9.4.2013

Mobiilirata innostaa

Uutuutena ITK HypePark! 
Tule kertomaan oma tarinasi tai
kokemuksesi tvt:n opetuskäytöstä.
II asteen koulutuksen suurin muutos viime vuonna on ollut mobiilioppimisen raju kasvu ja omien laitteiden hankiminen monen oppilaitoksen kaikille opiskelijoille. Teema nousi vahvasti esille myös viime syksynä Pirkanmaan kollegavalmentajaverkoston toimintaa suunniteltaessa.

Miten mobiiliopiminen saadaan tutuksi ja innostavaksi opettajille? Miten avata mOppimisen mahdollisuuksia, sitä että se voi olla valtavasti muutakin kuin tiedonhakua ja omien muistiinpanojen kirjoittamista? ITK:n Hype parkissa esillä olevan mobiiliradan idea syntyi kahdesta sytykkeestä:
  • Mobiilikesäkoulussa 2012 oli suunnistusrata kauniissa kesämaisemissa. Vastaukset alueen historiaan liittyviin kysymyksiin löytyivät QR-koodien takaa. 
  • eVarikon kollegani web-suunnittelija Auli Nikkanen rakensi pikkujouluihimme taidesuunnistuksen. Kuljimme pienryhmissä tabletit mukanamme rastilta toiselle. Lisätyn todellisuuden avulla pääsimme katsomaan rastien taideteoksia, mihin tietokilpailun kysymykset liittyivät.
    • Oli muuten opettavaista nähdä, miten loistavasti toiset osaavat vain valokuvan taulusta nähtyään Googlen avulla askel askeleelta selvittää taideteoksen nimen. Polku vastaukseen kulki värimaailman, aikakauden, tekniikan, taidesuuntauksen ja lopulta taiteilijan nimen löytämisen kautta.
Mobiiliratani elää ja kehittyy jatkuvasti enkä montaa valmista tehtävää alla olevaan esitykseen ole tuonut, jotta yllätyksellisyys tulevillekin osallistujille säilyy. Kaikki tämän hetken tehtävätyypit olen siihen kuitenkin kuvannut, joten ideoita on helppo parastaa (uudissana, mihin olen ihastunut - eli siis varastaa&parantaa). Itse olen totetuttanut mobiilirataa (perheenjäsenten ja ystävien lisäksi) vain opettajille, mutta ideat ovat suoraan sovellettavissa oppilaille ja opiskelijoillekin. Tai vaikka oppilaskunnan illanviettoon tai synttäreiden ohjelmannumeroksi.

Toteutan mobiiliradan seuraavasti:
  1. Osallistujat saavat etukäteen listan ladattavista sovelluksista sekä ohjeista seurata kanavaani lisätyn todellisuuden sovelluksessa Aurasmassa. Käyttämäni sovellukset ovat saatavissa ainakin iPadiin ja Android-laitteisiin.
  2. Rata kierretään 2-4 hengen ryhmissä. Ne muodostetaan henkilöistä, jotka eivät vielä toisiaan (hyvin) tunne. Ryhmät kiertävät rastit satunnaisessa järjetyksessä, osa on nopeita tehtäviä, toisissa menee enemmän aikaa. Kouluttajana olen käytettävissä, kun tulee kysyttävää.
  3. Kun rastit on kierretty, harjoitellaan esim. QR-koodien ja lisätyn todellisuuden sovellusten tekemistä sekä pohditaan niiden opetuskäyttön mahdollisuuksia. Ryhmästä ja koulutuspäivän muista teemoista riippuen voidaa myös yhdessä jatkaa rasteilla aloitettuja keskusteluita.
Mobiilirata on selvästi osoittautunut innostavaksi ja hyväksi käytännöksi, joten esittelen sitä myös ITK-konferenssin Hype parkissa 11.4. klo 15.45 (Eversti-kabinetti, 1. krs), tervetuloa!


Mobiilirata from Matleena Laakso

- - -
EDIT 14.3.2014
ITK:n Hype Parkiin eivät osallistujat keväällä 2013 löytäneet, joten tarjosin esitystä seuraavana vuonna posteriksi ja se hyväksyttiin. Tervetuloa siis 10.-11.4.2014 keskustelemaan kanssani Aulangolle! Ennen sitä päivitän myös yllä olevan diasarjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.