuksessa.


Podcast lisätty 19.10.2019

Listen to "Twitter - kokemuksia ja vinkkejä" on Spreaker.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.