28.5.2019

Opintomatka: Kööpenhamina rekrytoi ja suosii yritysyhteistyötä

Sisääntuloaulan seinällä oli kuva, missä on kuvia kööpenhaminalaisista. Mukana on peili ja vieressä teksti: "Sinustakko seuraava kööpenhaminalainen?"
International House Copenhagenin sisääntulon luona oli
tällainen kuva, mistä löytyi yhdestä neliöstä peili.
Osallistuin toukokuussa Kiipulan ammattiopiston kahdeksanhenkisen projekti-, kehitys- ja kansainvälisyystiimin opinto- ja tyhy-reissulle Kööpenhaminaan. Tavoitteemme oli tutustua Tanskan koulutuksen ja työllistyminen käytänteisiin.

Alla kerron ensin vierailukohteestamme, jota meille esitteli Michel Berg. Ryhmäkuvan jälkeen lainaan otteita Kiipulan kehitysjohtaja Petteri Oran matkaraportista. Lopuksi esittelen kaupunkia ThingLinkillä tekemäni virtuaalimatkan avulla.


Tutustumiskohteemme ulko-ovi ja kyltti international House Copenhagen
International House Copenhagen toivottaa
tervetulleeksi työnhakijat, työnantajat
ja opiskelijat.

Työvoimapulaan apua kv-rekrytoinnista


Tanskassa on työvoimapula, johon haetaan helpotusta kansainvälisestä rekrytoinnista. Vierailukohteemme oli 2013 perustettu International House Copenhagen. Talossa toimii toistakymmentä kunnallista ja valtion organisaatiota, järjestöjä sekä yksityisiä yrityksiä. Mottona on  "No bureaucracy - only service!"

Talon toimijat auttavat etenkin ulkomaalaisia työllistymiseen ja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Tarjolla on niin henkilökohtaista apua kuin teemailtoja ja verkostoitumistakin. Ensisijassa palvellaan työnhakijoista vähintään kandi-tason tutkinnon suorittaneita ja englantia puhuvia henkilöitä. Työnhakijoista yli puolet asuu jo valmiiksi Tanskassa. Palveluita on tarjolla jonkin verran muillakin kielillä. Apua saavat myös tanskalaiset, jotka etsivät töitä ulkomailta.

Peräti 80 % asiakkaista on yrityksiä ja muita työorganisaatioita, jotka tarvitsevat apua työvoiman etsimiseen ulkomailta, kun sitä ei kotimaasta löydy. Tilannetta helpottaa se, että monet tanskalaisyritykset toimivat jo nyt mm. Intiassa. Siellä työntekijöistä nähdään, kuka on osaava ja sopeutuu tanskalaiseen työkulttuuriin, jolloin heidän rekrytointi Tanskaan on helpompaa.

Michel Berg, joka esitteli meille vierailukohdetta
Oppaanamme toimi Michel Berg
International House Copenhagenin ovet ovat auki. Työnantajien ja työtä etsivien ohella tervetulleita ovat myös opiskelijat ja jo työllistyneet. Apua on tarjolla mm. vero-, työnhaku- ja sosiaaliturva-asioissa. Siellä toimii myös yliopiston vierasmaja ja The Copenhagen Postin toimitus. Kevään ohjelmassa on maksuttomia viikottaisia teemailtoja asunnonhankinnasta, lastenhoitomahdollisuuksista, raha-asioiden hoitamisesta, verotuskäytännöistä, tanskalaisista työkulttuurista, perinteistä ja vapaa-ajasta sekä vapaaehtoistyöstä. Tammikuussa oli tervetuloilta uusille asiakkaille ja huhtikuussa koko perheen tapahtuma, missä askarreltiin pääsiäiskoristeita.

Work in Denmark toimii työministeriön alla ja sen sivulta löytyy mm. hyviä lyhyitä video-ohjeita työnhaun eri vaiheista sekä E-learning course about job search in Denmark. Verkkokurssin moduulit ovat työnhaku Tanskassa, yhteydenpito yrityksiin ja työhaastattelut, LinkedInin hyödyntäminen ja tanskalainen työkulttuuri.


Muutama linkki muistiin päivän teemoista
  • Tanskan Opetusministeriön sivusto: Vocational education and training in Denmark
  • The Danish Educational System (2016)
  • Kansainvälinen rekrytointi on tarpeen jo Suomessakin, kun osaavaa työvoimaa ei kaikille aloille tahdo löytyä. Tampere University Press valitsi hiljattain Vuoden kirjaksi Päivi Vartiaisen, Marja Koskelan ja Pirkko Pitkäsen teoksen Sairaanhoitajia Filippiineiltä: Näkökulmia kestävään kansainväliseen rekrytointiin. (Lähde ja linkki verkkokirjaan löytyy TAYn uutisesta 14.5.2019.)


