12.4.2014

ITK antaa onnen tunteen

Aikakone tanssittaa ITK-väkeä Aulangolla.
Kuva: Matleena Laakso, CC BY
     "Kesä antaa kaikille onnen tunteen,
     jonka voi säilyttää
     kun pimenee taas syksyinen iltapäivä
     voi kesän muistot lämmittää."


Näin lauloi Aikakone ITK-konferenssin illanvietossa. Minä taas hyräilin mielessäni, että ITK antaa onnen tunteen. 

Olen ollut mukana vuodesta 2005 alkaen. Ensimmäisenä vuonna en oikein ymmärtänyt edes kieltä, mitä puhuttiin ja olin vain vuotta aiemmin palannut töihin kolmen lapsen ja kotiäidin uran jälkeen. Kirjasin itselleni listan asioista, mitä opin: Opin oppimisalustojen käytön periaatteita, verkostoitumista ja sen, että netistä ei välttämättä saa sinne laittamaansa pois. Kirjasin ylös myös huomioitani hyvästä konferenssiesityksestä ja power pointien käytöstä sekä oleellisen: "Kun asia tarjotaan kiinnostavasta näkökulmasta, se innostaa - esim. nyt tekniikka pedagogiikan näkökulmasta, ei insinöörin." Lopussa oli myös toive itselle: "Haluaisin kovasti olla asiantuntija edes jossakin, ammattialallani! Mitenkäs sitä muuten voi kouluttaa?"

2007 muistiinpanoista löytyy lainaus: "Tärkeintä ei ole olla hyvä tänään, vaan olla huomenna parempi kuin eilen." 2008 tutustuin Second Lifeen ja se vei hetkeksi mennessään. Muistiinpanoja minulla on joka vuodelta sivutolkulla ja pian otinkin käyttöön tavan, että vihkon loppuun kokoan ne tärkeimmät opit otsikon "Tee heti maanantaina" alle. Yksi tällainen idea oli aikanaan PAOK:n verkkosivujen viikon vinkit ja kuukauden videot. 

2010 muistiinpanoissa lukee ison huutomerkin vieressä mm. "New Media Consortium, googlaa raportti!" Taisi tuo, niin kuin moni muukin jäädä tuolloin tekemättä ja sen loistavat vuosittaiset raportit löysin oikeasti vasta muutamaa vuotta myöhemmin. Kuten eräs Tredun opettaja perjantaina totesi, ITK:n jälkeen pitäisi olla viikko (tai edes päivä) aikaa sulatella antia. Vuoden 2010 koontisivullani mainitaan verkostoituminen, tviittaaminen ja se, että moni näytti YouTubesta pätkiä vuosikymmenten takaa. Neljä vuotta sitten koin jo olevani matkalla kohti asiantuntijuutta: pidin ensimmäisen ITK-esitykseni, uskalsin osallistua Sometun kalamaljaan ja koko konferenssi alkoi Social Media Revolution -videolla (ks. 2013 versio). Se hetki sai ihoni kananlihalle, sillä olin videota lukuisat kerrat omissa some-koulutuksissani jo näyttänyt. Ja nyt se oli esillä ITK:n avajaisissa, wau! Tiesin olevani oikealla tiellä.

Minä ja Vapaa vappuna -rintanappi, samanlaista
kantoi myös kollegani Riikka Vanninen.
Kuva: Anne Rongas, CC BY
Tälle vuodelle keksimme PAOK-kollegani  Riikka Vannisen kanssa idean VAPAA VAPPUNA -rintanapista, sillä hanke ja samalla nykyiset työsuhteemme päättyvät vappuaattona. Ja mikä olisi parempi paikka etsiä töitä kuin ITK? Muutama tuttu kyllä kyseenalaisti tällaisen työnhakukeinon vähän liian rohkeana, mutta halusimme olla rohkeita ja se kannatti! Minun rintanappini QR-koodi johti blogini "itsekehu"-sivulle, Riikan koodi hänen LinkedIn-profiiliin

ITK ja te ihanat ihmiset - varmaan pääosa ensin tuttuja somen kautta - vahvistitte uskoani siihen, että tekevälle löytyy töitä jatkossakin. Rakastan työtäni opettajien täydennyskouluttajana ja nyt ITK-kokemusten innoittamana aion entistä rohkeammin heittäytyä freelancer-kouluttajaksi ja tehdä töitä sekä muutamille koulutusalan yrityksille että suoraan oppilaitoksille ja niiden hankkeille. Eli ottakaa yhteyttä, kun hyvää kouluttajaa tarvitsette! Freelancerina toimiminen on ehkä välivaihe elämässäni ja aika näyttää mihin sitä päädyn. Tai minne elämä heittää. 

Eräs ammatillisen oppilaitoksen opettaja kuvasi minut rintanapin kanssa näyttääkseen opiskelijoilleen, miten somen avulla voi töitä hakea. Rintanappia tärkeämpää on kuitenkin sekä oma että PAOK-verkostomme näkyvyys sosiaalisessa mediassa ja linjaus jakaa kaikki materiaalit avoimella Creative Commons -lisenssillä verkossa. Näin Pirkanmaalla tekemämme työ on hyödyttänyt opetusalan ammattilaisia koko Suomessa. Pelkästään projektitiimimme dioja SlideSharesta on katsottu yli 100 000 kertaa. Onko muuten sinun oppilaitoksesi, työyhteisösi tai hankkeesi näkyvillä SlideSharessa?

Mutta vielä otsikkoon, "ITK antaa onnen tunteen". Yhä edelleen ITK-esitykset innostavat, mutta onnen tunne tulee teidän muiden osallistujien kohtaamisista. Monta uutta somen kautta tuttuakin tuli esittäytymään livenä - kiitos siitä! Meillä sosiaalisen median aktiiveilla on kollegoita ympäri Suomen, ja vähän ulkomaillakin. Teistä monen kanssa olen jatkuvasti vuorovaikutuksessa, vaikka kasvokkain tapaamme vain kerran tai pari vuodessa. Ja se antaa onnen tunteen. Somessa tapaaminen on tärkeää ja kivaa, mutta onni tulee lähemmäs ystävää tervehtiessä, kätellessä tai halatessa.
-  -  -
Edit 16.4.14: Oikolukemisesta pitävä ystäväni luki ja kommenoi blogiani ja saamani erinomaisen palautteen mukaan hieman viilasin yllä olevaan tekstiä. Kannattipa taas kerran toive lausua ääneen - löysin oman kielipoliisin :-)

1 kommentti:

  1. Juha Kämäräinen13.4.14

    Hienosti vaikutelmat ja fiilikset kokoavaa tekstiä, Matleena!

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.