22.9.2015

Parhaat oppimisen palvelut 2015

Jane Hart julkaisi eilen uuden Top Tools for Learning listauksensa. Se on koottu yli kahden tuhannen parasta oppimisen sähköistä työkalua äänestäneen opettajan ja yrityselämän kouluttajan suosikeista. Äänestäessä sai ajatella sekä omaa oppimista että omaa työtä opettajana ja kouluttajana eli alkuperäiskielellä ilmaistuna: "A learning tool is any software or online tool or service that can be used for your own personal learning or for teaching or training."

Omakin suosikkini Twitter on listan ensimmäisenä jo seitsemättä vuotta peräkkäin ja YouTube on heti kannoilla. Se on toki tuttu ja käytetty palvelu ollut jo kauan, mutta mieleeni tulee, että onkohan muillekin käynyt kuten minulle, että katsomisen sijaan on alkanut sisällön tuottamisen aika. Kymmenestä videostani yhdeksän on kuluneelta vuodelta. Vaikka en perinteisiä kotivideoita ole siellä julkaissut, työssä törmään jatkuvasti uusiin kivoihin digitarinasovelluksiin, joiden tuotokset on kätevää jakaa juuri YouTubessa.

Lista jatkuu perinteisillä työkaluilla, Google-haulla, Google Docs/Drivellä ja PowerPointilla. Kuudentena on Dropbox, sitten Facebook, WordPress, Skype ja muistiinpanosovellus Evernote. Kymmenen kärkisijan järjestys on vuodessa hieman vaihtunut ja LinkedIn joutui luovuttamaan paikkansa Skypelle. Kärjessä ovat ilmaiset palvelut, mutta sadan parhaan listalta löytyy myös maksullisia palveluita.

Listalla on kaksi yli 60 askelta vuodessa ylöspäin hypännyttä palvelua: Suomessakin erittäin suositun Kahootin avulla voi helposti tehdä sähköisiä kokeita ja kyselyitä tai hyödyntää muiden tekemiä sellaisenaan tai oman kyselyn pohjana. Toinen nopeasti suosiota kasvattanut nousija on WhatsApp, jota nykyisin käyttävät nuorten ohella aikuisetkin. Opetus- ja ystäväporukoiden ohella monelta löytyy perheen oma ryhmä.

Sadan suosituimman listalta on tipahtanut monta tuttua palvelua pois: Kuvienjakopalvelu Flickr ei mahtunut mukaan eikä Storify, jolla on kätevä koota digitarinoita esimerkiksi tapahtumista yhdistäen eri somen välineiden julkaisuja. Wikispaces oletettavasti kärsii sekä osittaisen maksullisuuden vaikutuksesta että hitaasta reagoinnista toimivuuteen mobiililaitteissa. Osittain wikejä korvaavat myös Googlen ja Microsoftin uudet palvelut, joiden avulla dokumentteja voidaan avata yhdessä muokattavaksi. Vokilla olen pari videotervehdystä tänä syksynäkin verkkokurssien alkuun tehnyt. Sillä siis voi valita animoidun hahmon, jonka ääneksi tallentaa lyhyen puheenvuoron.

Ruudunkaappausvideoiden helppo työkalu Screencast-O-Matic on ylimpänä uusien/palaavien palveluiden listalla (sijoitus 27). Sadan parhaan listan ensimmäinen minulle tuntematon palvelu on Snagit (24), joka on myös tarkoitettu ruudunkaappausvideoiden tekemiseen. Uusien tulokkaiden listalta olen tänä syksynä jo käyttänyt seuraavia: Sway, iMovie, Canva (Wanna-be-web-designer) ja ThingLink. Tuttuja monelle meistä. Mielenkiintoisimpia ovat kuitenkin listan uudet palvelut, joihin en vielä eilen enkä tänäänkään ole ehtinyt tutustumaan. Enkä huomennakaan.

Jane Hart lupaa piakkoin täydentää verkkosivujaan sadan parhaan palvelun analyysilla. Aiempien vuosien tapaan hän analysoi syitä ja seurauksia, oletettavasti myös vastaajaryhmien mukaan sekä lajittelee palveluita suosituimmuusjärjestykseen eri kategorioihin. Sadan parhaan palvelun lista auttaa minua monella tavoin kouluttajana. Välillä tsekkaan, miten hyvin kärkipalvelut ovat esillä omissa koulutuksissani, usein näytän listaa keskustelun pohjaksi opettajaryhmille ja ennen kaikkea sieltä löydän uusia, ei vielä Suomessa niin tunnettuja palveluita.

Tänä vuonna äänestys jäi minulta huomaamatta, mutta vuosi sitten osallistuin siihen itsekin ja bloggasin oman listani otsikolla Oppimisen parhaat palvelut. Mimusta olisi tosi mielenkiintoista saada vastaava lista suomalaisilta eri kouluasteiden ja järjestö- sekä yrityskouluttajien mukaan jaoteltuna. Usein sellaisen pikagalluppina koulutuksissani teemme ja listat ovat eri alueilla kovin erilaisia. 

2 kommenttia:

  1. Kiitos informatiivisesta postauksesta! Itse toimin vapaan sivistystyön kentässä ja monet näistä yllätyksekseni jo hyvinkin tuttuja palveluja. Eli ehkemme kuitenkaan ihan jälkijunassa kulje, vaikka usein siltä tuntuu/näin oletetaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Satunen! Itse olen tänä syksynä ensikertaa tosissani katsellut vapaan sivistystyön verkkokurssitarjontaa ja vetänyt viimeisen lähes vuoden ajan tvt-koulutusta Lapin vapaan sivistystyön toimijoille yksinomaa verkon kautta. Lukioilla sähköinen ylioppilaskoe määrittelee aikataulua, millä uudet välineet ja työtavat on otettava käyttöön, muualla aikataulu on enemmän oppilaitoksesta kiinni. Kyllä minunkin kokemuksen mukaan moni vapaan sivistystyön toimija on jo pitkään ja aktiivisesti hyödyntänyt netin mahdollisuuksia.

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.