11.2.2020

Koulut kohtaavat jälleen!

Somevirta täyttyi viime lauantaina koulujen veso-päivistä. Minä pääsin tänä vuonna vetämään työpajoja Kuusamoon. Koulut kohtaavat jälleen! on siellä vuosittain järjestettävä esi- ja perusopetuksen työpajapäivä. Sen järjestää Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto.

Kokosin alle työpajojeni materiaalit ja tein ThingLinkillä esimerkin Kuusamon upeasta jääveistospuistosta. Arvioinnin työpajan kohdalla nostan esiin Kahootin uusimmat ominaisuudet.


TVT-tuettu arviointi -työpaja


Neljä opettajaa tutkii läppäreiltä Quizlet-peliä luokkahuoneessa. Ikkunoista näkyy luminen maisema.
Quizlet Live -peli käynnissä.
Kahoot sopii monen muun vastaavan työkalun tavoin sekä arvioinnin avuksi että osallistamaan oppijoita. Kahootiin on tullut useita muutoksia viimeisen puolen vuoden aikana (ks. elokuinen bloggaus). Uusin muutos on, että kyselyn voi nyt jakaa tehtäväksi eriaikaisesti suoraan selaimella, kun siihen aiemmin tarvittiin mobiilisovellus.

Eriaikaisia tehtäviä Kahoot kutsuu haasteiksi (Challenge). Tällöin opettaja avaa kyselyn määräajaksi ja vastaukset kertyvät opettajalle nähtäväksi. Tällaiset kyselyt toimivat sekä kotitehtävinä että oppitunnilla tehtyinä.

Haastetta luodessa opettaja määrittää sen aukioloajan, joka on pisimmillään neljä viikkoa (mobiilisovelluksella käynnistettynä kaksi viikkoa). Tuona aikana haasteeseen voi vastata maksutonta versiota käytettäessä korkeintaan 100 oppijaa. Opettaja ei voi vieläkään ottaa pois Kahootin ominaisuutta, että nopeudesta saa lisäpisteitä, mutta hän voi valita, että osaamista painotetaan enemmän ja nopeudesta vain vähän pisteitä. Opettaja voi myös vaikeuttaa vastausten kurkkimista vierustoverilta valitsemalla niin, että sekä kysymykset että vastausvaihtoehdot ovat kaikilla satunnaisessa järjestyksessä.

Työpajan alussa kokeilimme lyhyesti kolmea ilman kirjautumista toimivaa palvelua Bloochattia (viestit näkyvät 24 h ajan) sekä AnswerGarden- (voit edelleen täydentää sanapilveä arviointityökaluista) jaWordArt-sanapilviä. Muut kokeillut työkalut löytyvät tämän blogin sähköisten kokeiden sivulta, minkä diasarjan juuri päivitin. Sieltä löydät myös avoimia kyselyitä, jotta voit kokeilla vastaamista oppijan roolissa ennen kuin kirjaudut ja käytät niitä opettajan roolissa.


360-kuvat opetuksessa -työpaja


Kuusamoon on hankittu syksyllä 360-kameroita, joita voi varata koulun digitutorin kautta. Ne ovat uudempaa mallia kuin kamera, millä otin alle upotetun kuvan, joten laatu on parempi ja 360-videotkin onnistuvat hyvin. 

Työpajassa harjoiteltiin 360-kuvaamista ja kuvien hyödyntämisistä Thinglinkin ja Googlen palveluiden avulla. Virtuaalisen luokkaretken teimme El Capitanilla kiipeillen.

Löydät työpajan diat kolmesta mainitusta diasarjasta ja niiden uusin versio löytyy aina tämän blogin koulutusdiojen sivulta. Ensimmäisenä on aina diasarja, sen perässä esim. viimeisin bloggaukseni aiheesta.
  • ThingLink opetuksessa (esimerkki alla)
  • Google Expeditions ja Tour Creator
  • Virtuaalilasit ja 360-sisällöt opetuksessa


 Kuusamo Ice Park


Kuva on tehty ThingLink-sovelluksella, jonka peruskäyttö on opettajille maksutonta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.