12.9.2019

ThingLink mukaan autiolle saarelle

Bloggasin ThingLinkin uudistuksista huhtikuussa otsikolla Uudistus selkeytti ThingLink-sovellusta. Editori on nyt pienten päivitysten jälkeen entistä ehompi ja sisältöjen luominen on yhtä helppoa teet sitten interaktiivisia kuvia, tai videoita tai 360-sisältöjä.

Kesän aikana ThingLink on päivittänyt (englanninkieliset) ohjeensa. Alla olevasta kuvasta löydät minun ohjeeni, joita päivitän usein. Niistä löydät tietoa myös viimeaikaisista pienistä uudistuksista. Elokuussa bloggasin Flipgrid-videochatista, jota voi hyödyntää tehdessään videoita ThingLinkiin. Nyt kehotan tutustumaan Microsoftin syventävään lukuohjelmaan (engl. immersive reader), jos et sitä vielä ole kokeillut. (Ks. myöhemmin tekemäni Syventävä lukuohjelma -video, 5:47 min).

Syventävän lukuohjelman idea on hieno: halutaan tarjota oppimista ja ymmärtämistä tukevat työkalut kaikille osana käyttöliittymää, sen sijaan että erityistä tukea tarvitseville olisi omia erillisiä sovelluksia. Kokeile lukuohjelmaa avaamalla alle upotetusta kuvasta tagi esimerkiksi kohdasta "Mikä on ThingLink?". Näet oikealla kirjan & kaiuttimen kuvan. Klikkaa sitä, niin pääset kuuntelemaan tekstin. Kolmesta pikkukuvakkeesta löydät muitakin toimintoja. Voit esimerkiksi merkitä verbit omalla värillä, käyttää kuvasanakirjaa tai kääntää tekstin vieraalle kielelle. Tästä on innostunut etenkin moni opettaja, joka työskentelee maahanmuuttajien tai erityistä tukea tarvitsevien kanssa.

ThingLink uudistaa (vihdoin!) myöhemmin syyskuussa vielä ryhmien ja sisältöjen hallinnan. Jatkossa oppijaryhmille luodaan kursseja, joista löytyvät mm. materiaalit, tehtävät, sisältöjen editointi, opettajan palaute ja arviointi sekä kuva- ja videokohtainen keskustelu. Sisällöt tullaan jakamaan omien tai jaettujen eli yhdessä muokattavien kansioiden kautta. Myös mobiilisovelluksen editori päivittyy pian. Aleksi Komu ThingLinkiltä pitää Ilona IT Oy:n kautta syksyllä webinaareja ThingLinkin käytöstä. Ne ja kymmenet muut maksuttomat webinaarit löydät myös tämän blogin webinaarikoonnista.

Olin eilen kouluttamassa mm. ThingLinkiä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston eli Kpedun Video for Education 2020 -hankkeen opettajille. Koulutuspäivän päätteeksi totesimme, että tämä on sovellus, jonka voisimme ottaa autiolle saarelle (töpseli lataamista varten kuulemma löytyy). ThingLinkissä hienoa on, että sen avulla oppijat voivat tuottaa sisältöjä, mutta innostaa se monia opettajiakin.

Alla on kolme esimerkkiä Kpedun opettajien luomista sisällöistä. Titta Uunila on tehnyt kuvan, missä esittelee oppilaitoksen äidinkielen valinnaiset opinnot. Katri Kulkki on tehnyt kuvan metsänviljelyn opiskelun avuksi. Se kehittyy vielä, kun Metsädigihankkeen porukka ideoi materiaalejaan lisää. Informaation lisäksi kuvaan on tuotu useita H5P-työkaluilla tehtyjä kyselyitä. Niitä voi tuoda ThingLinkiin linkillä tai tietyin rajoituksin myös upottaen.

Kpedun Petri Ahoniemi puolestaan on tehnyt 360-kuvista ohjeita traktorin ohjaamoon. Kun opiskelijat perehtyvät niihin ennen käytännön harjoittelua, arvokas aika ohjaamossa saadaan käytettyä paremmin hyödyksi. Petri kertoo työnsä olevan pitkälti taitojen opettamista. Sähköiset työkalut kuten interaktiiviset videot auttavat etenkin tietopuolisen osuuden saamista mukaan opetukseen. Kun sisällöt on linkittämisen sijaan upotettu ThingLinkiin, sieltä ei niin helposti hairahduta surffaamaan muille nettisivuille.

Tein hiljattain ThingLink-ohjeilleni alle upotetun ja tästä linkistäkin löytyvän kuvan, jota tulen myös päivittämään. Kuvasta löydät esittelyn ja ohjediojen lisäksi esimerkit kustakin neljästä sisältötyypistä sekä esittelyn uuden editorin viidestä neljästä layoutista (kommentti 29.9.19: videon ja upotuskoodin layoutit on yhdistetty).

2 kommenttia:

  1. Hei Matleena, kiitos ohjeistasi. Mietin, mitä tarkoittaa tämä mainintasi YouTube-videosta " Maksullisella versiolla voit tarjota myös linkkejä osana videota". Eli miten linkkejä saa osaksi Youtube-videota? Saako Youtube-videoista siis interaktiivisia? ThingLinkin tägit eivät ilmeisesti kuitenkaan toimi Youtubessa, vai kuinka? Kiitos, jos ehtitisit vastata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! YouTubella ei voi varsinaisesti tehdä interaktiivisia videoita. Jos haluaa jotenkin Thinglinkin YouTubeen, se täytyy tehdä niin, että esittelee videolla ThingLinkiä esim. ruudunkaappausvideona tai sitten vain kertoo siitä ja sanoo, että videon kuvauksessa on linkki ThingLink-sisältöön, niin katsojat voivat itse avata sen.

      YouTube-videoon voi lisätä ns. kortteja, joiden avulla voi suositella videoita, soittolistoja ja YouTube-kanavia. Maksutta niitä saa vain videon loppuun, katso esimerkki:
      https://www.youtube.com/watch?v=j4HCJIZZFBI&t=2s
      Maksullisella lisenssillä näitä suosituksia saa myös keskelle videota. Jos haluat korttiin jotain muuta kuin videosuosituksia (esim. linkin verkkokauppaan), se onnistuu kumppanuusohjelmaan kuuluville. Siitä kerrotaan lisää täällä: https://support.google.com/youtube/answer/6140493?hl=fi&co=GENIE.Platform%3DDesktop

      Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.