Viranomaisposti kulkee sähköisesti


Entä sitten digi? Tanska haluaa olla eturintamassa eikä halua että joku vie työt, kuten Amazon haaveilee kaupan ja kuljetuksen saralla. Töitä on kyllä aina viety muualle, mutta nyt  digin kanssa haasteena on tämän muutoksen nopeus, painotti toimintaa meille esitellyt Michel.

Tanskassa esimerkiksi kaikki viranomaisposti kulkee sähköisesti iBoxiin. Kirjeiden lähettäminen on harvinaista ja kallista. Kummallista kyllä, postikortin lähettää edullisimmin pakettina! Postimerkitkin ovat lähes kadonneet. Posti maksetaan kännykkään tilattavalla numerokoodilla, joka kirjoitetaan kirjekuoreen tai pakettiin

Ikääntyneet ovat ottaneet sähköisen palvelun hyvin käyttöön ja sen aktiivisin käyttäjäryhmä on 65-74-vuotiaat. Pari vuotta sitten vain 11 % halusi ja sai viranomaisviestit paperikirjeinä. (Lähde: Viskari: eSuomi.) Tässä tapauksessa haasteena digin suhteen ovatkin yllättäen nuoret, jotka eivät postiaan aktiivisesti lue. Jos kirje kutsunnoista jää lukematta, niin asia tulee selväksi viimeistään sotilaspoliisin soittaessa ovikelloa, kertoi Michel.


Kiipulan kahdeksanhenkinen projekti-, kehitys- ja kansainvälisyystiimi
Kiipulan kahdeksanhenkinen projekti-, kehitys- ja kansainvälisyystiimi. Kuvasta puuttuu Kirsi Ek, joka otti kuvan.

Tanskan ammatillinen koulutus muistuttaa oppisopimusta


Seuraavassa on suoria lainauksia Petteri Oran muistiinpanoista ammatillisen koulutuksen näkökulmasta. Sain luvan kopioida tähän otteita sisäisestä matkaraportista.

"Tanskan koulusysteemi muistuttaa rakenteellisesti suomalaista järjestelmää. Ammatillisen toisen asteen puolella tanskalaiset tekevät selvästi enemmän yhteistyötä yritysten kanssa. Opiskelijat tekevät pääsääntöisesti jopa 80 % opinnoistaan yrityksissä. Vähemmän rivakoille on sitten olemassa myös luokkahuonemalli.

Tanskan malli muistuttaa oppisopimusta. Kolmivuotisen koulutuksen aikana opiskelijat ovat työsuhteessa yritykseen. He saavat aluksi normiin nähden pientä palkkaa, kunnes kolmantena ja neljäntenä vuotena palkka on jo lähellä vakityöntekijän liksaa.

Aluksi yritykset eivät hyödy opiskelijan työpanoksesta suhteessa kustannuksiin. Muutaman vuoden kuluttua ne kuitenkin saavat jo taidokkaan työntekijän vapaita työmarkkinoita edullisemmin. Tämä motivoi yrityksiä solmimaan useamman vuoden kontrahdin opiskelijan kanssa.

Yrityksiä myös kepitetään. Jos yli 50 hengen yritys ei ota opiskelijaa, se joutuu maksamaan sakkoa. Sakkoraha tilitetään rahastoon, josta sitten edelleen kustannetaan koulutusta. Tanskassa koulutus on varsin työvaltaista, näin totesimme jo edellisellä matkallamme viitisen vuotta sitten (Ks. Työammatti meillä ja muualla, sivut 27 - 30).

Tanskan työttömyys on Eurostatin mukaan 5 % (3/2019) ja nuorisosta notkuu nurkissa 9,3 % (2017). Samojen lähteiden luvut Suomen kohdalla ovat 6,6 % ja 17 %. Jotain Tanskassa tehdään paremmin kuin meillä. - - -  Työllisyyden hoito on pitkälle kuntien tehtävä. Työmarkkinat ovat joustavat, ”flexicurity” tarkoittaa helppoa irtisanomista, lyhytkestoisia mutta hyviä korvauksia ja aktiivista työvoimapolitiikkaa."

ThingLinkillä tehty virtuaaliretki Kööpenhaminan keskustaan 


Alla oleva (ja tästä linkistä löytyvä) Thinglinkillä tehty virtuaaliretki kertoo reissun vapaamuotoisesta osuudesta. Tällaisia tarinoita voi nykyisin luoda maksuttomalla opettajalisenssillä. Bloggasin huhtikuussa Thinglinkin uuden editorin ominaisuuksista otsikolla Uudistus selkeytti ThingLink-sovellusta. Ohjediat (linkki päivitetty 16.2.20) olen tuon jälkeen päivittänyt jo useampaan kertaan.




1 kommentti:

  1. Olen itse juuri harkitsemassa ulkomaille muuttoa ja Tanska oli yksi vaihtoehto. Pitäisi vielä käännöspalvelussa käännättää cv ja sitten vaan hakemuksia sisään. Hauska tuo että yritys joutuu maksaa sanktioita jos ei ota oppisopimusopiskelijaa.

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.