2.7.2013

Vinkkejä lomamatkalle somea hyödyntäen

Olen viime vuosina pyrkinyt hyödyntämään ulkomaanmatkoilla sosiaalista mediaa. Alla vinkkejäni etenkin lomamatkaan valmistautumisen näkökulmasta. Alaotsikkoina matkan suunnittelu, viestintä, mobiilidata ja kielikylpy. Jo itse suunnittelu on aina tuottanut minulle paljon iloa ja reissaaminen on kivempaa ja pääsee halvemmallakin, kun on etukäteen vähän perehtynyt kohteeseen ja tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

Matkan suunnittelu
 • Seuraa sosiaalisessa mediassa matkakohdettasi ja/tai tilaa paikallisen turistitoimiston uutiskirje sähköpostiin. Jos paikallinen turistitoimisto on Facebookissa tai Twitterissä, se voi olla nopein tapa saada vastaus kysymyksiin. 
 • Majapaikkaa varatessa voi lähiseutua käydä etukäteen kurkistamassa Googlen Street View -palvelusta tai suoraan etsimällä kohde Google Mapsista ja viemällä ukkeli siniselle viivalle. Myös iPadin Kartat-sovellus antaa paljon tietoa matkaa suunnittelevalle.
 • Wikitravel on erinomainen tiedonlähde. Ero suomenkielisen ja esim. englanninkielisen version välillä voi olla huikea. Jälkimmäinen kertoo erittäin tarkasti esimerkiksi miten esim. Lontoon Stanstedin kentältä pääsee helpoimmalla, halvimmalla tai nopeimmin keskustaan.
 • Tutki omaa sovelluskauppaasi (Android, Apple tai Windows). Lue ja lataa mobiililaitteeseesi jo kotona ainakin seuraavia: 
  • Matkaoppaita: ks. esim. matkanjärjestäjien, lentoyhtiöiden ja sovelluskaupan oppaat sekä pienimatkaopas.com. Matkaoppaita voi ostaa myös sähköisinä kirjoina.
  • Kaupunki- ja metrokarttoja:  hotellin ja muitakin kohteita voi merkata niihin etukäteen, osa kartoista toimii myös ilman nettiä, erikoisuutena esim. Milanon metron lisätyn todellisuuden sovellus.
  • Lentokenttien ja nähtävyyksien (esim. Helsinki-Vantaa, kaupunki, huvipuisto, retkeilyalue) omat sovellukset.
 • Kopiot passista, lentolipuista, erilaisista jäsenkorteista yms. voi lähettä itselleen sähköpostiin. Jos tekee erillisen matkailu-kansion, niin ne tarvittaessa löytää helpommin. Toinen vaihtoehto on perustaa ihan oma sähköposti matkailua varten. Sinne voi vastaanottaa eri tahojen mainosviestit, mutta käydä lukemassa vasta kun oikeesti reissua suunnittelee.
 • Moniin nähtävyyksiin pääsee halvimmalla ja samalla jonon ohi, jos ostaa liput etukäteen verkosta. Joihinkin kohteisiin se on jonojen tai turvallisuustarkastusten vuoksi ainoa mahdollisuus. 
  • Esimerkiksi Italian suurimpaan huvipuistoon Gardalandiin päivälippu maksaa 37,50 €, netistä viikko etukäteen määrätylle päivälle ostettuna hinta on vain 27,50 € ja lisäksi pääsee ohittamaan lipunmyyntikojujen jonot. 
Viestintä matkailijoiden ja kotiväen kesken
#reili13
 • Matkan tiedot ja netistä löydetyt hyvät vinkit on kätevää koota yhteen. Google Drive on tähän erinomainen työkalu ja dokumentin voi halutessaan jakaa muokkaus-, kommenointi- tai katseluoikeuksin muille reissuun lähtijöille sekä kotiväelle. Dokumenttiin voi koota päiväkohtaiset aikataulut, kulkuneuvojen ja majoitusten varausnumerot, kartat/linkit majapaikkoihin yms. Sinne voi myös porukalla rakentaa mitä mukaan -listoja sekä suunnitella budjettia. Samassa dokumentissa voivat olla myös kotiväen yhteystiedot, lääkeyliherkkyydet, vakuutusyhtiön tiedot ja luottokortin ja kännykkäliittymän sulkupalvelu. Koko pumaskan voi halutessaan tulostaa matkalle mukaan.
