13.3.2015

#jaajotain ja teemapäivä webinaarin ennakkotehtävänä

Jälleen on vietetty Open Education Week -teemaviikon hengessä suomalaista Jaa jotain  -päivää. Nimestään huolimatta tapahtuma on Suomessakin laajentunut koko viikon tapahtumaksi. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni opettaja jakaisi tuolloin omia materiaalejaan. Arvokasta on myös jaettujen materiaalien hyödyntäminen ja tehdyistä löydöistä vinkkaaminen kollegalle. Käytetyt some-kanavat, koonti jaetusta ja ohjeita jakamiseen ja CC-lisensointiin on koottu tapahtuman blogiin: jaajotain.wordpress.com

Muutamia valokuvia olen vuosien varrella Flickriin jakanut.
 Pohjoisessa kuulemma hiihtokelit ovat parhaimmillaan,
Turussa on tällä viikolla nähty ensimmäiset leskenlehdet.
 Flickr-kuviani CC-lisenssillä;
www.flickr.com/photos/matleenalaakso
Oma näppituntuma kertoo, että jakaminen yleistyy koko ajan. Ei kovaa vauhtia, mutta kuitenkin. Syksyllä 2010 PAOK-hankkeemme jakoi Vuoden avoin oppimiskulttuuripalkinnon kolmelle Rellun äidinkielen opettajalle sekä tvt:n että jakamisen kulttuurin edistämisestä. Muistan vielä, miten kuulin naapuripöydistä huokaisuja: voi että kun hienoa, mutta ei onnistuisi meillä. Jakamista pidettiin jo tuolloin ihanteena, mutta moni ei vielä nähnyt siihen omalla kohdalla mahdollisuuksia. Ajat kuitenkin muuttuvat ja yhä useampi on avoin jakamisen ajatukselle. New Media Consortiumin hiljattain julkaisemassa ensimmäisessa Skandinavian raportissa Open Content nähdään 2-3 vuoden kuluessa yleistyvänä teknologiana. Avoimuudella viitataan niin maksuttomuuteen kuin muokattavuuteen.

Jaa jotain -päivään liittyen erityisen ylpeä olen heistä, jotka olen saanut innostettua jakamisen tielle. Osalla kyse on vain jakamisen välineiden ja CC-lisenssin merkitsemisen oppimisesta. Osalla aloittaminen vaatii pitkän sisäisen henkisen taiston, toisilla edessä on pitkä prosessin työyhteisön sisällä, jos jakamisen ajatus aivan vieras eikä organisaatiossa olla avoimia uusille toimintatavoille.

Jakaminen on itselleni ollut arkea vähän yli kolme vuotta. Keskeisimmät avoimella CC-lisenssillä jakamani jutut ovat tämän blogin julkaisujen lisäksi sähköisten kokeiden sivu, tvt:n opetuskäytön webinaarilistaus ja 112 pääosin opetusalan täydennyskoulutukseen tvt:stä ja somesta tehtyä diasarjaa, joista noin kymmentä päivitän useita kertoja vuodessa. Olen kahden edellisenkin teemapäivän blogikirjoituksissa perustellut avointa jakamista ja listannut vielä tarkemmin omaa ja tuolloisen hankkeen jakamaan materiaalia: 2013 ja 2014.

Erilaisia oppimiseen ja tvt:n opetuskäyttöön liittyviä teemapäiviä on monia muitakin, kuten mediataitoviikko/sanomalehtiviikko, koodaustunti ja pelipäivä. Pyrin kertomaan niistä opettajien täydennyskoulutuksissa, kun ne teemaan sopivat. Mahdollisuuksien mukan hyödynnän niitä myös pidemmissä koulutuksissa. Vedän parhaillaan kahdeksan verkkotapaamisen KairaTVT-koulutusta Lapin vapaan sivistystyön toimijoille. Tänään teemoina olivat Facebook ja Twitter, CC-lisenssit ja jakamisen kulttuuri olivat teemana jo tammikuussa. Niinpä heillä oli seuraava ennakkotehtävä:
  • Jaa jotain -päivää vietetään 9.3.2015 alkavalla viikolla. Teemaviikon tavoite on, että mahdollisimman moni opettaja jakaa tuolloin jotain omaa materiaaliaan verkkoon. Materiaali kannattaa merkitä Creative Commons -lisenssillä. Sinun tehtäväsi on JOKO jakaa tuolloin jotain omaa materiaaliasi TAI tehdä päivää ja jaettuja materiaaleja tunnetuksi omassa oppilaitoksessasi. Toki voit tehdä nämä molemmat. 
Webinaarissa jakauduimme pienryhmiin, missä käytiin keskustelua ennakkotehtävästä. Poimin tähän ryhmien muistiinpanoista muutaman ajatuksen:
  • Tutustuin kyllä muiden jakamaan materialiin, ja yhden taisin linkittää eteenpäin :)
  • En ole jakanut mitään, mutta tuntiopettajien kanssa olen keskustellut asiasta ja kaikki heistä olivat kyllä innoissaan siitä materiaalista, jota on jaettu. Aikoivat hyödyntää opetuksessaan. 
  • Harjoittelin blogini sivulle lisäämään CC-lisenssikoodin ja tekstin.
  • Olen tutustunut KairaTVT:n Facebook-ryhmän kautta julkaisuihin.
  • Olen tutustunut muiden opettajien jakamaan materiaaliin ja siitä olemme keskustellut tuntiopettajien kanssa.
  • Tutustuin ”Opettajan TVT-työkirjaan
  • Käväisin scoopitin sivuilla, useat olivat jakaneet sitä ja kehuneet. Siellä tuntui olevan paljon mielenkiintoista, mutta en ehtinyt kuin eksyä eri aiheisiin...
Itse hyödynsin webinaarin dioissa monen muun asiantuntijan osaamista. Twitter sopii erinomaisesti julkiseen kiittämiseen ja kehuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.