7.3.2019

Aktivoi luentosi -opas päivitetty

Aktivoi luentosi -verkko-opas
Kirjoitin keväällä 2016 Tampereen teknilliselle yliopistolle eli nykyiselle Tampereen yliopiston Hervannan kampukselle oppaan Aktivoi luentosi – vinkkejä somen hyödyntämiseen (linkki päivitetty). Nyt Jaa jotain -teemaviikon kunniaksi päivitin koko oppaan. En juuri tuonut sinne uutta sisältöä, mutta korjasin linkit, vaihdoin lakkautettujen sovellusten kohdalle tietoa uusista ja upotin päivitetyt diasarjat.

Opas on tehty Moodlen kirja-toiminnolla, se on avoimesti luettavissa ja julkaistu CC BY-SA -lisenssillä. Olen sitä muutoinkin ajoittain päivitellyt, kun minulla on edelleen muiden töiden kautta TUNIn tunnukset.  

Oppaan esimerkit ovat pääosin korkea-asteen ja luento-opetuksen näkökulmasta, mutta sovelluksista suurin osa käy muillekin kouluasteille. Niihin sopivia esimerkkejä löytyy diasarjoista. Moni sovellus sopii myös seminaariesitysten yleisöä aktivoimaan tai työyhteisön kehittämistyön avuksi. 

Opas esittelee luentojen taustakanavia, joista omat suosikkini ovat tällä hetkellä Twitter ja Bloochat. Mukana ovat myös sanapilvet, joista suosikkini ovat WordArt, jos sanapilven haluaa tehdä yksin ja muokata sitä eri väreillä, muodoilla ym ja AnswerGarden, jos kyse on yhdessä tuotettavasta sisällöstä. Padlet on edelleen erinomainen ja sitä voi käyttää hyvin monilla tavoilla yksin ja yhdessä, luennolla ja melkein missä vain. QR-koodit ovat käteviä käyttää luennoilla esimerkiksi linkkien jakamiseen, jos opiskelijat käyttävät ensisijassa mobiililaitteita. Lukuisat sähköiset kyselytyökalut elävöittävät luentoja ja osallistavat opiskelijoita.


Noin 60 000 yksittäisen sivun lukukertaa


Sain helpdeskin kautta tilastoa oppaan lukukerroista. Eniten opasta on käyty lukemassa sen julkaisua seuranneena elokuuna. Tällöin ylittyi 5600 sivukatselun (ei siis yksittäisen kävijän) raja, kun ensimmäisenä vuonna päästiin yhteensä lähes 20 000 lukukertaan. Kuluneen vuoden aikana opasta on luettu tasaisemmin pitkin vuotta ja seitsemänä kuukautena ylittyi 2000 kävijän raja. Kaikkiaan yksittäisen sivujen lukukertoa tällä kohta kolmevuotiaalla oppaalla on nyt noin 60 000. Ihan silläkin perusteella minun kannatti jokunen hetki tähän päivittämiseen talkootyönä käyttää. Kiitos myös oppaan Padlettien kommentoijille - sieltäkin saan ajoittain palautetta!

Kommentti 8.11.19
  • Tampereen kolmen korkeakoulun yhdistymisen myötä myös materiaaleja kootaan TUNIn verkkosivujen alle yhteen paikkaan. Näin ollen tämäkin viimeksi lokakuussa 2019 päivitetty opas saa alkuvuodesta 2020 uuden osoitteen, jonka tuon myös tänne.
  • Aktivoi luentosi -kirjan sivuja on ladattu ajalla 1.1.-8.11.2019 ladattu 27 099 kertaa.
Kommentti 15.6.20
  • TTY:n vanha Moodle lakkautetaan lähiviikkoina, joten opas siirtyy uuteen osoitteeseen. Olen päivittänyt oppaan nyt kesäkuussa ja löydät sen jatkossa SnellmanEdun Moodlesta samalta kurssiltani, minne olen kerännyt H5P-esimerkkini. Linkki löytyy tältä sivulta.
Kommentti 10.10.2020 - oppaalla uusi osoite

-   -   -   -   -

Tämä on samalla Jaa jotain -teemaviikon neljäs blogijulkaisuni. Otin tavoitteeks julkaista yhden kirjoituksen viikon jokaisena arkipäivänä. Teemaviikon tunnus on #jaajotain ja tavoite, että mahdollisimman moni jakaa jotain oppimateriaalejaan muillekin hyödynnettäväksi. Alkuviikon blogijulkaisuni ovat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.