Jaoin ensimmäisen videoni YouTubeen yhdeksän vuotta sitten, mutta oikeastaan vasta tänä lukuvuonna laitoin YouTube-kanavani kuntoon lisäämällä esittelyvideon, tekemällä soittolistoja ja osioita ja hankkimalla osoitteeksi youtube.com/c/MatleenaLaakso. Viimeisimmäksi olen harjoitellut tekstittämistä, kokeillut niiden kääntämistä ja lisännyt aikaleimoja pidempiin videoihin.
Tästä innostuneena kokosin alle upotetulle videolle ja uuteen päivittyvään diasarjaan perustietoja YouTuben käyttämisestä sinne ajoittain videoita julkaisevan näkökulmasta. Samalla irrotan YouTube-diat turhan laajaksi paisuneesta Googlen palvelut opetuksessa -diasarjasta. Tarkempia tietoja YouTubesta löytyy hyvin sen suomenkielisistä ohjeista.
Videoiden tekstittäminen
Olen viime aikoina innostunut videoiden tekemisestä. Yhtenä sytykkeenä tähän on ollut videoiden tekstittämisen opettelu. Se onnistuu mm. YouTuben omalla työkalulla (YouTuben ohje), mitä esittelen alla diasarjassa. Lyhykäisyydessään suosittelen valitsemaan työkalusta kohdan keskeytä kirjoitettaessa. Sen jälkeen toimi seuraavasti: Kuuntele repliikki, kirjoita se, korjaa ajastukseen, milloin repliikki loppuu, lisää PLUS-merkistä uusi repliikin paikka ja sitten toista. Lihavoidun kohdan huomioiminen nopeuttaa tekstittämistä merkittävästi.
Tekstitystyökalu ei vielä tue automaattista tekstitystä suomenkielisestä puheesta. Kun olet tehnyt suomenkielisen tekstityksen, voit kääntää sen automaattisesti muillekin kielille. Toki automaattikäännökset kannattaa oikolukea, vaikka toisaalta voisinhan appiukkoni tavoin käyttää kansainvälisissä yhteyksissä sukunimeä Valley. Vaikket tekisi käännöstä eri kielille, voi katsoja silti valita videoon haluamansa kielen automaattikäännöksellä.
Hyviä sovelluksia videoiden tekemiseen
Jos kaipaat vinkkejä sovelluksista, joilla voi tehdä videoita, seuraavassa on listaus muutamasta hyvästä ja peruskäytön osalta maksuttomasta sovelluksesta. Linkeistä löydät bloggauksia tai diasarjoja.
- Adobe Spark Video, max 12 min kuvatarinat ja videot.
- Biteable, muutaman minuutin animaatiot valmispohjista tekstiä muokaten.
- Ruudunkaappausvideot: Screencast-O-Matic (SOM). Suosin tätä etenkin maksullisen version (alk. 1 €/kk) puheensta tekstitykseksi -ominaisuuden vuoksi, mutta ruudunkaappausvideoiden tekemiseen on monta muutakin hyvää sovellusta ja se onnistuu jopa PowerPointilla (Ruudunkaappausvideoiden diat ja bloggaus SOM:illa tekstittämisestä).
- Perinteinen videoeditointi (ohjeita videoiden diasarjassa)
Muita lähteitäni tekstittämisestä ja 360-videoista
- Videon tekstitys puheesta Screencast-O-Matic -sovelluksella -bloggaus
- Videon tekstittäminen, osa 2 (linkki lisätty 25.3.2021)
- Tekstittäminen Clips-sovelluksella (maksuton iOS-mobiilisovellus)
- 360-video Madeiran levadoilta -bloggaus, missä kerron 360-videoeditoinnista ja jakamisesta YouTubeen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluaisit kommentoida! Suuren roskapostimäärän vuoksi kommentointimahdollisuus on kesätauolla.
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.