 • What's App -sovellus toimii ryhmän sisäisenä viestintävälineenä.
 • Twitterin kautta myös kotiväki ja muut kiinnostuneet pääsevät seuraamaan tapahtumia. Olin tänään saattamassa kuutta tyttöä ensimmäiselle interreililleen. Toistaiseksi heistä vain yksi on Twitterissä ja tviittaa tunnuksella #reili13, mutta voi olla, että pitkien junamatkojan aikana muutkin liittyvät tviittaajiin.
 • Tekstari on usein nopein tapa viestiä, sillä se tavoittaa silloinkin, kun mobiilidata ei ole käytössä.
Kallis(?) mobiilidata
 • Sijainnin lisäksi hyvä hotellin valintakriteeri on maksuton langaton verkko. DNA:n liittymissä on automaattisesti 60 euron saldoraja ulkomaan datamaksuille, ellei muuta sovi. Se estää vahingossa kertyvät suuret laskut. Uutuutena  DNA on täksi kesäksi tuonut tarjolle matkadatapaketin, jonka voi tilata tekstarilla matkakohteessa. Edullisin paketti maksaa 10 € ja sillä saa 20 Mt kahdeksi viikoksi, eikä haittaa vaikka maa vaihtuisi välillä. Tarjolla on myös päiväkohtaisia paketteja. Kun dataa on rajallisesti, kannattaa suosia eri palveluiden sovelluksia selainversioihin nähden. Tärkeimmät tiedonhaut voi tehdä maksullisella matkadatalla ja vähemmän kiireiset Facebook-päivitykset ja seuraavan päivän suunnitelmat hotellin tai vaikka kahvilan langattomassa verkossa.
 • MikroPC-lehti 6-7/2013 listasi Euroopan maiden osalta halvimmat dataprepaid -paketit. 
 • (Free)Wifi maps -nimisen sovelluksen voi ladata mobiililaitteisiin. Tosin käyttäjäarvioiden mukaan ei kaikkia verkkoja tunnista, mutta hyvä jos edes osan.
Kielikylpyä
 • Matkasta saa enemmän irti, jos etukäteen edes vähän tutustuu paikalliseen kieleen ja kulttuuriin. Erilaisia sanakirjoja voi ladata mobiililaitteeseen ja www.sanakirja.org tuntee parisenkymmentä kieltä. Mobiililaitteisiin saa monenlaisia hauskoja ja pelillisyyttä hyödyntäviä kielten opiskeluohjelmia. Tähän blogiin on koottu kielten oppimiseen liityviä selainkäyttöisiä pelejä.
 • www.babbel.com (saa myös mobiiliversiona) tarjoaa toistakymmentä kieltä. Sieltä voi aloittelija - tai vaikka kieltä osaamaton lapsi - valita haluamansa sanaston. Sitten voi toistaa sanoja, kunnes sovellus tunnistaa ne eli lausuminen on kunnossa. Siitä opettelu jatkuu erilaisten tehtävien kautta eteenpäin. Tarjolla on myös sanastoja kieltä jo osaaville. Italy Travel Phrases -sovellus puolestaan auttaa matkailijaa kertaamaan kieltä ja opettaa 2000 yleisintä sanontaa turistin näkökulmasta.
 • Windows-puhelinten erikoisuus on Voice Translator. Siihen voi puhua vaikka suomea (sanomansa näkee myös tekstinä) ja se kääntää puheen haluamalleen kielelle: "Un grande gelato per mio filio, grazie!" Jos puheentunnistus ei vielä täydellistä ole eikä tietokoneen kääntämä kielikään, voi se helpottaa ymmärtämistä, kun yhteistä kieltä ei ole. Minua ainakin tämä vain entisestään innosti kertaamaan lomamatkan kohteen kieltä. 
Kun matkakuume iskee, Skyskanner-sovelluksella on mukava tutkailla vaihtoehtoja. Muissa matkahakukoneissa en ole nähnyt vaihtoehtoa "from Tampere to mihin tahansa". Jos ei halua tai pääse reissuun, voi vaikka maata riippumatossa ja katsella pilviä. Uteliaimmat voivat katsoa mobiililaitteen Flightradar24-sovelluksen avulla, minne taivalla näkyvät koneet ovat matkalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.