11.3.2013

Hyvää Jaa jotain -päivää!

Tänään vietetään Open Education Weekin hengessä Suomen ensimmäistä Jaa jotain -päivää, joka tarkoituksena on, että mahdollisimman moni jakaisi tänään jotain oppimateriaaliaan verkossa muiden käyttöön. Lisätietoja päivästä löydät mm. seuraavista lähteistä:
- CC-sivusto: ohjeita materiaalin jakamiseen ja linkki klo 14 webinaariin
- Facebookin Jaa jotain -ryhmä
- Google+
- Twitterissä tunnuksella #jaajotain
- Diigo
- Kerro jakamastasi täällä

Kaksi hyvää syytä aloittaa materiaalin jakaminen tänään

(1.) Tieto- ja viestintätekniikan (tvt) opetuskäyttöön perehtyminen vie aikaa. Sitä aikaa voit löytää itsellesi hyödyntämällä muiden verkossa CC-lisenssillä jakamia oppimateriaaleja. Verkko on täynnä loistavia opetusvideoita, valmiita diasarjoja, oppimispelejä, lisätyn todellisuuden sovelluksia ja ties mitä. Tvt:n hallitseminen ei  opettajilla enää perustu vapaaehtoisuuteen, siitä kertovat mm. sähköistyvät ylioppilaskirjoitukset. Millään ammattialalla - saati ihan vain aktiivisena itsenäisenä kansalaisena - ei tulevaisuudessa pärjää ilman tvt-osaamista.

(2.) Kaipaatko palautetta työstäsi enemmän kuin sitä kollegoilta, esimiehiltäsi tai opiskelijoiltasi saat? Jakamalla omaa oppimateriaaliasi voit saaada palautetta, nähdä miten muut sitä parastavat ja voit entistä paremmin mielin hyödyntää muiden jakamaa. Meistä valtaosa aloittaa vain hyödyntämällä verkon valtavia materiaalivarastoja, mutta toivottavasti mahdollisimman moni tänään siirtyy saajasta myös antajaksi.


Aloitin tämän bloggauksen aamulla junassa kohti Jyväskylää ja päivän mittaan tätä vielä päivitin. Ohjelmassa oli jakamista ja siitä kouluttamista terveystieteen opettajille. Tutkimme netin avoimia sisältöjä ja perehdymme CC-lisenssiin sekä keskustelemme opettamisesta, oppimisesta ja PLE:stä (Personal Learning Environment). Jaoimme oivalluksia mm. TerveTie-Facebook-ryhmässä, joka toimii nimensä mukaisen koulutuksen vuorovaikutuspaikkana, mutta avataan kevään aikana kaikille terveystieteen opettajille. Omat diani olen jakanut & tulen jakamaan SlideSharessa CC-lisenssillä.

Illalla vielä ilmiannoin Jaa jotain -päivän kunniaksi seuraavat CC BY SA -lisensoidut tuotokseni:
- Wikit opetuksessa
- Blogit opetuksessa
- SlideShare -diani lähinnä somen opetuskäyttöön liittyen (vanhimmat tuotokset muilla CC-lisensseillä)
- Flickrin kuvat, aiheina lähinnä kakut ja perennat ja muut puutarhakasvit (CC BY-lisenssillä)
- Puutarhawiki (CC BY -lisenssi)
PAOK-verkosto aloitti CC-lisenssin käyttämisen vapusta 2012 eli uuden hankkeen myötä, joten myös sen materiaalit ilmiannoin päivän kunniaksi. Toistaiseksi verkosta löytyvät projektitiimimme materiaalit. Kesän kynnyksellä jakoon tulevat myös 74 opettajan ja heidän tiimien tuotokset, joita PAOK ohjaa ja rahoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.