22.3.2021

YouTube: kanavan ja videon asetukset kuntoon!

Bloggausta on päivitetty 27.9.2022

Jaoin ensimmäisen videoni YouTubeen yhdeksän vuotta sitten, mutta oikeastaan vasta tänä lukuvuonna laitoin YouTube-kanavani kuntoon lisäämällä esittelyvideon, tekemällä soittolistoja ja osioita ja hankkimalla osoitteeksi youtube.com/c/MatleenaLaakso. Viimeisimmäksi olen harjoitellut tekstittämistä, kokeillut niiden kääntämistä ja lisännyt aikaleimoja pidempiin videoihin. 

Tästä innostuneena kokosin alle upotetulle videolle ja uuteen päivittyvään diasarjaan perustietoja YouTuben käyttämisestä sinne ajoittain videoita julkaisevan näkökulmasta. Video on syksyllä 2022 lähes ajantasalla, mutta videon lataamisen asetuksiin on tullut muutama uusi kohta. Samalla irrotan YouTube-diat turhan laajaksi paisuneesta Googlen palvelut opetuksessa -diasarjasta. Tarkempia tietoja YouTubesta löytyy hyvin sen suomenkielisistä ohjeista.  

Videoiden tekstittäminen

Olen viime aikoina innostunut videoiden tekemisestä. Yhtenä sytykkeenä tähän on ollut videoiden tekstittämisen opettelu. Se onnistuu mm. YouTuben omalla työkalulla (YouTuben ohje), mitä esittelen tarkemmin alla diasarjassa. Lyhykäisyydessään suosittelen valitsemaan työkalusta kohdan keskeytä kirjoitettaessa. Sen jälkeen toimi alla olevasti. Kun teet tekstin lisäämisen tässä järjestyksessä, ei ajastusta juuri tarvitse korjata ja tekstittäminen nopeutuu huomattavasti. 

 1. Kuuntele repliikki eli yksittäinen korkeintaan kahden rivin mittainen ruututeksti.
 2. Avaa +-merkistä uusi tekstilaatikko. 
 3. Kirjoita repliikki. 
 4. Toista. 

Tekstitystyökalu ei vielä tue automaattista tekstitystä suomenkielisestä puheesta. Kun olet tehnyt suomenkielisen tekstityksen, voit kääntää sen automaattisesti muillekin kielille. Toki automaattikäännökset kannattaa oikolukea, vaikka toisaalta voisinhan appiukkoni tavoin käyttää kansainvälisissä yhteyksissä sukunimeä Valley. Vaikka et tekisi käännöstä eri kielille, voi katsoja silti valita videoon haluamansa kielen automaattikäännöksellä.  

Tekstittämisestä olen blogannut aiemminkin ja muilla sovelluksilla se onnistuu myös suomenkielisestä puheesta, siitä lisää bloggauksen alaosan linkeissä. Kannattaa myös tutustua tekstitysten laatusuosituksiin, joiden tavoitteena on yhtenäistää suomenkielistä tekstitystä. 


Hyviä sovelluksia videoiden tekemiseen

Jos kaipaat vinkkejä sovelluksista, joilla voi tehdä videoita, seuraavassa on listaus muutamasta hyvästä ja peruskäytön osalta maksuttomasta sovelluksesta. Linkeistä löydät bloggauksia tai diasarjoja. 

 • Adobe Creative Cloud Express (ks. Express-ohjeet, max 12 min kuvatarinat ja videot, aiempi nimi oli Adobe Spark).
 • Powtoon animaatioille ja lyhyille videoille, ei-kaupalliseen käyttöön max 3 min animaatiot maksutta (lue lisää Powtoon-bloggauksesta).
 • Biteable-animaatiot (maksutonta versiota ei enää ole tarjolla, hinta alk. $49/kk).
 • Ruudunkaappausvideot: Screencast-O-Matic (SOM). Suosin tätä etenkin maksullisen version (alk. 2-4 €/kk) suomenkielisestä puheensta tekstitykseksi -ominaisuuden vuoksi, mutta ruudunkaappausvideoiden tekemiseen on monta muutakin hyvää sovellusta ja se onnistuu jopa PowerPointilla (Ruudunkaappausvideoiden diat ja bloggaus SOM:illa tekstittämisestä).
 • Perinteinen videoeditointi (ohjeita videoiden diasarjassa)
  • Windows10 kuvat-sovelluksen videoeditori tai Windows11 usein mukana tuleva Clipchamp, joka saatavissa myös Win10:iin.
  • iMovie (iOS)
  • Power Director (Android, iOS)


Muita lähteitäni tekstittämisestä ja 360-videoistaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostivyöryn vuoksi kommentit hyväksytään ennen julkaisua.