14.9.2021

Adobe Spark ihastuttaa vuodesta toiseen

Kuva Instagram-tarinasta, missä tekstinä Adobe Spark, Matleena Laakso 2021, CC BY-SA. Lue lisää syyskuun bloggauksesta: www.matleenalaakso.fi. Lisäksi kysymys: joko käytät Sparkia ja vastausvaihtoehdot kyllä ja ei.
Tätä bloggausta mainostava
Instagram-tarina

Hehkutin Adobe Spark Video -sovellusta jo reilut kuusi vuotta sitten ja Sparkin kolme työkalua kuuluvat minusta edelleen parhaimmistoon. Hyvän sovelluksen tavoin ne kehittyvät vähitellen, mutta eivät vaadi jatkuvaa perehtymistä siihen, mikä kaikki on taas muuttunut. Jos et siis vielä Sparkia tunne, nyt kannattaa kokeilla! 

Spark on varsin helppo käyttää. Kun esittelen työpajoissa sen video-työkalun, jo puolessa tunnissa suuri osa ryhmästä on saanut jaettua ensimmäisen videonsa. Sovellus näyttää minuutin ohjevideon ja sitten on jo valmis kokeilemaan. Ohjeistani voi tarvittaessa etsiä lisävinkkejä. Hyvää Sparkissa on sekin, että se sopii sekä opettajan että oppijan työkaluksi ja jopa maksuttomalla lisenssillä tehtyjä sisältöjä saa hyödyntää myös kaupallisesti.

Viimeisen viikon aikana olen kokenut onnistumisen riemua opetellessani Instagramin minulle vieraampia omainaisuuksia. Spark Post (Android, iOS) on ihan ehdoton sovellus Intagramin tarinoiden tekijöille. Katsopa profiilistani, miten hienosti olen nostanut valikoituja tarinoita kohokohdiksi (ne pyöreät kuvakkeet)! Kohokohtia voi myös teemoitella. Minulla tällaisia teemoja ovat nyt blogi, tervetuloa ja palautteet - ja myös niiden kansiokuvat on tehty Sparkilla. Kohokohtien idea on, että ne saa nostettua profiiliin ja kohokohdat näkyvät, kunnes poistan ne. Muutoinhan tarinat näkyisivät vain vuorokauden ajan.

Yli 10 vuotta sitten tein blogi-ohjeet blogiin ja wiki-ohjeet wikiin. Myös tiheästi päivittyvät Padlet- ja ThingLink-ohjeeni on tehty samalla sovelluksella, mitä ne ohjeistavat. Nyt kokosin Sparkia koskevat ohjeet, esimerkit ja uusimmat bloggaukset allekin upotettuun ja Spark Pagella tehtyyn julkaisuun nimeltä Adobe Spark -ohjeet, jotan tulen tarpeen mukaan päivittämään. 

Jos kaipaat koulutukseeni, missä Spark on esillä, juuri nyt on avoinna ilmoittautuminen mm. TAMKin lukio-opettajien Pedagogin digitykseen sekä Oulun yliopiston ja Omnian koulutuksiin. Nämä kaikki ovat OPH:n rahoittamaa opetustoimen täydennyskoulutusta. Lue lisää Tervetuloa-sivulta.

Viimeisimpiä muutoksia Sparkissa 

  • Premium-versio mahdollistaa organisaation mallipohjien lisäksi nyt myös tiimien kirjastot yhtenäisen visuaalisen ilmeen luomiseen ja jakamiseen. 
  • Video: kun lisäät videoklipin ja siihen selostuksen, voit palata muokkaamaan videota ja valita, että sitä näytetään selostuksen keston ajan.
  • Video: Kun olet lisännyt kuvan tai videoklipin, on sen oikeassa yläkulmassa todella huomaamattomasti, usein näkymättömissä, pieni kynän kuvake. Siitä klikkaamalla pääset zoomaamaan kuvaa tai leikkaamaan videota ja muokkaamaan sen ääniä.
  • Vuoden 2022 alusta Adobe Spark tunnetaan nimellä Adobe Creative Cloud Express. Entisen Sparkin kolme sovellusta toimivat entiseen tapaan, mutta tarjolla on myös jotain uutta. Lue lisää alle linkatusta ja päivitetyistä Adobe CC Express -ohjeesta. (Lisätty 11.1.2022.)


Adobe Spark -ohjeet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.