24.1.2018

Tunnetko Adobe Sparkin sovellukset?

Adobe Spark Video, Page ja Post
Adobe Sparkilla on kolme erinomaista, helppoa ja maksutonta sovellusta. Voit käyttää niitä pc-koneella selaimen kautta (spark.adobe.com) tai mobiilisovelluksilla (iOS; Androidiinkin niitä on pitkään lupailtu).

Mitä uutta 2022:
  • Päivittyvät Adobe Express -ohjeet, mukana runsaasti esiemerkkejä.
  • Sovelluksen nimi on nykyisin Adobe Express ja se sisältää edelleen video, grafiikka ja verkkosivu/-julkaisutyökalut.

Alla ovat diani tämän viikon HAMKin työpajoista. Sain osallistua myös päivän muuhun ohjelmaan, jota veti Ollipekka Kangas. Hän aloitti päivän laittamalla meidät miettimään, millainen on hyvä opetusvideo. Vastaukset vaihtelivat paljon ammattialasta toiseen. Kun olimme niistä keskustelleet, totesi Ollipekka, että on paras opetusvideo on kuitenkin aina TEHTY opetusvideo. Tänä päivänä tekeminen onnistuu jokaiselta: kuvata voi omalla kännykällä ja kun editointia tarvitaan, tarjolla on runsaasti sovelluksia niin mobiililaitteille kuin pc-koneillekin.



Tässä ruudunkaappauskuvassa
on pien osa kuvista (icon), joita
University-hakusanalla löytyi.

Adobe Spark Video


Adobe Spark sopii erilaisten kuvatarinoiden ja myös lyhyitä pätkiä liikkuvaa kuvaa sisältävien videoiden tekemiseen. Kun harjoittelimme sovellusta HAMKin työpajoissa, yleisin reaktio on ihastus: helppo käyttää ja sen avulla saa hienoa jälkeä. Moni sai tehtyä ensimmäisen kokeilun jo puolivälissä tunnin työpajaa.

Moneen teemaan sopii hyvin liikkuvan kuvan sijaan kuvatarina, missä taustalla on oma selostus ja/tai musiikkia. Kuvina voi käyttää omia, etsiä sovelluksen kautta CC-lisensoituja kuvia tai käyttää laajaa icon-kuvien tarjontaa, mistä oheisessa kuvassa on esimerkki.

Aiempia bloggauksia, joissa on mukana esimerkkejä

Adobe Spark Page


Spark Pagen avulla voi tehdä sähköisiä julkaisuja. Alla olevissa esimerkeissä on molemmissa enemmän kuvia kuin tekstiä, mutta julkaisu voisi yhtä hyvin keskittyä enemmän tekstiin.
Spark Page on hyvin samankaltainen kuin Microsoftin O365:n Sway, mutta yksinkertaisempi ja siten helpompi käyttää. Jos oppilaitoksella on O365 käytössä, Sway on luonteva valinta, sillä kaikilla on sinne jo valmiiksi tunnukset. Swayn toinen etu etenkin opetuskäytössä on, että sitä voi useampi henkilö työstää yhdessä. Jos käytät Swayta O365-tilauksen sijaan maksuttomalla versiolla, sen ominaisuuksia on hiljattain rajoitettu, esimerkiksi videoita tai upotuksia voi jakaa vain 10 /julkaisu. (lisätietoja)


Adobe Spark Post


Spark Postin ideana on, että sillä voi tehdä helposti teksiä, kuvia ja erilaisia grafiikoita sisältäviä somepostauksia. Sovelluksessa voi valita, optimoidaanko sisältö esim. Intagramiin vai Pinterestiin. Itse olen tehnyt kerran Spark Postilla kuvituksen blogijulkaisuun (ks. Työvuosi 2016). Postauksiin saa myös pientä animointia.


Kommentti 29.1.18: Löysin verkosta Adobe Sparkin tuoreita uutisia, joista ainakin osa julkaistiin viime viikon BETT-messuilla. Can Students Use Adobe Spark? -artikkelista löytyy Adoben opas opettajille (englanniksi). Adoben uutisista löytyy tieto, että huhtikuusta alkaen oppijat (myös alle 13 v.) voivat kirjatua Sparkiin ja myös Adoben Creative Cloudiin oppilaitoksensa tunnuksilla. Tällöin he saavat maksutta käyttöön ominaisuuksia, jotka muille ovat maksullisia.

Kommentti 23.3.20: Lue myös uudempi bloggaukseni tammikuulta 2020, mistä löydät ohjediat ja webinaaritallenteen: Adobe Spark - luo oppimateriaaleja tai laita oppijat töihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.